Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogy tudom kitenni a lakásfogl...

Hogy tudom kitenni a lakásfoglalókat?

Figyelt kérdés
Egy évvel ezelött megengedtem egy román családnak hogy ideiglenesen beköltözhetnek a házamba mivel nem lakok ott ők meg felajánlották,hogy rendben tartják addig is a házat amig nem szeretnék beköltözni. Nagy hiba volt! Totálisan lelakták,tele hordták szeméttel a kertet,eltüzeltek mindent ami éghető. Már áram sincs a házban,a víz leszűkítve,de kiköltözni nem hajlandóak. Nincsenek bejelentve,papírt nem írtunk hogy ott laknak. Mi a leggyorsabb módja,hogy gond nélkül kitehetem őket?
2018. jún. 18. 20:47
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:

<Mi nem világos ezen?

"Aki jogalap nélkül van a dolog birtokában, köteles a dolgot a birtoklásra jogosultnak kiadni.">

Sajnos a másik válaszolónak van igaza. Ez a mondat "pusztán" előír egy kötelezettséget, amit ugyanúgy figyelmen kívül hagyhat a bent lakó, mint bármilyen más törvényi előírást. - És ilyenkor következik az, hogy a jogaiban sértett fél JOGORVOSLATÉRT kénytelen bírósághoz fordulni.

Jelen esetben a család a tulajdonos tudtával és beleegyezésével került BIRTOKON BELÜL, és sajnos a jelenlegi szabályozás neki kedvez, őt védi mindaddig, amíg jogerős bírósági ítélet nem születik a lakáskiürítési perben, amit a tulajdonos indíthat majd. Más törvényes út sajnos nincs.

Lehet próbálkozni a nem jogszerűekkel persze, és ezek hatékonyak is szoktak lenni az esetek 90%-ában, viszont a maradék 10%-ban meg a jogsértő bent lakó (pl. aki nem fizeti a bérleti díjakat és/vagy a rezsit, és/vagy rongál, és/vagy egyéb probléma van vele), szóval mindezek tetejébe még pofátlan módon feljelenti a tulajdonost önbíráskodásért és/vagy birtokháborításért stb., és az esetek egy részében a bíróság el is marasztalja a tulajt, aki tulajdonképpen csak a saját tulajdonát próbálta volna védeni, mert az állam erre nem képes... Jó ügyvéddel egyébként meg lehet úszni, azaz be lehet bizonyítani, hogy nem volt más lehetőség, de ez tényleg kockázatos, volt már tulaj, akit le is csuktak.

Szóval sajnos bármennyire is mást mond az igazságérzetünk, a jog szerint jelenleg a bent lakó van előnyben, és csak hivatalos úton lehet kirakni onnan.

A többit már nagyon szépen leírták.

2018. jún. 20. 19:25
 32/34 anonim ***** válasza:
Verőembereket felberelsz es meg van oldva a dolog, kidobaljak őket, kapunk kivül meg ugysem tudjak bizonyitani, hogy övék az ingatlan
2018. jún. 21. 00:07
 33/34 zsuszik válasza:
A sztori kedvéért:szilveszterkor a régi albérlőm fogta magát és 160 ezer Forint ellenében beköltöztetett egy öttagú szabolcsi családot a házamba,majd lelépett.Az új "lakókat" csak januárban fedeztem fel,akkor rendőrségi feljelentést tettem.Természetesen a lakásfoglalók se lakbért se rezsit nem fizettek.2 napja sikerült kitetetnem őket egy albérletkezelő cég segítségével.Ma kaptam meg a rendőrség válaszát: nem történt bűncselekmény,így ejtik a vádat.Ügyhogy erre lehet számítani.
2018. szept. 7. 19:20
 34/34 anonim ***** válasza:

#zsuszik:

Alapesetben egy bérelt ingatlan albérletbe adása valóban nem bűncselekmény, hanem polgári peres ügy. A Lakástörvény szerint a bérlő kizárólag a tulajdonos előzetes hozzájárulásával adhatja albérletbe a bérelt lakást. Úgyhogy indíthatsz ellenük polgári pert. Persze ez hosszadalmas, és az is kérdéses, hogy a megítélt kártérítést be lehet-e majd hajtani a volt bérlőn. De talán már csak azért is érdemes lenne, hogy pár évig kicsit kellemetlenül érezze magát az idézések, végrehajtói megkeresések stb. miatt.

2018. szept. 7. 21:21
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!