Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Valaki mesélje már el nekem...

Valaki mesélje már el nekem legyen olyan kedves, hogy a "futóversenyeken" (inkább nevezzük őket kocogó eseményeknek) miért van ez a befutóérem mánia?

Figyelt kérdés

Eddig se értettem ezt a jelenséget de ez most valami egészen elképesztő új színt

[link]

300 grammos szajmaszk alakú érem.

Komolyan van aki csak azért fut, hogy ezeket a retteneteket megvehesse? Mert ugye ezt nem kapod hanem megveszed jó drágán...

2020. máj. 28. 09:15
1 2 3 4 5
 21/42 A kérdező kommentje:

"Miért zavar téged az, hogy valaki büszke arra hogy kapott egy érmet?"

Ezt már leírtam, az a baj, hogy elértéktelenedik ezáltal az érem szimbóluma. És semmi másra nem jó ez az éremmánia minthogy az amúgy semmi teljesítmény felmutatnia nem képes emberek is büszkélkedhessenek vele.

Miért nem jó ha a rajtszámot teszed ki a falra, számodra az nem azt mutatja, hogy ott voltál, teljesítetted? Neked érem kell! Mert a tv ben a is azt látod, hogy a világ név olimpiai bajnok érmet kap, ha te is azt kapsz akkor elhiszed, hogy micsoda teljesítményre voltál képes. Magadhoz képest lehet, összességében... nulla.

2020. máj. 29. 09:59
 22/42 anonim ***** válasza:

17:

Én 15 éve futok, de ettől még átlag hobbi sportoló vagyok, mind edzésintenzitás, mind teljesítmény szempontból.

Ha az érem motiválna, és mindenhol adnának az összes befutónak, el tudnék indulni minden hétvégén egy félmaratonon, ha van szombaton és vasárnap, akkor kettőn is, mindez csak azon múlna, hogy mennyi pénzt és időt szánok rá. Semmennyire sem függene össze a teljesítményemmel, hiszen akkor is megkapnám, ha 2-2 és fél óra alatt lekocognám, meg akkor is, ha a magamhoz képest erős időt próbálnék futni. Ezzel szemben teljesen más célzottan felkészülni egy félmaratonra, ott néhány perccel jobb eredményben komoly munka lehet.

Szóval azt gondolom, hogy addig, amíg valaki lefutja az első 10k-t, félmaratont, maratont, lehet motiváló az érem is, mint emlék, csakhogy az ember egy idő után ezen túllép (kb. 2 év alatt nulláról bárkinek megvan a maraton), és magához képest akar jobb és jobb időt futni. Akkor ezeknek a puszta teljesítésért járó érmeknek nincs már semmi értelme, főleg ha az előbb említett mennyiség vs. minőség elvet nézem. Max. az elsőknek, de akkor már az első félmaraton, első maraton okleveleknek több értelme van, mint hogy érmet osztogassanak mindenkinek.

És akkor visszatérhetek oda is, hogy miért van az, hogy a legtöbben max. 1 éve futnak, és így volt ez évekkel ezelőtt is. Szerintem azért, mert kiüresedik a motiváció, ha nagy teljesítményként élik meg az adott táv lefutását. Mert az első valóban az is, de a 30-adik félmaratont már nem érezzük annak, holott ha nem a puszta befutóérem a motiváció, hanem magunk túlszárnyalása, akkor az is lehet komoly teljesítmény.

2020. máj. 29. 10:04
 23/42 anonim ***** válasza:
60%

Megjegyzem még, hogy én tájfutottam is jópár évig, na ott rengeteg érem hullik az olyan átlag hobbistának is, mint nekem. De nem úgy, hogy minden befutó kap érmet, hanem úgy, hogy voltak az országos bajnokságok, rangsoroló kupaversenyek mellett kis megyei versenyek, bajnokságok is, és ott kis létszám, kevés induló mellett még én is labdába rúgtam a dobogóért. Helyi utcai vagy terepfutó versenyeken szintén, de kaptam érmet egyetemi "sörcooper" versenyen is. Viszont soha nem éreztük, hogy ezeknek akkora súlya lett volna, mint az országos bajnokságokon szerezhető érmeknek, mert utóbbihoz tényleg amatőr élsportolónak kellett lenni. De azt gondolom devalválta volna az egészet, ha az OB-k indulói mind érmet kaptak volna.

Szóval én nem azt gondolom, mint amit a kérdező sugall, hogy az éremhez emberfeletti teljesítményt kellene elvárni, szerintem érem és érem között hatalmas különbségek lehetnek, nem mindegy hogy városi bajnokság, vagy világbajnokság, ugyanakkor fontosnak tartom, hogy a helyezésért, és ne a puszta teljesítésért adják. Puszta teljesítésért ott az oklevél, esetleg valami emléktárgy, lehet pl. lehetne kitűző is, mint a teljesítménytúrákon.

