Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Mikor álljak meg futás közben?

Mikor álljak meg futás közben?

Figyelt kérdés

Sziasztok, februárban kezdtem el futni úgy, hogy eddig sosem végeztem kardiót ezelőtt. Tehát nulláról indultam. Most 5-6 km-eket edzek futás-séta felváltva. Kb 3 perc amit egyhuzamban le tudok kényelmesen kocogni, le is szoktam időközönként ülni pár percre. Szeretnék fejlődni, szóval igyekszem a diszkomfort ellenére haladni, nem sétálni annyit amennyi jólesne. De nem tudom, hol van a határ amikor még hajtanom kéne magam, vagy éppen már pihenni. Most általában addig futok, hogy 20-30 másodpercig megkezdett séta közben ájulás közeli állapotban érzem magam. De a lábam lüktetésén, izomlázon, légszomjon túl szoktam lendülni? Tudna segíteni egy professzionális futó, hogy egyrészt normális e a szédülés, enyhén foltos látás és hogy kezdőként hogy tudnék másként javítani az állóképességemen?

22/L

2021. márc. 17. 18:02
 1/7 anonim ***** válasza:
52%

Szia!

Természetesen nem normális, ha szédülsz és foltokat látsz, ájuláshoz is vezethet akár.

Egészségügyileg rendben van?

Amúgy ha most kezdted, nem kell egyből nagyobb távokat lefutni, mivel a szervezeted még nincs hozzászokva a terheléshez.

Fussál kevesebbet, de abban ne legyen séta, bár ezt úgy is érezni fogod, hogy meddig bírod. Rosszullétig azért ne juss el, neked kell kitapasztalnod, hogy mennyit bírsz. Esetleg keress egy futópartnert, motivációnak is jó és ő is figyelhet rád.

Állóképességen úgy tudsz javítani, hogy folyamatosan növeled a távot, vagy az intenzitást.

2021. márc. 17. 18:43
 2/7 anonim ***** válasza:

Valamit nagyon nem jól csinálsz.

Mindenek elött kellene egy orvosi ellenörzés, nehogy valami szervi bajod legyen, csak akkor szabad futni, ha rendben vagy.

Ha elfáradsz, akkor nem szabad leülni, hanem kényelmes tempóban tovább sétálni, és amikor már rendesen veszed a elvegöt, akkor kezdesz megint futni.

Emellett a futást nem úgy kell elképzelni, hogy rohansz, mint a félörült, hanem odafigyelve, hogy a megfelelö pulzusszámot ne lépd túl.

Emellett az is kérdés, hogy mennyit és mit eszel, ha túl kevés a napi kalóriakereted, akkor tökéletesen érthetö, ha nem birod a futást. Sem teli gyomorral, sem teljesen üresen nem szabad futni, mintkettö okozhat problémákat.

Itt egy jó cikk, olvasd végig és próbáld ki:

[link]

2021. márc. 17. 18:52
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, de azt mondjátok, hogy ha hosszabb táv után kifáradtatok és váltotok sétára, akkor ti nem szédültök be?
2021. márc. 17. 19:07
 4/7 anonim ***** válasza:

Ha szédülsz, akkor jobb leülni, mert elájulhatsz. Ha megnézed profi sportolók is összeesnek (lefeküdnek a főldre) mikor sprint után kifulladnak, mégse lesz semmi bajuk tőle.

A lényeg, hogy ezt az állapotot kerüld el, érezned kell, hogy hol van a határ.

2021. márc. 17. 19:15
 5/7 anonim ***** válasza:
Nem sprintelni kell, hanem "lassan" futni!
2021. márc. 17. 21:19
 6/7 A kérdező kommentje:
Nem sprintelek, kocogok
2021. márc. 17. 21:33
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy hiába kocogsz csak, neked még az is gyors. Ez tök normális, eddig nem mozogtál, szóval fokozatosan kell kezdeni.

Gyakorlatilag minden kezdő elköveti ugyan ezt a hibát, túl gyors, pulzus az egekben.

Úgy válassz tempót, hogy tudjál közben beszélni. Ha kocogás közben ki tudsz mondani egész mondatokat akkor jó a tempó, ha csak szavak mennek vagy az se akkor bőven olyan pulzuszónában vagy ahol kezdőként semmi keresnivalód, ilyenkor azonnal lassítani kell. Nem kizárt, hogy eleinte még a kocogás is sok lesz ehhez, akkor marad a gyors séta. Aztán szépen lassan egyre jobban bele fogsz jönni, ahogy a tested hozzászokik a terheléshez.

2021. márc. 20. 07:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!