Igazából mi értelme van még manapság a kitagadásnak a törvényekben lennie?
Hiszen a szűk kritériumai alig teljesíthetőek, könnyen meg is támadható, és vannak biztos módjai, hogy a szülő gyakorlatilag kitagadhassa a gyerekét indok nélkül is.
Amikor elmenne az ügyvédhez, hogy meg akarom írni a kitagadást, akkor az ügyvéd megmondaná neki, hogy nincs ia szükség rá.
Egyáltalán, van még, aki ténylegesen, papíron kitagadja a gyerekét? Miért? Több macera, és nem is atombiztos.
A PTK-t 4 éve újították meg. Ha tényleg nem lenne szükség rá, akkor ezt is kivették volna.
Lehet, hogy nem sokan veszik igénybe, de akik igen, azoknak szükséges.
Egy csomó ilyen ritkán használt, de előforduló dolog van a PTK-ban.
(Nem vagyok jogász, de ismerem azért valamennyire a polgári jogot. Mégis, az ági öröklés fogalmáról még soha nem hallottam, csak most, hogy szükségünk volt rá, és egy közjegyző ez alapján döntött a javunkra egy telekrésszel kapcsolatban. Szerintem ezt a törvényt se alkalmazzák gyakrabban, mint a kitagadást.)
"Egyáltalán, van még, aki ténylegesen, papíron kitagadja a gyerekét?"
Van.
"Miért?"
Egyetemi kollégiumért, szoctámért, vagy más ilyen-olyan, egy főre jutó jövedelem alapján járó támogatásokért. Karcsika elköltözik a szülőktől kapott lakásba, apa-anya kitagadja, onnantól papíron egyedülálló, önfenntartó, gyakorlatilag semmije sincs, sok mindenre jogosulttá válik.
Ilyesmiért nem lehet kitagadni.
Csak elkövetett súlyos dolgokért.
Hagyatéki eljárásban van rá szükség, akit kitagadtak , az nem örököl, kitagadni börtönben lévő gyermeket lehet úgy, hogy ő meg sem támadhatja, és egyéb esetben is lehet, ha van rá nyomos indok. A nyomos indok a gyermeknek a szülő ellen irányuló magatartása.
Ilyenkor persze pereskedhet, stb. egyszerűbb az ingatlan vagyont más nevére íratni és haszonélvezetet bejegyeztetni, ez már nem támadható meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!