Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A nyugati világban ahol az...

A nyugati világban ahol az államfő még király, van olyan valahol, hogy a lányok a trónöröklés sorában a fiúk mögött állnak?

Figyelt kérdés

A, az összes fiútestvérük mögött, de mondjuk a nagybácsik, unokatestvérek előtt. Tehát csak akkor lehetnének királynők, ha az összes fiútestvérük meghalna (vagy manapság inkább már ha egyáltalán nem lenne). És hiába egy lány született előbb, ha valaha fiútestvére születik (ha több, akkor abból a legidősebb) lesz a trónörökös.

B, az uralkodói család összes férfi tagja mögött állnak és csak akkor lehetnének királynők, ha az összes férfi családtagjuk akikkel egy vérből valók és egy nevet viselnek, meghalna?

2018. febr. 14. 10:00
 1/4 anonim ***** válasza:
2018. febr. 14. 10:10
 2/4 hollófernyiges ***** válasza:
Ha jól tudom ez Svédországot kivéve (ahol pár éve változtatták meg) mindenütt így van, hogy a fiúk előzik a nővéreiket.
2018. febr. 14. 11:03
 3/4 hollófernyiges ***** válasza:
100%
Rosszul tudtam, Svédország kezdte az egyenlőség bevezetését még 1980-ban, de Európában a spanyolok kivételével mindenütt bevezették már ezt a rendszert, de a spanyol királynak csak lányai vannak, úgyhogy ott félretették a kérdést. Az arab királyságokban és Japánban férfielsőbbség van.
2018. febr. 14. 11:13
 4/4 hollófernyiges ***** válasza:
És még mindig én: Európában is van még ilyen ország, ahol az uralkodó csak férfi lehet: Liechtenstein (ahol a nők csak 1984-ben kaptak választójogot).
2018. febr. 14. 11:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!