Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ezt az oldalt miért nem...

Ezt az oldalt miért nem tiltják be?

Figyelt kérdés

Undorító, amiket oda feltesznek! és még hozzá is szólnak egyesek:S Nem lehet az oldalt betiltatni?

[link]

2010. máj. 30. 20:08
1 2 3 4 5
 41/46 anonim ***** válasza:
59%

Az internet szabályozása kissé el van még maradva a gyakorlattól. Mindenesetre elképzelhetőnek tartom azt, hogy egy oldalt meg lehet viszonylag ,,tiszta úton'' is szorongatni, ha magánjogot sért.

A kurucinfo pl. megúszta, úgy tűnik, hogy a szólászabadságba belefért. Viszont például egy olyan oldal esete, ami mondjuk nyílt lopással foglakozna, már talán egyértelműbb lenne. Hiszen egy ilyen oldal elleni eljárásnak semmiféle politikai, ideológiai felhangja nem lenne, a szubjektivitás és az elfogultság árnya sem merülne fel: egész egyszerűen a mgántulajdon védelme nevében el lehetne járni ellene.

Képek gusztustalanságának megítélése nagyon nehéz. Márint jogi értelemben (jogbiztonság, kiszámíthatóság, objektivitás). Nézzük csak például, hogy a rendőrség is milyen óvatosan fogalmat a pedofilgyanús képek esetében:

[link]

Szóval ha objektív kritériumokat keresünk, akkor próbálkozhatunk azzal, hogy megnézzük, sért-e a Puruttya magánjogot. A puruttya magánjogot egész biztosan sért, hiszen van egy napiszr-jellegű profilja is (szerzői jog által védett képek újraközlése, és jelszóval védett, meghívás-alapú közösségi portálokról való adathalászat). Ezt az utóbbi magatartást egy (magánjogi jellegű) perben a Fővárosi Bíróság jogellenesnek minősítette:

[link]

,,A HVG a képmással való visszaélés ellen azzal érvelt, hogy az *** saját elhatározásból tette fel a közösségi portálra a fényképet.

A bíróság ezt azonban elutasította, mert álláspontja szerint az iWiW egy zárt rendszer, a képek pedig részben a tagok azonosítását segíti, letölteni azokat nem lehet.''

[link]

,,Az Iwiwen talált képek felhasználása a bíróság szerint sérti a személyiségjogokat.

...

A döntés indoklása kimondja, hogy az iwiwes képek kizárólag a közösségi portálon, az ott regisztrált többi tag előtti bemutatkozását szolgálja. A tagok belépéskor tett hozzájárulását, hogy más tagok őket a fényképük alapján is azonosíthassák, kiterjesztően értelmezni nem lehet, azaz a portálon megjelent fényképek bárhol máshol való közzétételéhez a fényképet ábrázoló személy hozzájárulása szükségeltetik.''

A csibefszt leszámítva a legtöbb jólismert ,,kombinált adathalász-warez-kiberzaklató oldal'' (szóval a napiszr-vonalas honlapok) az amerikai Sharktech tárhelyszolgáltatónál bérelnek szervert. A Sharktech valószínűleg szerződést bontana velük felkérésre, hiszen a bérlő ügyfelekkel kötött szerződés alapján a tárhelybérlőknek be kell tartani az amerikai szerzői jogi törvényt,

[link]

márpedig ezt a napiszr-jellegű vonalú honlapok megsértik (ugyanis az amerikai és magyar szerzői jog automatikusan illeti meg a jogtulajdonosokat, ha nincs külön lemondó nyilatkozat,

[link]

szerzői jogi lemondó nyilatkozatot pedig az iwiw és a myvip szabályzata nem tartalmaz, a sokat emlegetett felősségkizáró nyilatkozat nem erről szól.)

A Csibefsz az egyetlen a jólismert ,kombinált adathalász-warez-kiberzaklató oldal'' (magyarul napiszar-epigon) amelynek a tárhelyszolgáltatója magyar. A régi tárhelyszolgáltatójukról nagyon keveset tudni, néhány jel arra mutat, hogy volt érintettsége a spammelésben is.

Internetszolgáltatójuk a magyar Telekom volt (valószínűleg teljesen jóhiszeműen).

Nemrég a szolgáltatót váltott a csibefsz (éppen azokban a hetekben, amikor bejelentést tettem a csibefsz ellen a Telekom ,,abuse'' csoportjánál kombinált adathalász-warez tevékenység miatt, bár ez lehet véletlen egybeesés is).

Jelenlegi szolgáltatójuk a Szervernet Kft. Rákeresve a cég nevére interneten, elolvasva a találatokat, ez aggasztó hírnek tűnik számomra (nagyon sok a spammer-feketelistás találat, a blogos panaszokat, híreket nem is említve).

