Ezt az oldalt miért nem tiltják be?
Undorító, amiket oda feltesznek! és még hozzá is szólnak egyesek:S Nem lehet az oldalt betiltatni?
Az internet szabályozása kissé el van még maradva a gyakorlattól. Mindenesetre elképzelhetőnek tartom azt, hogy egy oldalt meg lehet viszonylag ,,tiszta úton'' is szorongatni, ha magánjogot sért.
A kurucinfo pl. megúszta, úgy tűnik, hogy a szólászabadságba belefért. Viszont például egy olyan oldal esete, ami mondjuk nyílt lopással foglakozna, már talán egyértelműbb lenne. Hiszen egy ilyen oldal elleni eljárásnak semmiféle politikai, ideológiai felhangja nem lenne, a szubjektivitás és az elfogultság árnya sem merülne fel: egész egyszerűen a mgántulajdon védelme nevében el lehetne járni ellene.
Képek gusztustalanságának megítélése nagyon nehéz. Márint jogi értelemben (jogbiztonság, kiszámíthatóság, objektivitás). Nézzük csak például, hogy a rendőrség is milyen óvatosan fogalmat a pedofilgyanús képek esetében:
Szóval ha objektív kritériumokat keresünk, akkor próbálkozhatunk azzal, hogy megnézzük, sért-e a Puruttya magánjogot. A puruttya magánjogot egész biztosan sért, hiszen van egy napiszr-jellegű profilja is (szerzői jog által védett képek újraközlése, és jelszóval védett, meghívás-alapú közösségi portálokról való adathalászat). Ezt az utóbbi magatartást egy (magánjogi jellegű) perben a Fővárosi Bíróság jogellenesnek minősítette:
,,A HVG a képmással való visszaélés ellen azzal érvelt, hogy az *** saját elhatározásból tette fel a közösségi portálra a fényképet.
A bíróság ezt azonban elutasította, mert álláspontja szerint az iWiW egy zárt rendszer, a képek pedig részben a tagok azonosítását segíti, letölteni azokat nem lehet.''
,,Az Iwiwen talált képek felhasználása a bíróság szerint sérti a személyiségjogokat.
...
A döntés indoklása kimondja, hogy az iwiwes képek kizárólag a közösségi portálon, az ott regisztrált többi tag előtti bemutatkozását szolgálja. A tagok belépéskor tett hozzájárulását, hogy más tagok őket a fényképük alapján is azonosíthassák, kiterjesztően értelmezni nem lehet, azaz a portálon megjelent fényképek bárhol máshol való közzétételéhez a fényképet ábrázoló személy hozzájárulása szükségeltetik.''
A csibefszt leszámítva a legtöbb jólismert ,,kombinált adathalász-warez-kiberzaklató oldal'' (szóval a napiszr-vonalas honlapok) az amerikai Sharktech tárhelyszolgáltatónál bérelnek szervert. A Sharktech valószínűleg szerződést bontana velük felkérésre, hiszen a bérlő ügyfelekkel kötött szerződés alapján a tárhelybérlőknek be kell tartani az amerikai szerzői jogi törvényt,
márpedig ezt a napiszr-jellegű vonalú honlapok megsértik (ugyanis az amerikai és magyar szerzői jog automatikusan illeti meg a jogtulajdonosokat, ha nincs külön lemondó nyilatkozat,
szerzői jogi lemondó nyilatkozatot pedig az iwiw és a myvip szabályzata nem tartalmaz, a sokat emlegetett felősségkizáró nyilatkozat nem erről szól.)
A Csibefsz az egyetlen a jólismert ,kombinált adathalász-warez-kiberzaklató oldal'' (magyarul napiszar-epigon) amelynek a tárhelyszolgáltatója magyar. A régi tárhelyszolgáltatójukról nagyon keveset tudni, néhány jel arra mutat, hogy volt érintettsége a spammelésben is.
Internetszolgáltatójuk a magyar Telekom volt (valószínűleg teljesen jóhiszeműen).
Nemrég a szolgáltatót váltott a csibefsz (éppen azokban a hetekben, amikor bejelentést tettem a csibefsz ellen a Telekom ,,abuse'' csoportjánál kombinált adathalász-warez tevékenység miatt, bár ez lehet véletlen egybeesés is).
