Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A "Lex CEU" áprilisi törvényen...

A "Lex CEU" áprilisi törvényen történt módosítás?

Figyelt kérdés

"2017. évi XXV. törvény a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról"-ról van szó, amit április 4.-én fogadtak el és ami elméletileg ellehetetlenítette a CEU működését, most meg azt olvasom, hogy mégis sikerült teljesíteniük a törvény követelményeit.

De akárhogy keresem nem találom, mikor vonták vissza vagy módosították az áprilisi törvényt. (link is jól fogna, mert gondolom a magyar közlönyben meg kellett jelenjen ha módosítottak rajta)

2017. okt. 5. 19:54
1 2
 1/15 Koplárovics Béci ***** válasza:
94%
A CEU megállapodott valamelyik amerikai egyetemmel egy képzésről, így ott is oktatják azt amit itt, és a CEU megmenekült.
2017. okt. 5. 20:12
 2/15 A kérdező kommentje:
A kérdésem inkább arra irányul, hogy módosítottak valamit a törvényen vagy kiderült, hogy mégse teljesíthetetlen?
2017. okt. 5. 20:23
 3/15 anonim ***** válasza:
48%

Több idióta kritérium is volt, ezek közül az egyik az, hogy a CEU folytasson oktatási tevékenységet az USA-ban. Mivel a CEU elég szoros szakmai kapcsolatban van a Harvard-al, Bard-al, Yale-el, ezért ilyen kiskapuval meg lehetett oldani. Értelme abszolúte semmi, a magyar felsőoktatás nem lett tőle jobb, tehát a törvény csak kárt okozott.

Van még kritérium a kormányközi szerződésről, ami az USA-ban még mindig alkotmányellenes lenne, persze Szijjártó Petike biztos jobban ismeri az US Constitutiont, mint az amerikai külügyminiszter, ezért egy ideig szájaltunk velük, aztán beláttuk, hogy itt mégsem a szövetségi kormánnyal, hanem New York állammal lehet csak megállapodást kötni (tehát a törvényt kiskapun megkerülni). A megállapodást a magyar kormány nem írta még alá, tehát rajtuk (Orbánon) múlik, hogy a CEU teljesíti-e azt. Ez az a fajta politikai kiszolgáltatottság, ami miatt nem tetszett az embereknek az ügy. Ha alá is írják, akkor ismét csak semmi nem lett jobb a magyar felsőoktatásban, ellenben az ország megítélése a béka segge alatt, azaz a kormány csak kárt okozott mindennel, amit ebben a történetben művelt.

2017. okt. 6. 05:52
 4/15 anonim ***** válasza:
40%
Aki leszavazott, az nyugodtan vegye a bátorságot és magyarázza el, hogy miben nincs igazam.
2017. okt. 6. 14:06
 5/15 anonim ***** válasza:
46%

05.52.

"idióta" kritérium? Csak annyira, mint mondjuk minden más országban, ahol külföldi egyetem működik. Már amennyire a ceu egyetem egyáltalán.

És még az is kideül, hogy most még csalni is akartak, nincs is ottani kreditációjuk, csak azt mondták, de a megadott helynél nincs feltüntetve.

Egyelőre csak ők mondták, hogy "teljesítették a feltételt", de még nincs hivatalos nyoma. Amerikában, a hivatkozott intézménynél.

Arról nem is volt szó, hogy módosítanák a kezdeti törvényt. Miért is tennék?

