Küzdősportban halálos sérülés okozása bűncselekmény?
Gondolok itt arra ,hogy az egyik fél úgy megüti a másikat ,hogy abba bele az bűncselekmény ,vagy letudják balesetnek?
Illetve van e különbség abban,hogy ha egy célzott ütéstől következik be a halál vagy ha mondjuk egy rosszul sikerült eséstől.
Ha szabályos a játėk, akkor sportbaleset. Van vizsgálat stb, de nem lesz bűncselekmėny.
Pontos szakszó lehet nincs is rá.
Létezik a sértetti beleegyezés fogalma, ez arról szól, hogy ha a sport gyakorlása közben, a szabályokat betartva történik a káreset, akkor nem vonható felelősségre a másik fél. A sértett beleegyezett a tevékenységbe, ismerve a veszélyeit, amit vállalt.
Természetesen, ha nem szabályos tevékenység közben történt a dolog, a másik felelősségre vonható. Pl.: Foci közben a labda helyett a másik lábát rúgod meg, az eltörik, akkor te nem vagy felelős; de ha dühös leszel rá, és úgy rúgod meg, akkor már felelősségre vagy vonható.
Küzdősportok tanítása, gyakorlás és versenyek előtt is aláíratnak egy nyilatkozatot.
#3 - Ha nem kaptal volna 0%-os ertekelest meg el is hittem volna😅
#4 - koszi:)
Hát aki lenullázott, az nem hiszem, hogy jogász. Persze, íratnak alá nyilatkozatokat, hogy felelősséget vállalsz a téged ért sérülésekért. Ez főleg az edzőt védi, nem figyelhet oda minden hülyegyerekre, akik a 40 kilóval kisebb edzőpartnereik szétgyepálásával akarják fényezni az egőjukat.
Általában ugyanakkor ugyanezekben a nyilatkozatokban az is benne van, hogyha saját hibádból okozol másnak sérülést, akkor te leszel a felelős.
Viszont amire te készülsz, hogy elviszed a haragosodat egy edzésre, hogy ott nyugodtan agyonverhesd, az már aljas indokból, előre kitervelt gyilkosságnak fog számítani. Büntetése 10-től 20 évig terjed.
Eloszor azt irtad ,hogy gondatlansagbol elkovetett emberoles. Aztan leertekeltek es mar te is elkezdtel a nyilatkozatokrol beszelni (csak rossz megfogalmazassa)
Nem dontottem el elore a kerdesre a valaszt ,csak kozben tobben irtak valaszt (ide) es privat uzeneteket is kaptam + a kerdes kiirasakor nem voltam itthon ,nem nagyon tudtam utanaolvasni ,csak gyorsan feltettem a kerdest ,de mar utana is olvastam nagyjabol.
Ezenkivul szinte meg lettem vadolva gyilkossagal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!