Jelenlegi szolgáltatójuk a Szervernet Kft. Rákeresve a cég nevére interneten, elolvasva a találatokat, ez aggasztó hírnek tűnik számomra (nagyon sok a spammer-feketelistás találat, a blogos panaszokat, híreket nem is említve).
A csibefsz az egyetlen az ismertebb ,,kombinált adathalász-warez-kiberzaklató'' profilú oldalak közül, ami jelenleg is magyar területen bérel szervert.
Az eljárást az nehezíti minden esetben, hogy még ha meg is szorongatjuk őket, akkor is nagyon könnyű bármikor szolgáltatókat váltaniuk: ha más nem, a fejlődő Harmadik Világ (Kína, Oroszország) rengeteg törvénytelen, ,,bulletproof hosting'' szolgálatatót kínál.
A napiszr jellegű oldalakat valószínűleg ,,belülről'' lehetne eredményesen semlegesíteni. Nem kell nagy dologra gondolni, még magánember is megtethetné, ha rászán egy kis forrást. Ha befutok mint C++ programozó, talán még én is megteszem. Nem hackerkedésre gondolok, ennél egyszerűbb. Nem kéne több, csak 5-6 felnőtt, a gyerekekhez értő szakértőt megfizetni (elsősorban ifjúsági pszichológusokra gondolok, persze nem akármilyenekre, hanem tényleg vérprofikra), és a legtöbb poszt hatását eléggé vissza lehetne fordítani beépített vérprofi kommentelőkkel. Ugyanis a legtöbb poszt elképesztően lapos és unalamas, a posztokat kísérő felvezető szöveg pedig többnyire elképesztő társadalmi és lélektani tájékozatlanságról tanúskodik (pl. ál-,,Soros György'' szerkesztői kommentárjai).
Nem tudom, mi történt azokkal az érintettekkel, akik nem hitték el a ,,városi legendát'', miszerint ezek az oldalak törvényesk volnának, és volt bátorságuk legalább egy ügyvédi felszólítást kiküldetni (igazi ügyvéddel, a honlapnak, vagy akár közvetlen a tárhelyszolgáltatónak). Én egyetlenegy ilyet küldettem sikeresen a csibefsznak, azt a képet leszedték. (Nem az én ügyem volt.) Küldettem egy hasonló másikat is, a teljes oldal törvénytelenségére rávilágítva, azt ignorálták. Mindenesetre feltűnő, hogy a csibefszon milyen sok régi kép el van tűnve, de állítólag a napiszron is (utóbbiban nem vagyok biztos, csak hallottam más ember által.)
Laikus embernek nem jó írnia panaszt ezekre a honlapokra, mert a laikus levelek gyenge pontjait egy pszichopata ügyességével és szimatával tapogatják le a szerkesztők, és ahol gyenge pontot érzenek, akkor kiteszik a levelet. Igazi ügyvéd levelét még nem láttam kitéve, leszámítva néhány esetet, ahol felkészületlen volt az ügyvéd (persze ettől még lehetséges, nem néztem át minden egyes posztot).
Ha nemcsak a magánjogi jellegű dolgokat nézzük, akkor a napiszr-epigonokat leginkább a kiberzaklatás (cyberbullying) alapján lehetne megfogni.
MAGYAR
ANGOL
A kiberzaklatás jogi szabályozása azonbn sajnos még embrionális állaootban van, nálunk mindenképp, de még Amerikában is. Mondjuk Amerikában megindult valami, mert ott volt több bizonyított önygilkosság-eset is kiberzaklatás miatt. Közülük a Ryan Halligan ügy eléggé baljósan hasonlít arra, amit a napszar művel.
Nem kizárt, hogy Magyaroszágon is volt ilyen, de Magyaroszágon a kollektív hallgtás, a felnőtt társadalom tájékozatlansága, sőt néha cinikus-félrefordulós-szemérmetes félrefordulása, a társadalmi tabu és a rosszul felfogott szégyen miatt nem tudunk róla. Nehéz az érintettek bizalmának elnyerése és megszólatatása is.
Miért nem tiltják be?
Nem követnek el törvény sértést.
Nem lehet behatárolni mert külföldi Anonim szerveren van.
Hogy az ilyen kis pocsf@szokat pukkasszák vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!