Hogyan álljak neki futni?
Figyelt kérdés
Egész fiatalkoromban utáltam a futást, mert egyet jelentett az iskolai kötelezővel, amit csak azért csinálunk, hogy a tanár egy számot befirkáljon a naplóba. Befejeztem az iskolát, dolgozni kezdtem, és rájöttem, hogy rossz kondiban vagyok. Ezen szeretnék változtatni. Tudomásom szerint a futás az egyik legjobb tréner, de nem tudom hogy álljak neki. Úgy hallottam, hogy azért a futás sem annyira egyszerű, és vannak ott is bizonyos szabályok, amiket érdemes betartani. Tudnátok segíteni, hogy is kezdjem el?2014. jan. 21. 09:57
1/8 anonim válasza:
Volt atlétaként írom. Először hetente 2-szer, de csak jó futócipőben, lehetőleg ne betonon. Kocogással kezdd, ameddig nem fáradsz nagyon, ne tűzd ki, hogy pl. most lefutok 5 km-t, mert elmegy a kedved tőle ha nem bírod. Csak ameddig jólesik. Figyeld a megtett távot és az időt. Írd fel magadnak, vezess edzésnaplót. Pár hétig ne emeld se az iramot, se a távolságot. Legyél türelmes. 1 hónap elteltével fokozatosan kezded emelni a táv hosszúságát, kicsit az iramon is gyorsíthatsz. Pár hnap múlva eljutsz a heti 4 futási, annyi egy hobbysportolónak elég. Onnantól a táv hosszúságának és a tempó növelésére koncentrálj. Elvileg fél év alatt 7-8 km-t le fogsz tudni futni, bár ez attól is függ, nem vagy-e túlsúlyos:-) De a lényeg: fokozatosság, mert ha gyors sikerekre vágysz, hamer elmegy a kedved tőle.
2/8 anonim válasza:
elõször tudd meg, hogy pronáló szupináló vagy normál lábad van, határozd el milyen terepviszonyon akarsz futni, majd ezekhez mérten vásárolj egy futócipõt, nem árt egy futózokni sem. azután, egyik lábad a másik után..
amúgy egy darabig jó a futás, és tényleg javít a kondícion egy darabig, de egy szint után már csak stagnálás az egész.
3/8 A kérdező kommentje:
Honnan tudhatom meg, hogy milyen a lábam??? :/
2014. jan. 21. 10:29
4/8 anonim válasza:
Én az "Első 5 kilométerem" nevű edzéstervet ajánlom. Fokozatosan építi fel a edzést 6 hét alatt.
5/8 anonim válasza:
én fél év alatt felkészültem egy maratonra, úgy hogy az elején 200 méter nem ment egyszerre.
6/8 anonim válasza:
Vannak jó kezdő edzéstervek a neten. Én 2 perc kocogás 2 perc sétával kezdtem 20 percig. Később több kocogás, kevesebb séta. 6 hét alatt el lehet érni az 5km-t, ahogy előttem is írták.
itt tudsz nézelődni
7/8 anonim válasza:
Azt, hogy milyen lábad van és hogy futsz szakboltban tudják neked megmondani. Spuri futóbolt, Nyúlcipőbolt, Maratonman Depo - itt számítógéppel futás közben megfigyelik, bemérik a lábad és atomtutin megmondják, milyen vagy, ingyen. Ezután több, neked megfelelő cipőt felpróbálsz és azt viszed haza, amelyik a legjobban tetszik érzésre, a legkényelmesebb. Ezután boldogan mész benne futni.
8/8 A kérdező kommentje:
Köszi, majd utána nézek nálunk van-e ilyen bolt valahol.
2014. jan. 23. 08:18
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!