Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Általánosságban véve mi...

Általánosságban véve mi minősül fenyegetésnek?

Figyelt kérdés

#Ffxcx
2018. aug. 16. 18:29
 1/4 anonim ***** válasza:

"A szabálysértési törvény szerint, aki olyan bűncselekmény elkövetésével fenyeget meg valakit, amely saját vagy hozzátartozója élete, testi épsége vagy egészsége ellen irányul, 1-60 napi elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható."

Ennyit találtam kb.

Szerintem ez nem egy különálló büncselekmény ,hanem a helyzet határozza meg a dolgot.

Vegyük példaképp : Ha valakinek aztmondod ,hogy megölöd ,ha nem adja oda az ékszereit. - Ez fenyegetés ,de jogilag zsarolás.

"A büntetőjogban a zsarolás egy vagyon elleni bűncselekmény. A hatályos magyar jog szerint a zsarolás bűntettét az követi el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen, vagy eltűrjön és ezzel kárt okoz."

Másik példa : Ha valakinek aztmondod ,hogy megölöd ,ha nem megy ki a sarokra (nem lesz prostituált) az ugye fenyegetés,de jogilag kényszerítés.

"A büntetőjogban a kényszerítés a szabadság és az emberi méltóság elleni bűncselekmények közé tartozó valódi szubszidiárius bűncselekmény.[1] A kényszerítés bűntettét az követi el, aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz."

Remélem eléggé érthetően írtam le és tudtam segíteni.

2018. aug. 17. 01:56
 2/4 A kérdező kommentje:
Igen, köszi! :)
2018. aug. 17. 07:53
 3/4 anonim ***** válasza:
Btk. 459. § (1) bekezdés 7. pont: "fenyegetés: eltérő rendelkezés hiányában súlyos hátrány kilátásba helyezése, amely alkalmas arra, hogy a megfenyegetettben komoly félelmet keltsen;"
2018. aug. 17. 20:16
 4/4 anonim ***** válasza:
#3 - A 459 az mar az ertelmezo resz. Nem buncselekmenyek vannak ott ,csak magyarazatok.
2018. aug. 17. 20:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!