Országuti kerékpárosok, futók, uszók! Szoktatok erősítő gyakorlatokat végezni a kardiósportok mellé?
Gondolok elsősorban húzódzkodásra, tolódzkodásra, kisebb súlyokkal felhúzásra, fekvenyomásra (kb 50kg), állhoz húzásra (15-20kg), nyakból nyomásra(15-20kg), esetleg guggolás(15-20kg).
Futni 12-14 km-eket. Kerékpározni 40-60 km-eket szoktam (elég lassú vagyok általában sajna). (Heti 2-4 alkalommal végezve a súlyzózást.)
Tehát az lenne a kérdésem, hogy a súlyzós edzés ,hogyan és milyen mértékben befolyásolja a teljesítményt a kardiosportoknál, rontja esetleg javítja inkább?
Főleg futok, meg némi kerékpár és úszás is szokott lenni.
Súlyzós edzést nem végzek. Futások (heti 5-6, 50-120 km) után, kb. 3-ból 2 alkalommal szoktam erősítő gyakorlatokat végezni, fekvőtámasz, felülés, guggolás, sajnos húzódzkodásra ritkán van lehetőségem, így egy egyszerűbb húzógyakorlatot végzek.
A futás nagy mennyiségben lecsoffasztja az izomzatot (meg nyilván a zsírt is), a kevés erősítés, amit csinálok elsősorban sérülés elkerülési célt szolgál, de egy bizonyos izomvesztés után már lassulna is a futás is, ezt is ellensúlyozni lehet vele.
Hát ha tényleg van, hogy hetente 120 km-t futsz, akkor te valami maratonista vagy ultrafutó lehetsz.
Egyszerre hány km-t mész amikor ilyen hosszabb távokat futsz?
Az edzéstervet csinálta neked valaki?
Igen, maratonra készültem, és fogok jövőre is, amiatt voltak a leghosszabb hetek 100-125 között. Ilyen hosszú heteim kb. 2.5 hónapig voltak, akkor minden héten volt egy 30+ km-es hosszú könnyű futás, a leghosszabb egy maratonnyi volt. Amikor 50-80 km-t futok, akkor a heti hosszú valamivel 20 km feletti általában. De futok 7 km-től kezdve mindenféle távot edzésnek.
Nem futok edzésterv szerint, az túl rugalmatlan lenne az életemhez, általában 1 hétre tervezek max., de van hogy naponta újravariálom. Annyi, hogy betartok bizonyos elveket (pl. sok könnyű futás, mellette megfelelő tempójú intervallok, tempo futások, futógyakorlatok, stb. stb.)
Országútis vagyok.
Fekvőzni, felülésezni, ilyesmiket szoktam csinálni. Viszont minden egyes kilónyi izom a felső testünkön csak felesleg, és rontja a teljesítményt. Konditermi, súlyzós edzéseket életemben nem végeztem,
nem is tudnék szerintem.
4-es!
Milyen távokat meg szinteket mész általában?
Milyen magas vagy és hány kg hozzá. (Már ha nyilvánosságra mersz hozni ilyen személyes adatokat.)
én 184cm-hez vagyok 86-88 kg. Ez nem a legideálisabb ezekhez a kardiosportokhoz. Zsír is van rajtam.
Azt olvastam mondták, hogy a a felhúzástól (deadlift) fogyni lehet , mert sok izom dolgozik és így sok energia ég el.
Egyébként néztem az úszókat és ők azért végeznek súlyzós edzéseket. Persze ott a felsőtest jobban igénybe van véve, mint futásnál és úszásnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!