Életmódváltás, hogyan?
Sziasztok, 16 éves srác vagyok és 105 kiló. Szeretnék nem csak diétázni (leadtam 5-öt, visszajött 10 :/), hanem teljesen változtatni az életmódomon. Hogyan kezdhetném el? Célom a súlyvesztés, majd az izommá alakítás lenne. Szeretnék szélesebb vállakat, erősebb hátat, laposabb hasat, erősebb combot és vádlit és keskenyebb csípőt. Mi az a gyakorlat amivel elindulhatnék? Nem szeretek futni, rémálmom és most a kijárási korlátozás miatt nem is nagyon mehetnék szerintem. Mik azok amiket a szobámban felszerelés nélkül el tudnék kezdeni? Lehetőleg olyat amivel nem kell ugrálni (burpee kizárva) mert a szobám az emeleten van és hangos lennék. Illetve mennyit kéne rászánnom a mozgásra?
Emellett nem csak a mozgás lenne szükséges, hanem az étekzés is. Nagyjából 2000-2500 kalóriát eszek egy nap, ez valszeg a nagyobb adagok és a többszöri étkezés miatt van.
Nagyon rossz irányba haladok és szeretnék változtatni mielőtt nem késő. A célom jövő év végéig lefogyni 70-75 kilóra, majd innen izmot fejleszteni 85-90-ig. Hogy érhetném ezt el? Milyen gyakorlatokat és ételeket javasoltok?
Kérlek értelmes válaszokat adjatok, ha csak kötekedni szeretnél azt ne itt tedd meg. Köszi :)
Hűha..itt aztán mindenki ráér viaskodni...
Kérdező: egy polifom kéne, tisztában lenni a dolgokkal ( nézz youtube videókat, olvass cikkeket) meg egy kis motiváció.
A HIIT edzéseknek nézz utána, ez 100%-ban zsírégető tud lenni ha helyesen végzed...ezekbe azért van egy kis ugrálás de ha gond, kikerülhető. A futás, úszás, bicikli mind a kardiók közé sorolhatók, amik zsírégetéste, állóképesség fejlesztésére alkalmasak, ill. bizonyos esetekben izomnövelésre is. Én azt ajánlom neked, hogy a youtube-on nézz utána egészséges életmódot követő emberek csatornáinak! Nagyon sok van belőlük, tájékoztatnak, hogy képbe legyél a dolgokkal, rengeted edzésterv, egészséges kaja van fent, és motiválni is tud. Ez az edzés része. A másik fele a súlyvesztésnek ami még mérvadóbb az a táplálkozás. Megértem, hogy nem tudod nézni, hogy kimaradsz a jóból, és azt is, hogy ha ,,éheztetted magad” akkor csak többet ettél és fogyás helyett híztál. Ez a jojó effektus, amikor drasztikus önmegtartóztatásból csak plusz kilók lesznek eredmény helyett. Próbálj FOKOZATOSAN étrendet váltani. Elsősorban ne a mennyiség csökkentésére, hanem a minőség megváltoztatására. Több fehérje, kevesebb szénhidrát, értékes telítetlen zsírsavak a telítettek helyett...szénhidrátokból cukor helyett szirupok, kivonatok jók lehetnek. Találj alternatívákat a durván cukros, zsíros, nehéz ételekre! Rengeteg van fönt erről is a neten, hogy mit érdemes kiiktatni, és mit rakj a helyébe. Idővel hatásosak lesznek! Rögtön ha átváltasz akkor magaddal szúrsz ki, higgy nekem, fokozatosan! Mindent! A maximalizmus megosztó dolog, használd ki az előnyét, és építsd le a hátulütőit. Magyarul ne akarj rögtön eredményt, kontrolláld magad, nézd azt is, amit sikerült megcsinálni, ne csak azt amit nem, vagy ami elmaradt. Legyél türelmes magadhoz! Nagyon! És próbálj meg elégedett lenni. Nem akkor leszel elégedett, ha emeled a teljesítendő dolgokat..ez fejben dől el, próbáld azt nézni ami sikerült. Szóval fokozatosan iktatsd ki az egészségtelen kajákat és jöhetnek a helyére a jók! A szervezetednek idő kell, míg megszokja, hogy a 16 évig evett, jól megszokott fehér tészta helyett a teljes kiörlésűt kapja. A szervezet bármit meg tud szokni, bármilyen kajához tud alkalmazkodni, és amit kap abból próbálja a maxot hasznosítani. De ehhez IDŐ kell és FOKOZATOSSÁG. Ahogyan megszokta a szervezeted, hogy a fehér tészta a tuti és a barna kevésbé jó, ugyanúgy hozzá tud szokni ahhoz is, hogy a barna a tuti, és a fehér a rossz. Ahogyan ahhoz is, hogy egy tábla csoki helyett szívesebben nyúlsz egy almáért..Hajrá, és kitartást!
23-mas
180 centi vagyok, mostmár 110 kg fölött. sajnos rengeteg lelki (szakítás, érettségi miatti stressz, fáradtság, stb) miatt a maradék moticávióm is elszállt. 120 kg voltam tavaly év elején, lett barátnőm aki mellett elkezdtem edzeni, le is ment 10 kg. szakított velem, és nem volt kedvem csinálni szóval visszajött 5. ez lassan kezd lemenni, de nem igazán csinálok semmit ennek az érdekében. lemennek az érettségik, lehet újra nekiállok, de jelenleg nem érzem úgy hogy lenne erre kapacitásom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!