Persze lehet, hogy már ez így sosem lesz, mert annyira elterjedtek és sokan már alapnak veszik a befutóérmeket, hogy már nem lehet visszaengedni ezt a szellemet a palackba. Remélem nem az lesz a következő, hogy mindenki serleget kap...

2020. máj. 29. 10:15
 24/42 A kérdező kommentje:

Szuper jól megfogalmaztad 👍

2020. máj. 29. 11:47
 25/42 anonim ***** válasza:
65%

Ennyire kell a válasz a cselgáncs érmemosztásáról, hogy még privátban is rámírsz?

Nos, legyen.

Érmet az 1., 2, 3. helyezett kap, és két harmadikat osztanak ki. Bronzmeccs és helyosztók ugyanis nincsenek.

Versenyezni 10 éves kortól lehet, előtte vannak "érmet mindenkinek" gyakorlóversenyek, közeli klubok szervezik egymás között, a 10 év alattiak is küzdhetnek, a legkisebbek egyszerűsített szabályokkal, a nagyobbak már kvázi-versenykörülmények között. Győztest nem hirdetnek, a cél az, hogy edzéskörülményektől eltérően is küzdjenek a gyerekek. Van egy csomó játék, erőpróbák, az egész egy dzsembori - érezze jól magát mindenki.

Ezek a gyerekek ugyanis (majdnem mindenki) versenyző lesz. Most viszont még nem az. Irigyelnéd tőle a részvételi érmet?

Látod a párhuzamot a futófesztiválokkal?

Dzsembori, össznépi happening, és az indulók túlnyomó többsége nem versenyző. Az érem, amit kap nem is helyezést bizonyít.

De még egyszer! Magaddal foglalkozz!

Ha nem kéred a részvételi érmet, akkor a "Köszönöm szépen, kedves tőletek, de nem kérem." pont elég arra, hogy ne vedd át. Vagy átveszed és zsebrevágod. Nem kell a szervezőkkel bunkónak lenned, hogy téged ne sértsenek meg a részvételi éremmel...

Más öröme miért zavar téged?

2020. máj. 29. 13:41
 26/42 A kérdező kommentje:

Jaj de kis önérzetes vagy.

Gyerektől miért irigyelném. Aza gáz, hogy felnőttek is gyerekként viselkednek.

"De még egyszer! Magaddal foglalkozz!"

Én is ezt mondom neked! Foglalkozz a saját dolgoddal!! Ne azzal, hogy szerintem nulla eredményre érmet adni ostoba dolog.

2020. máj. 29. 14:09
 27/42 A kérdező kommentje:

"Dzsembori, össznépi happening, és az indulók túlnyomó többsége nem versenyző. Az érem, amit kap nem is helyezést bizonyít."

Persze. Mint most a virtuális futóverseny mánia.

Fuss ott ahol máskor is, de ha fizetsz akkor érmet is kapsz. Lásd az idei vivicitta.

Mennyire kell megszállott érem fétisesnek lenni, hogy fizessen valaki azért, hogy a szokásos futásáért kapjon egy érmét.

Miért nem kér érmet az az ember aki úszni jár heti 3 szor? Vagy bringázni? Vagy brazil jiu jitsuzni?

Senkinek nem kell érem csak a futóknak.

2020. máj. 29. 14:12
 28/42 A kérdező kommentje:

Miért cselgáncsozik valaki ha csak az elsőt három kap érmet? Miért nem kap mindenki érmet? Nem csak gyerekek, felnőttek is! Miért nem adják meg ezt az örömet a 4,5,6... utolsó helyezettnek is???

Mégis kit zavarna ezeknek az embereknek az öröme? Érmet mindenkinek!

2020. máj. 29. 14:14
 29/42 anonim ***** válasza:
100%

17:

Én fizetek azért a virtuális versenyért, és egyáltalán nem az érem miatt. Hanem amiatt, mert neveztem az eredeti versenyre, a célom az 1:30 alatti félmaraton volt. Aztán március közepe felé nyilvánvalóvá vált, hogy elmarad, és kétséges volt, hogy, áprilisban is szabadon kimehetek futni, így azon a hétvégén lefutottam egy ingyenes virtuális verseny keretében (az egyik NYRR virtuális félmaraton volt). Viszont még nem volt kész a felkészülésem, így gyenge voltam, nem jött össze, 1:32 volt. Most meg nem lesz normál verseny, úgyhogy beneveztem a virtuális vivicittára, és újra megpróbálom az 1:30-at. Nyilvan lefuthatnám csak úgy is, viszont maga az, hogy ez vêgülis egy verseny, nagyobb motivációt ad. Az érem valahol mélyen a szekrényben végzi, ahogy az előző is 2 éve, míg a valódi helyezésekért járó érmek egy szintén helyezésért kapott serlegben vannak az üvegszekrényben.

2020. máj. 29. 14:23
 30/42 anonim ***** válasza:
92%
Nagyon sok benned a frusztrácio kérdező, tele vagy rosszindulattal
2020. máj. 29. 14:35
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!