2017. okt. 6. 15:24
 6/15 anonim ***** válasza:
40%

15:24

Több mint 50 országban működik amerikai egyetem, és a többségének nincsen oktatási tevékenysége az USA-ban, sem pedig kormányközi szerződés. Olyanra még nem volt példa, hogy ilyen hirtelen kicsesztek volna egy intézménnyel, még a középkorban sem. 26 évig itt sem volt ilyen idióta kritériumokra szükség, mégis Kelet-Európa legmagasabban rangsorolt intézménye lett a CEU. Számos képzése a világ 50, Európa 10 legjobbja közé tartozik. Hálózatkutatásban és public policy-ban a régió legjobbja. A magyarországon születő peer reviewed publikációk negyede a CEU-hoz kötődik, ekkora részét adja az ország versenyképes tudományos kapacitásának. Nem inkább azon kéne dolgoznia a kormánynak, hogy a többi egyetemünk is ilyen színvonal felé tendáljon? Garantálom, hogy egy picit sem lett jobb a magyar felsőoktatás aért, mert a Fityusz úgy döntött kekeckedik egy kicsit a CEUval. Ami azt illeti, összezárt a hülyeségük ellen a teljes akadémiai világ. Kifejtenéd, hogy miért nem tartod a CEU-t egyetemnek? A csalással kapcsolatban mire gondolsz? Évtizedek óta New York Államban vannak akkreditálva, az végzi az akkreditációt, aki a Harvardot vagy a Columbiát is minősíti.

A Bard-al való MoU pedig tény, 100 helyen megjelent közleményben és cikkben.

2017. okt. 6. 15:41
 7/15 Andizsuzsi ***** válasza:
70%

"És még az is kideül, hogy most még csalni is akartak, nincs is ottani kreditációjuk"

Nem tudom mi az a kreditáció, de alátámasztanád a mondandódat valami hivatkozással is?

2017. okt. 6. 16:04
 8/15 Andizsuzsi ***** válasza:
"A CEU kedden azt jelentette be, hogy megállapodást kötött a New York-i Bard College-dzsal annak érdekében, hogy oktatási tevékenységet folytathasson New York államban. Az egyetem azt is jelezte: várja, hogy a kormány aláírja és a parlament ratifikálja a New York állammal kötendő megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a CEU tovább működjön Budapesten, ami mindig is az intézmény célja volt."
2017. okt. 6. 16:07
 9/15 anonim ***** válasza:

Ma reggel olvastam 2 különböző helyen is. Az egyik hozzátette, hogy a Bard, amire hivatkoztak, valahogyan kapcsolatban áll ugyan Sorossal magával, de nincs feltüntetve a hivatalos helyeken, ahol írva kellene, hogy legyen, hogy oktatnak ott is. Lehet, hogy csak még nincs feltüntetve, ki tudja.

Mindenesetre, akkor előbb nyilatkoztak, mint hivatalosan lehetett volna. Majd kiderül.

Nincs időm utánakeresni, hogy a melyik írt és hogy mit a böngészett helyek közül. De majd beszélnek róla, az biztos. Türelem. De az eddigiek alapján nem lenne meglepő, ha kevernék a tudjukmit.

Ilyen blődségekre már nincs is mit írni, hogy milyen klassz "egyetem", meg stb. A saját főztömre én is kiállítom, hogy hűde a világ legjobbja. Elfogultság ellen nincs orvosság.

Ezer helyen kifejtették már azt is, hogy eleve korrupció -az akkori kormányé- volt az eddigi működés háttere is. De hát minden alkalommal vannak, akik próbálkoznak a tereléssel.

Türelem, majd kiderül,csak ki kell várni.

2017. okt. 6. 17:27
 10/15 anonim ***** válasza:
63%

Miért ne nyilatkozhatná két egyetem, hogy megállapodást kötöttek egymással oktatási területen? Mi lett volna az amikor szerinted "hivatalosan lehetett volna"? Ki szabja meg mit kommunikálhat két világszinten elismert, közpénzt nem felhasználó egyetem? Te?

Azt, hogy mennyire "klassz" egy egyetem szintén nem te döntöd el, hanem nemzetközi ranglisták. Ezeken a CEU igen jól szerepel, számos képzése top 50 vagy top 100, Európában pedig top 10. A ranglistákat indikátorok, és nyers adatok alapján állítják össze (publikációk impact faktora, hallgatók elhelyezkedése, kutatás színvonala, stb.) - ezekben a CEU messze ver minden más magyar egyetemet, olyan szakokban, mint matematika, történelem, hálózatkutatás, környezettudományok, kognitív tudományok, stb. A ranglistákkal kapcsolatban mit értesz elfogultság alatt?

Ha állítasz valamit, akkor tegyél mellé tényeket, ne csak félrebeszélj meg hazudozz.

Türelem lenne, ha nem járna le az egyetem működési engedélye 3 hónap múlva.

2017. okt. 6. 18:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!