Örökölnek-e az előző házasságban született
gyermekek?
Figyelt kérdés
A helyzet az, hogy volt egy család,5 gyermekkel. A kapcsolat a házastársak között megromlott, és az apuka újra szerelmes lett egy fiatal hölgybe. Ennek már több mint egy évtizede. Házasság,és két gyerekáldás után éldegélnek boldogan, mikor a hölgy anyukája oldalágon örökölt egy családi házat. Beköltőztek, az öröklés utáni adót befizették.Természetesen a hölgy eekor még nem dolgozott,hanem gyesen volt, és jelenleg is csak 4 órás részmunkaidőben dolgozik,tehát ezek az adótrhek a férj fizetéséből lettek kifizetve, és azóta is ő anyagilag a család fentartója. Az első kérdés . Ha netán elvállnának,a férj egy bizonyos idő után követelhet-e bármit a házból,ami a hölgy kapott és tulajdonjog a nevén van. Illetve,ha később a férj nyugovóra tér, az előző házasságában született gyerekei követelhetnek-e bármit utána ebből a házasságból? Házassági szerződés ugye nem volt nekik,és ezt az ingatlant ajándékba kapta a hölgy, csak ez egy idő után nem válik jogilag közössé?
Ha te vagy a "hölgy", csak szólok, hogy a férjnek kötelesrész jár akkor is, ha végrendeletet írsz.
2017. jún. 18. 09:40
12/25 A kérdező kommentje:
Nem, én a család barátja vagyok,csak tegnap beszélgettünk erről,és hát ők megvoltak győződve, hogy az előző házasságban élő gyerekek semmilyen esetben nem örökölnek, de én nem tartottam ezt annyira biztosnak. Tehát,ha a férj elhuny,és utána valamikor a hölgy,akkor tiszta a dolog,a két gyereké lesz az örökség,de ha előbb a hölgy,akkor az 1/3-ad rész megy a férjnek,és ha arról nem rendelkezik,akkor az tovább öröklödik,ha jól értelmezem.
2017. jún. 18. 11:10
13/25 anonim válasza:
Miert ne orokolnenek a gyerekek? Attol, hogy o alapitott egy masik csaladot, a tobbi gyerek is ugyanugy az ove marad. Ki akarjak oket zarni az oroksegbol? Szep...
2017. jún. 18. 11:15
14/25 anonim válasza:
A házból NEM örököl a férj, ergo az előző házasságból származó gyerekei sem, csak haszonélvezetet kap rá, az pedig nem örökölhető. Ugyanakkor, mivel a haszonélvezet erősebb, mint a tulajdonjog, megteheti, hogy amíg él, odaveszi valamelyik korábbi gyereket. Esetleg kirak mindenkit, kiadja bérbe, és a másik öt gyereket támogatja belőle.:-) Amúgy ha anyuka (a "hölgy") most épp gyesen van, akkor mégis mi az az istentelen méretű vagyon, aminek az egyharmadának az öthetedét (!) olyannyira sajnáljátok a korábbi gyerekektől?:D És mi a franc közötök van a házaspár ügyeihez?
2017. jún. 18. 11:24
15/25 Andizsuzsi válasza:
"Köszönöm, akkor mégiscsak végrendelet kell. "
A végrendelet nem mentesít a kötelesrész alól. Ha a nőnek van gyereke, akkor a házastársa csak haszonélvezet örököl a lakáson.
