30-asok 40-esek 50-esek: Hogyan zajlottak régebben a tesiórák? (80-as,90-es évek)
Én '97.-ben kezdtem a sulit.Nálunk, az elején kellett a tornadressz, bár utáltam.Később felsőbb osztályban már engedték a póló-rövid nadrág változatot is.
Alsó osztályban, futással kezdtünk, majd néha volt váltóverseny, amikben futás, pókmászás,békaugrás stb. voltak.
Persze volt, hogy kötelet másztunk, de volt,hogy labdajáték volt a bemelegítés után.
Felsőben inkább-nagy kivételektől eltekintve-fiúk focizhattak a lányok röpiztek,ugrókötelezés stb.
Középsuliban az első tesi óra után, inkább gyógytornára jártam(tetszett egy fiú, aztán cikinek éreztem előtte hajlongani,futni), bár enyhe gerinc ferdülésem van/volt így nem volt teljesen kummantás.😊A torna órákon gimnasztika volt vagy udvaron foci.Néha korizni vittek minket vagy suli körül volt futás.
3O éves vagyok.
96-ban kezdtem az általánost. Az alsó tagozatra már nem emlékszem, felsőben ujjatlan vagy sima fehér póló, kék vagy fekete short és az a klasszikus Chuck Taylor stílusú rövidszárú tornacipő volt az elvárás.
Az órák szervezésére sem nagyon emlékszem, arra igen, hogy voltak játékos órák és olyanok is, ahol különböző feladatok voltak, mint:
- Kötélmászás
- Cooper-teszt futás
- kislabda dobás
- szekrényugrás
- fejenállás
- helyből és nekifutásból távolugrás
- évi egy vagy két felmérés, amiben tudom, hogy volt fekvőtámasz és felülés, de a többire nem emlékszem
Középiskolában a dress code ugyanez volt, de az órák sokkal kevésbé szervezettek. 90%-ban ilyen azt csinálsz, amit akarsz dolog. Foci, kosárlabda vagy konditerem. Én általában kosaraztam.
Amikor voltak szervezett órák, akkor nagyjából ugyanaz, mint általánosban, illetve hozzá jött a gyűrű, korlát és gerenda.
Egyetemen viszont már teljesen szervezetlen volt. Az egyetlen kikötés, hogy 4 félévnyi testnevelés, félévenként 10 alkalom leosztásban (vagyis kb. szorgalm időszakban hetente egy) kötelező, de az bármi lehetett, akár az egyetem szervezésének keretein kívül is, amíg le tudod igazolni, hogy megjelentél.
Nálunk a legtöbb tesióra bemelegítő futással kezdődött.Utána nagyon kemény erősítés volt.Eleinte zavart,de később beláttam,hogy abszolút nem ellenünk,hanem értünk volt. Az óra vége felé mindig volt játék is,ellensúlyozva a kemény munkát.
A felszerelést komolyan vették.Nyolcadikban már előfordult,hogy lázadásból,vagy nem tudom milyen okból pár fiú pólót vett és nem atlétát.Mindig le kellett nyomniuk nem kevés fekvőt.:)
Összességében szerintem jó órák voltak.
80-as évek. Napközis tanítónéni volt a tesis. Méta melegítő-együttesben. Szakszerű órákat tartott, jó időben udvari aszfaltos pályán, rosszban a zsibongóban. Fehér zokni , fekete kisnadrág, fehér atléta. Kislányoknak kék tornadressz. Kínszenvedés volt az öltözés, tesicuccot mindig haza kellett vinni, sokszor elfelejtettem elhozni. Egy darabig adta a feketéket felszerelésre, de a szülők egy része nem adott az ilyesmire ,szerintem ebbe belefáradt ,és egy idő után elnézte, ha néha színes pólóba tornázott valaki.
Felsőben jó tesitanárunk volt. Csak a cipőnek kellett fehérnek lennie, gatya, póló nem számított, ment is a divatozás. Akkor lett divat a bermuda gatya, azt megszólta, de nem volt szankció. Nem vagyok egy gyáva alak, de életemben nem futottam annyit, mint az alatt a 4 év alatt.
Gimnáziumban, a 90-es évek derekán nem volt normális tornaterem, egy hatalmas félkész betoncsarnokban tesiztünk. Később az általános iskola bérbe adta az övékét, onnantól ment a kosarazás, ami nagy divat lett akkoriban vidéken is. Mákos Jordan póló, Magic Johnson, stb. De az igazi halálos kombó a bermuda gatya, izomtrikó, Puma disk-system csuka volt. Aki akkor élt, az tudja.
Akkor felsőtől kezdve nálatok nem vették túl komolyan a felszerelést.
Felsőben és gimiben nem is volt kötelező felszerelés,vagy hivatalosan volt csak nem vették már komolyan? A kosaras cuccok meg a bermuda engedélyezése erre utal.:)
Bermudában mondjuk azért elég nehéz lehetett gyűrűzni...stb.
1991ben kezdtem a sulit.
Atléta, fekete vagy kék rövidnadrág.
Tornadressz. Később rövid nadrág.
Illetve egyen polo is lett bár az nem volt kötelező,ön szorgalombol lett és mindenkire nagy volt.
10 kör Futás, indián szökdelés,valami ugra bugra,béka,pók mászás,felülés,futás gugolórajtból.
Ezek voltak az alap dolgok.
Utána alakalom szerüen:kötél mászas,rúd mászás,zsámoly ugrás,magas ugrás,távol-helyből/futásból,Ugro kötelezés,padon is rohangáltunk,meg gyephokiztunk(azt szerettem).
Ezek után foci,kidobós. Amikor már külön tesivolt akkor inkább fociztunk.
Nèha lemenntünk az edző terembe is,és használhattúk a gépeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!