A csibefsz az egyetlen az ismertebb ,,kombinált adathalász-warez-kiberzaklató'' profilú oldalak közül, ami jelenleg is magyar területen bérel szervert.

Az eljárást az nehezíti minden esetben, hogy még ha meg is szorongatjuk őket, akkor is nagyon könnyű bármikor szolgáltatókat váltaniuk: ha más nem, a fejlődő Harmadik Világ (Kína, Oroszország) rengeteg törvénytelen, ,,bulletproof hosting'' szolgálatatót kínál.

A napiszr jellegű oldalakat valószínűleg ,,belülről'' lehetne eredményesen semlegesíteni. Nem kell nagy dologra gondolni, még magánember is megtethetné, ha rászán egy kis forrást. Ha befutok mint C++ programozó, talán még én is megteszem. Nem hackerkedésre gondolok, ennél egyszerűbb. Nem kéne több, csak 5-6 felnőtt, a gyerekekhez értő szakértőt megfizetni (elsősorban ifjúsági pszichológusokra gondolok, persze nem akármilyenekre, hanem tényleg vérprofikra), és a legtöbb poszt hatását eléggé vissza lehetne fordítani beépített vérprofi kommentelőkkel. Ugyanis a legtöbb poszt elképesztően lapos és unalamas, a posztokat kísérő felvezető szöveg pedig többnyire elképesztő társadalmi és lélektani tájékozatlanságról tanúskodik (pl. ál-,,Soros György'' szerkesztői kommentárjai).

Nem tudom, mi történt azokkal az érintettekkel, akik nem hitték el a ,,városi legendát'', miszerint ezek az oldalak törvényesk volnának, és volt bátorságuk legalább egy ügyvédi felszólítást kiküldetni (igazi ügyvéddel, a honlapnak, vagy akár közvetlen a tárhelyszolgáltatónak). Én egyetlenegy ilyet küldettem sikeresen a csibefsznak, azt a képet leszedték. (Nem az én ügyem volt.) Küldettem egy hasonló másikat is, a teljes oldal törvénytelenségére rávilágítva, azt ignorálták. Mindenesetre feltűnő, hogy a csibefszon milyen sok régi kép el van tűnve, de állítólag a napiszron is (utóbbiban nem vagyok biztos, csak hallottam más ember által.)

Laikus embernek nem jó írnia panaszt ezekre a honlapokra, mert a laikus levelek gyenge pontjait egy pszichopata ügyességével és szimatával tapogatják le a szerkesztők, és ahol gyenge pontot érzenek, akkor kiteszik a levelet. Igazi ügyvéd levelét még nem láttam kitéve, leszámítva néhány esetet, ahol felkészületlen volt az ügyvéd (persze ettől még lehetséges, nem néztem át minden egyes posztot).

2010. máj. 31. 14:55
 42/46 anonim ***** válasza:

Ha nemcsak a magánjogi jellegű dolgokat nézzük, akkor a napiszr-epigonokat leginkább a kiberzaklatás (cyberbullying) alapján lehetne megfogni.

[link]

MAGYAR

[link]

[link]

ANGOL

[link]

[link]

[link]

A kiberzaklatás jogi szabályozása azonbn sajnos még embrionális állaootban van, nálunk mindenképp, de még Amerikában is. Mondjuk Amerikában megindult valami, mert ott volt több bizonyított önygilkosság-eset is kiberzaklatás miatt. Közülük a Ryan Halligan ügy eléggé baljósan hasonlít arra, amit a napszar művel.

[link]

Nem kizárt, hogy Magyaroszágon is volt ilyen, de Magyaroszágon a kollektív hallgtás, a felnőtt társadalom tájékozatlansága, sőt néha cinikus-félrefordulós-szemérmetes félrefordulása, a társadalmi tabu és a rosszul felfogott szégyen miatt nem tudunk róla. Nehéz az érintettek bizalmának elnyerése és megszólatatása is.

2010. máj. 31. 15:17
 43/46 anonim ***** válasza:

Bocsánat, itt van a link arról, hogy a Csibefsznak ki a szolgáltatója:

[link]

A régi helyzetről itt vannak gyanús jelek:

[link]

azóta többször is szolgáltatót váltottak.

2010. máj. 31. 17:21
 44/46 anonim ***** válasza:

A Spamwiki leírása:

[link]

2010. máj. 31. 17:25
 45/46 anonim ***** válasza:
48%

Miért nem tiltják be?

Nem követnek el törvény sértést.

Nem lehet behatárolni mert külföldi Anonim szerveren van.

Hogy az ilyen kis pocsf@szokat pukkasszák vele.

2010. jún. 1. 20:54
 46/46 anonim ***** válasza:
59%
kérdezőnek: az anyádat tiltsák be! Ne nézd, ha nem tetszik. Olvasgass meséket, és szépirodalmat. Az való Neked. Köcsög!
2010. jún. 5. 15:25
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!