Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Örökölnek-e az előző házasságb...

Örökölnek-e az előző házasságban született gyermekek?

Figyelt kérdés
A helyzet az, hogy volt egy család,5 gyermekkel. A kapcsolat a házastársak között megromlott, és az apuka újra szerelmes lett egy fiatal hölgybe. Ennek már több mint egy évtizede. Házasság,és két gyerekáldás után éldegélnek boldogan, mikor a hölgy anyukája oldalágon örökölt egy családi házat. Beköltőztek, az öröklés utáni adót befizették.Természetesen a hölgy eekor még nem dolgozott,hanem gyesen volt, és jelenleg is csak 4 órás részmunkaidőben dolgozik,tehát ezek az adótrhek a férj fizetéséből lettek kifizetve, és azóta is ő anyagilag a család fentartója. Az első kérdés . Ha netán elvállnának,a férj egy bizonyos idő után követelhet-e bármit a házból,ami a hölgy kapott és tulajdonjog a nevén van. Illetve,ha később a férj nyugovóra tér, az előző házasságában született gyerekei követelhetnek-e bármit utána ebből a házasságból? Házassági szerződés ugye nem volt nekik,és ezt az ingatlant ajándékba kapta a hölgy, csak ez egy idő után nem válik jogilag közössé?

2017. jún. 18. 09:09
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:
Tévedtem, téged illetően. Előszőr azt hittem, hogy okos vagy. Tudod, Tibi megmondja. Ha azt hiszed okos vagy,nem vagy az. Olvasd végig az elejétől az egészet és akinek van egy kis logikája,az még nagyjából meg is saccolja,kb. hány éves vagyok. Tőled nem várom el. Nem tudom, hogy miért engem támadsz. Láttál egyet,s mást. Keveset ahhoz, hogy megértsd, hogy vannak házasságok, amikor már jobb külön,mint együtt. Az enyém nem ilyen. Több mint 20 éve élek házasságban. Egy kis segítség a korom megállapításához,é elég megfontolt voltam,mert majdnem 30 éves voltam,mikor megnősültem. Hogy ezt minek írom le neked? Tudja franc. Én kérdeztem valamit,te válaszoltál. Köszönöm,ment a zöld pacsi. De hogy te bárki felett ítélkezel, hogy kivel,hogyan, miért él együtt,vagy miért nem, ez viszont nem vall bölcs emberre. Nekem bejött a számításom,a házassággal kapcsolatban,neki nem. Ettől ő szar ember? Mert a felesége,egy alkoholista lett, meg mindenkivel lefeküdt, erről ő tehet? Látod,ítélkezel más felett, holott semmit sem tudsz. Ne ítélj,hogy ne ítéltess!
2017. jún. 18. 20:55
 22/25 anonim ***** válasza:
0%

Kérdező, szerintem is fejezzük be. Te még annyit sem tudsz rólam, mint amennyit magadról elárultál, épp ezért irreleváns a véleményed.:-) Megjegyzem, nekem eszembe se jutna, hogy egy számomra fontos ügyben laikusokat kérdezgessek egy anonim fórumon, amikor ugyanannyi - vagy kevesebb -

kattintással megtalálható a neten a vonatkozó jogszabály. Ami a sztorit illeti: ez kb. a 253. eset, hogy apuka nem azért válik minimum 25-30 év házasság után (a gyerekek életkorából ítélve), mert a kapuzárási pánik közepén betoppant az életébe egy fiatalabb évjáratú, kellően gátlástalan bige, aki ahhoz nem elég jó, hogy facér, korához illő pasit szedjen fel, ezért beéri a kissé koros, ötgyermekes családapával is, hanem - természetesen - a feleség qrválkodása és alkoholizmusa miatt. Hagyjuk már ezt, kérlek.:D

2017. jún. 18. 21:26
 23/25 anonim ***** válasza:
46%

Pár éve változott a PTK, a házastárs is örököl egy "gyerekrészt" - tehát ha pl 2 gyerek van, akkor 3 felé oszlik az örökség.

Tehát ha a feleség hal meg előbb, akkor a férj fog örökölni egyharmadot, és az ő halála után az ő gyerekei is örökölnek. Ha elválnak, akkor a ház a nőé marad.

Vagy ráírathatja már most a két gyerekre, megtartva a haszonélvezetet.

2017. jún. 19. 00:35
 24/25 anonim ***** válasza:

"7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]

(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

a) a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és

b) egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

(2) A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető.

(3) Osztályos egyezségben a házastársnak a gyermekrész helyett az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható.

7:59. § [A házastárs megváltási igénye]

(1) A házastárs – a jövőre nézve – bármikor igényelheti a haszonélvezeti jog megváltását. A haszonélvezeti jog megváltásának a házastárs és a leszármazó méltányos érdekeinek figyelembevételével kell történnie.

(2) A megváltásra kerülő vagyonból a házastársat – természetben vagy pénzben – egy gyermekrész illeti meg."

ÍGY változott a Ptk, 2014-ben. A közösen lakott házból NEM örököl a férj - ahogy azt már kb. 8-an leírtuk.

2017. jún. 19. 07:40
 25/25 A kérdező kommentje:
Értem. Hát azért van benne rizikó. Gyerekekre iratni egy házat sem biztos hogy jó,mert jöhet bármi,ami miatt mégis eladnák,de a gyerekek nevén, van és hát akkor már a gyámügy sem hagyja csak úgy eladni. Az öröklés pillanata az mikortól számít? A halál beálta után azannal,vagy csak ha közjegyző kimondta,hogy ki örökölt. Ez így bonyolult,megpróbálom elmagyarázni,mire gondolok. A férj és a hölgy megy autóval. Szenvednek egy balesetet. A hölgy a helyszínen meghal,a férj csak napokkal később a kórházban. Ilyenkor ő már örökösnek számít, vagy csak ha a közjegyző ezt kimondta. Mert ha igen,akkor máris továbböröklődne,az előző család gyermekeire,a férj része. Hülye egy helyzet,de sokszor az élet a legnagyobb történelem írója. És aki azt hiszi,hogy ezzel ki akarják semmizni az előző házasságból lévő gyermekeket,az téved. Ők is örökőlnek mást, de ezt a házat,csak ennek a két közös házasságban született szeretnék.
2017. jún. 19. 07:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!