2017. jún. 18. 11:57
16/25 A kérdező kommentje:
14-es. Érdekes ez a stílusváltás. Az anyuka családon belül,igaz oldalról ,de családon belül, kapta ezt az örökölt házat. A hölgy szeretné,ha ez a ház,csak az ő két vér szerinti gyerekeié legyen.Ez nem sajnálat,csak azokhoz a gyerekekhez nincsen köze. 2. Annyi közünk van hozzá,mint neked, hogy ide írogatsz. Beszélgettünk,és ez szóba jött. Gondoltam megkérdezem itt,de látom,legközelebb engedélyt kell tőled kérnem, hogy miről beszélgethetünk a barátommal,aki már majdnem a testvéremnek tartok. :)
2017. jún. 18. 11:58
17/25 anonim válasza:
Te kérdeztél, nem én.:-) Egyébként már az első oldalon leírtuk többen, hogy az ajándékba kapott házból NEM örököl a férj, ha abban laknak. Akkor sem, ha menet közben elválnak. Más vagyon meg ezek szerint nincs, ami miatt érdemes lenne végrendeletet írni.:D
Ha a hangnemváltás érdekel: már a kérdés olvasása során felmerült bennem, hogy szép kis család: a "hölgy" is, aki miatt a férj otthagyott 5 gyereket, és most éppen eltartja, miután kifizette a különvagyon költségvonzatát, meg a férj is, de szigorúan a kérdésre válaszoltam. Az viszont már kivágta a biztosítékot, hogy ennyire aggódtok amiatt (mellesleg egy teljesen életszerűtlen helyzetet elképzelve), nehogy a másik 5 gyerek egy fillért is lásson az apja után, mintha azok a szerencsétlenek leprások lennének. Nem kell fosni, ismétlem: nem fognak látni az örökölt viskóból semmit, csak arra vigyázzon a "hölgy" (:D), hogy ott lakjanak életvitelszerűen, lakcímkártya szerint is.
2017. jún. 18. 14:21
18/25 Estádio de Felchút válasza:
Mi olyan bonyolult az öröklési szabályokon?
Két dolgot kell alaposan megvizsgálni, hacsak nincs végrendelet:
1. Mennyit ért a főhős, mikor feldobta a pacskert.
2. Hány gyereket csinált eddig a világra.
Amennyit a főhős ért, azt el kell osztani azzal, amennyi a purdé. Házastárs, ilyen-olyan dugópajti az ingóságból örököl egy pulyányi részt, ingatlanból nem, csak élvezkedhet benne.
2017. jún. 18. 14:34
19/25 A kérdező kommentje:
Estádio de Felchút
Nem is azöröklés része nem volt tiszta teljesen,inkább az, hogy a különvagyon az bekerül-e közösnek,avagy sem. Az hogy 5 gyereket otthagyott,az igen,nekem is egy kicsit furcsa volt,én már így ismertem meg, Ez az ő dolguk. Nem műkődött. Egyet tudok, hogy a lehetőségekhez képest,mindíg támogatták őket. Amikor elváltak ,a közösen szerzett házat minden huza-vona nélkűl ott hagyta,ezenfelűl nem kevés tartásdíjat is fizetett,és ha valamire szűksége volt a gyerekeknek,adott pénzt az exnek.A két legkisebb,az minden második hétvégén ott volt náluk (még most is),pedig már 15-16 évesek. És egy időben a férj külföldőn dolgozott,akkor a fiatal hölgy hordta őket,és ugyanúgy támogatta az exet a férje nevében.Az emberi érzés egy furcsa dolog. Ha egymásba szeret két ember,akkor annak nincs az az ész,aki parancsolni tudna,hogy gondolkozz józanúl. Köszönöm a válaszokat mindenkinek.
2017. jún. 18. 18:02
20/25 anonim válasza:
Hagyjuk már ezt a kenetes dumát. Tartásdíjat fizetni kötelessége az apának, sok nem juthatott az első családnak, ha az új fészekbe is csinált még kettőt. Az, hogy a két, még kiskorú gyerek 2 hetente odajár, nem az első feleség támogatása, hanem az apa joga a kapcsolattartáshoz, el ne dobjam már az agyam, hogy él vele. Attól végképp ne, hogy az új bige is hozta-vitte őket: ez a legkevesebb, ami elvárható tőle a történtek után. Az érzelmekről filozofálást meg tényleg hagyjuk, egy állat valóban nem tud úrrá lenni az ösztönein, az embertől azonban több várható el. Én nem naiv tinédzser vagyok, hanem valszeg idősebb nálad, kérdező, láttam már egyet-mást az életben.:-)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!