Többműszakos munkahelyen egy kollégám kérelmezte, hogy neki sose kelljen éjszakáznia, mindig csak nappal akar, és jóváhagyták neki. Ez mennyire jogszerű?
Rögtön az elején tisztázzuk: NEM A MUNKAÜGYIS KAMUTROLL VAGYOK! Ez most komoly. (Elég baj, hogy miatta néha normál kérdezőket is meggyanúsítanak.)
A héten kezdtem egy újonnan nyílt étteremben mosogatóként, 0 órás szerződéssel. A helyszín külföld, de ez most nem lényeg igazából. Az már a felvételkor közölve lett, hogy hol nappal kell dolgozni, hol éjszaka. A nappalos műszak délután kettőtől este tízig, az éjszakás hétfőtől csütörtökig este tíztől, péntektől vasárnapig este nyolctól hajnal háromig elosztásban. Hárman vagyunk mosogatók. Heti öt nap munka, legalábbis kettőnknek, a harmadikat lehet, hogy csak részidősnek vették fel, ez nem egészen tiszta. A beosztás értelemszerűen hetente változó. A héten az egyik leányzó a közvetlen főnöknek kérelmezte, hogy ő nem akar éjszaka dolgozni. (Onnan tudom, hogy megkérdezte, nem láttam-e a főnököt, mert erről akar beszélni vele. Én nem kérdeztem meg, hogy miért, és hogy gondolja, nem akartam áskálódónak tűnni.) És rábólintottak, emiatt át is variálták a beosztást. A következő hét is úgy néz ki, hogy neki mind az öt nap nappalos, nekem négy nap éjszaka, 1 nap nappal, 2 nap szabad. De ez már most a héten is így van, az átvariálás után. A harmadik illető négy napot dolgozik, három éjszaka, 1 nappal. Na most, mennyire jogszerű ez? Lehet ilyen, hogy valaki kijelenti, hogy ő sose fog éjszaka dolgozni. Akár egészségügyi okokra, akár tönegközlekedési gondokra hivatkozik, ez nem igazán fair a másik két dolgozóval szemben. Mert akkor miért nem keres olyan munkát, ahol csak nappali beosztásban kell dolgozni? Nyilván megfordult a fejemben, hogy esetleg valami puncos státuszban van, rokona vagy ismerőse dolgozik a fejesek között, vagy ilyesmi. Az egyik gond, hogy ha ez így marad, akkor én mindig heti négy napot éjszakázom. És csak akkor lehetek nappalos, amikor a leányzónak szabadnapja van. A másik pedig, hogy ő mindig jóval többet fog keresni nálunk, mivel a nappalos beosztásban van a legtöbb munkaóra.
Gondolkodom, hogy szóvátegyem-e a dolgot. Mert ugye mi van, ha evvel elindítok egy olyan folyamatot, ami végül az elbocsátásomhoz vezet? Július végéig van a szerződésem, és augusztusra már le van fixálva a nyári szabadság. De az sem okés, hogy én minden héten négy napot éjszakázzak. Akkor sokkal hosszabb a hazaút, és a szervezetnek se biztos, hogy jó tesz. Ti mit tennétek a helyemben?
"De akkor evvel az erővel én is előállhatnék avval, hogy nem akarok éjszaka dolgozni."
Állj elő. Aztán meglátod, mit mondanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!