Mi a teendő, ha rám írattak egy lakást, most pedig visszakövetelik?
Sziasztok!
Olyan helyzetben vagyok, hogy tavaly szeptemberben vett a lakóhelyemen egy lakást a nővérem. Ő külföldön él, nem rendelkezik magyar lakcímmel ezáltal nem vehette meg itthon a lakást. Megkért, szinte követelte, hogy írjam alá a szerződést amely alapján kizárólagos tulajdonjogot képezek. Utóbb kiderült, behúzta a lakás árával az élettársát, akivel most szakítottak. A srác követeli vissza a pénzt nővéremtől, a nővérem pedig engem arra, hogy adjam vissza a lakást. Hivatalosan, ügyvéddel történt a szerződéskötés. Amikor aláírtam, abba a tudtaba voltam hogy ez a nővérem pénze, elmondása szerint összegyűjtötte a lakás árát, mint utóbb kiderült elsumákolta a pasijától. Az lenne a kérdésem, ha még csak nem is szerepel a nővérem neve a szerződésben, teljesen rámíratta akkor van-e joga 1 év után visszakövetelni? Bírósággal fenyeget.
"Megkért, szinte követelte, hogy írjam alá a szerződést amely alapján kizárólagos tulajdonjogot képezek"
Pontosan hogyan is történt ez a szerződéskötés? Mit írtál alá?
"Vagy képes lennél a saját tesódat lenyúlni???"
Miért ne? Ők egy ilyen család. A tesója lenyúlta a pasija pénzét, ő meg lenyúlja a tesója pénzét. Kérdező, nézz végre magadba, és vedd észre, hogy ez így nem tisztességes!!!
"Az is el lett mondva neki, hogy írni kellene egy ilyen papírt, ha ilyen eset állna fenn, akkor a felét vissza kelljen fizetnem."
Ez mégis mi???? A jogban nincs ilyen!
Amúgy a pénz honnan lett utalva? Ha a nővéred számlájáról ment a kifizetés, akkor okkal perelhet, ajándékozás címen. De miért nem kérdezed meg az ügyvédet aki intézte az adás-vételt?!
Ne húzd fel magad az itt kapott válaszokon!
Egyszerűen keresd fel ugyanazt az ügyvédet aki a szerződést készítette, fizesd ki a tanácsadási díját (nem lesz olcsó de most tényleg meg fogja érni) és mond el neki a teljes sztorit. Ha ő az ügyvéded, akkor nem adhatja tovább a hatóságoknak amit mondasz.
Kérdezd meg arról, hogy ilyen eset ajándékozásnak számít-e és visszakérhető-e a pénz.
Hogy ha visszakérhető, akkor neked a költségeid levonhatóak-e belőle, mert az eladáskor neked adófizetési kötelezettséged lesz, hiszen a te neveden van a lakás, az adóhivatalt nem fogja érdekelni, hogy az így szerzett jövedelmedet odaadtad a nővérednek vagy elkártyáztad. Ahogyan költség az ő ügyvédi díja is az eladással és költség az amit te megfizettél ahogy írtad a lakás vásárlásakor.
Valószínű, hogy a nővéred visszakérheti a lakás árát, mint ajándékot, de te nem vagy köteles első szóra oda is adni, hiszen lakás lett belőle és nem a fiókban van a pénz. Szerintem az ügyvéd javasolni fogja, hogy várd meg amíg a nővéred hivatalos úton kéri vissza a pénzt és arra reagálj majd esetleg az eladással.
De ha nyugalmat akarsz magatoknak, akkor elkezded meghirdetni a lakást, a vételi áránál legalább 20-30%-kal magasabb áron. Az már elég pénz ahhoz, hogy a nővérednek is meg tudd adni a pénzt (levonva belőle azt amit a lakás vételekor fizetned kellett és az ügyvéd költségét ami csak a nővéred miatt volt szükséges) és befizethesd az adóhatóságnak is ami egy ilyen eladással jár. A nővéred meg pótolja ki a pénzt ahonnan akarja, az nem a te dolgod.
Az ügyvéddel viszont lehet kellene valami papírt készíttetni (nem tudom lehet-e ilyet) hogy a lakás ára ajándék volt és az ajándékozó visszakérte. Talán ezzel lehet az adóhatóságnál méltányossági érvényt beadni, hogy eltekintsenek az eladás után fizetendőktől, hiszen neked nem keletkezik jövedelmed valójában a lakás eladásából. De ez csak egy ötlet, lehet, hogy semmi realitása.
Az eladást, hogy a nővéred visszakéri a lakást, azt pedig ne vegyétek zokon. Hiszen a jó szándék ott volt benne azzal, hogy eddig ott lakhattatok legalább. Megtehette volna, hogy a pénzből állampapírokat vesz vagy aranyat, de ő lakást vett a te nevedre és eddig nem kellett legalább lakbért fizetnetek valahol máshol.
tekintsd úgy ezt a helyzetet, hogy kaptatok 1 évet amikor nem kellett lakbért fizetnetek, bérlővel tárgyalnotok. nem lesz rosszabb a helyzetetek az eladás után, mint előtte volt és az eladás nem is megy egyik napról a másikra.
Próbáld meg minél több pénzért eladni a lakást, a különbözet meg legyen a kárpótlásotok a mostani idegeskedésért, feszültségért!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!