Meg akartak "viccelni" (ijeszteni) amiből az lett hogy 8 napon túl gyógyuló sérüléseket okoztam egy fiatalkorúnak. Az anyja feljelentett, mi lesz ebből?
Én 24 vagyok, a gyerek 18 alatt.
Nem szeretném túlságosan részletezni, meg akartak ijeszteni amiből az lett hogy az egyikhez mentőt kellett hívni.
Videózták az eseményt, addig nem hívtam és engedtem hogy hívjanak mentőt amíg el nem küldik ott azonnal a helyszínen bluetooth-on a felvételt, ez is rajta van. Először nem akarták, ezért mondtam hogy addig nem jön mentő amíg át nem küldik.
Utána én hívtam mentőt és a sérült anyját is. (Kb őrült volt, meg se akarta hallgatni mit csináltak a kis szemetek)
A felvétel birtokában szerintetek most én is tegyek feljelentést?
Mire számíthatok ha továbbmehy az ügy?
"Nem nézem többet a kérdést, teljesen felháborodtam a válaszok nagy részén."
Nyugodtan nézheted, mert a bűnözőt védő nyomoronc válaszok mind le is vannak pontozva nullára.
Mellesleg nem kell feljelentést tenned, mivel a garázdaság hivatalból üldüzendő bűncselekmény. Ez azt jelenti hogy a hatóság akkor is köteles üldözni ha senki sem tesz feljelentést, de a tudomásukra jut bármely módon.
jelen esetben a cselekmény már akkor a hatóság tudomására jutott, mikor a kölök vagy a szülei feljelentést tettek, tehát az eljárás innentől már menni fog a maga útján. Téged felmentenek, őt felelősségre vonják. Fiatal korát figyelembevéve szerintem még felfüggesztettet sem fog kapni, csak a szülők fizethetnek egy szép kerek összeget, tehát gyakorlatilag ő is megússza ezzel a pár sérüléssel, a szülőknek lesz ez büntetés.
"#37: nem garázdaság, hanem fegyveres támadás."
Jó, legyen. Nem fogok ezen vitázni. Lényeg hogy az önvédelmi helyzet jogos volt, ami a büntethetőséget teljesen kizárja, a fiatalkorú viszont nem kevéssel fogja bekötni és ha garázdaság helyett fegyveres támadást vernek rá akkor el is vágta a faxát pár évre.
Felhívtam az anyját megint!
Azt hittem olyan lesz mint aznap, nagyon nem. Mondta hogy már ő is hívni akart. Kiderült hogy a kórházban látta a felvételt amíg várt kint. Azt mondta mégse okoztam 8 napon túl gyógyuló sérülést, a fiút aznap, még akkor hazaengedték. Még az orra se tört el elvileg a gyerekének. Bocsánatot kért, meg mondta hogy nagyon megbünteti a gyereket, meg megbeszélte hogy ilyet nem lehet csinálni. Végül meg sem említettem neki hogy fel akartam jelenteni a fiát, de megkérdeztem hogy lett-e feljelentés, azt mondta ő nem tud róla, csak indulatból mondták hogy feljelentenek.
Hát akkor ezzel letudva, nem gondoltam volna hogy ilyen békés lesz a vége. Tök kár volt ide jönni ezt a kérdést kiírni, mert tényleg csak felhúztam magamat. Annak az egy-két embernek köszönöm azért!
#44: attól függ, mit mondtak a mentősnek, és az orvosnak
Vannak helyzetek, amikor az orvosoknak hivatalból feljelentést kell tenniük.
Fegyveres támadás elleni jogos védelem esetén a bíróság nem vizsgálja a szükséges mérték kérdését. Ebben az esetben ugyanis a megtámadott joggal feltételezheti, hogy a támadás az élete ellen irányul. A jogtalan támadás fegyveresnek minősül akkor is, ha nem valódi lőfegyverrel, hanem annak utánzatával követik el.
"22. § (1) Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
(2) A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha
a) azt személy ellen
aa) éjjel,
ab) fegyveresen,
ac) felfegyverkezve vagy
ad) csoportosan
követik el,"
"(3) Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.
(4) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!