Miért kell azért megbüntetni valakit buszon, mert nincs nála a diákigazolványa?
De bizony kérdező, a szabály arról szól,hogy egyet kell érteni vele. És amíg ezt az emberek döntő többsége fel nem fogja, addig a szükségesnél bonyolultabbak a szabályok. Ha mindenki egyetért, nem szükséges szabályt alkotni a renitensekre. Te el sem tudod képzelni, milyen találékonyak az emberek, ha szabályt kell áthágni. Végy egy kicsit rázósabb esetet, bűntényt. Szerinted normális, hogy néha 20-30 ezer oldalas jegyzőkönyvek,bizonyítások vannak? Abnormális. Mindez azért,mert az emberek nem ismerik el a felelősségüket, itt ma ez a norma. És ahol így van, ezer fölösleges szabály van minden apró esetre, mert ami nincs szabályozva, azt az emberek elkövetik.
A büntetésnek kettős célja van akkor is, ha nem érted, és ha nem értesz vele egyet. Az egyszerűbb cél a jogi normák betartásáért vállalt felelősség. A nehezebb cél, a szabálykövetés alapelvvé tétele. Északi országokban egyszerűbb az élet. Ennek oka az, hogy ott sz adott szónak súlya van. Minek szabályozni azt, amit az emberek maguktól is természetesnek tartanak. Nem vetted még észre, hogy a szabályok(és az ostoba szabályok is) akkor kezdenek mérhetetlenül elburjánzani, mikor az emberek nem tisztelik őket?
Akkor mi lenne, ha megint kommunizmus lenne? Azt mondanád, hogy fogadjuk el, mert az a szabály? Kiába keserítené meg az életed?
Nem mondtam, hogy törölni kell a szabályt, csak bizonyos esetekben, ha sokan nem értenek vele egyet, módosítani. Persze van olyan, amivel nagyon egyetértek, van amivel semennyire. De nincs is olyan ember, akinek minden szabály tetszik.
Én betartom, hogy mutassam az összes iratomat, kénytelen vagyok megtenni, ha nem akarom, hogy megbüntessenek. Ettől függetlenül nem kell helyeselni és nem mondtam, hogy olyan rossz, csak van egy jobb alternatíva. Én nem mondtam, hogy mindenki makacsolja meg magát és ne mutassák be az okmányokat.
Az nem lesz, igaz, eddig sem volt.
Én nem azt mondtam, hogy mindig minden szabályt el kell fogadni és az megváltozhatatlan.
Arról van szó, hogy a sokféle ember sokféle akaratát - elvileg- össze kell hangolni, és olyan szabályt alkotni, ami a legkevesebb gondot okozza. Persze ha sok a felelőtlen, vagy egyszerűen feledékeny ember, sok az ágáló, akkor a szabályok mindig durvábbak. De a szabályt is ember alkotja, jól, vagy rosszul. Ha az utóbbi, meg kell változtatni. Ennek módjáról is van szabály. A komolyabb problémák akkor történnek, amikor a társadalom zavaros, megegyezésre képtelen, ilyenkor a szabály vagy önkényes, vagy olyan, hogy az alkotónak legkevésbé fájjon. Ehhez hozzá jöhet a szabályt végrehajtók otrombasága, hozzá nem értése, és más hasonló gondok. És ezt aztán helyrehozni ne mnagyon lehet, mert ehhez az kellene, hogy a társadalom megértse, össze kell hangolni az igényeket. De nem érti meg, nem hangol össze, csak méltatlankodik. De abból még változás, pláne jó, soha nem következett be.
Röviden és általánosan szólva a politikai bárdolatlanság kihat az élet minden területére, és az ottani problémákat kizárólag a politikai rendezéssel lehet - szép lassan - elérni.
Te egy optimális, megértő és rugalmas szabályrendszerre gondolsz. Ez lehetséges, ha a társadalom és a politika hasonló szintű, különben nem.
Egyébként aki leszólt engem, hogy hülyeséget beszélek, az honnan tudja, hogy jobban büntetik azt, aki teljesen jogtalanul utazik mondjuk diákbérlettel, és közben nem is diák, mint azt, aki csak szimplán otthon felejtette a diákigazolványát?
Honnan tudják ezt megállapítani? Mondjuk ha két embert megbüntetnek, mert nincsen náluk diákigazolvány, csak az egyiknek nincs is diákja, de diákbérlettel utazott, a másik meg otthon felejtette. Mind a kettő azt mondja, hogy otthon van a diákja. honnan állapítják meg, hogy melyik hazudik? Mert én akiket láttam, hogy megbüntetnek egyből írta is az ellenőr az összeget, amit meg kell majd fizetnie. Ebből gondolom, hogy ugyanannyira büntetik azt, aki egész hónapban diákbérlettel utazott, holott arra nem jogosult, mint aki valamilyen okból kifolyólag nincs nála a diákja.
Mi az eljárás, honnan állapítják meg? Gondolom aki ezt leszólta az jobban tudja. Komolyan érdekel, hogy kit mennyire büntetnek meg. Szerintem nem tesznek különbséget..
Statáriális módon azonnal bünteti mindkét személyt az ellenőr ugyanolyan összeggel. Valahogy igazolnia kell magát, ha nem tudja, az ellenőr rendőrt hívat a végállomásra, vagy ahol le akar szállni a bliccelő. Voltam már ilyen buszon. Borsod megye. Miskolc városi közlekedésnél razziák vannak, buszmegállóban 5-6 ellenőr, minden ajtón felszáll egy, pillanatok alatt mindenkit ellenőriznek. Aki bliccel, azt lekapják a buszról/villamosról, és a jelen lévő 2 rendőr segítségével megkérik, legyen szíves azonosítania magát. Perui indiánok szoktak ám ordítozni, mint a sakál...
Aki szimplán otthonhagyta a diákját, az később az alacsonyabb büntetés érdekében be is fogja mutatni. Nem mindegy, hogy 8000 Ft vagy 1500 Ft. Nem, nem engedi el az egészet a közlekedési vállalat, mert a diákbérlet csak az igazolvánnyal együtt érvényes.
Felesleges hülyeségeket írsz, nyomtatott bérlet, amin minden adat szerepel... Eleve rálehet írni tollal, ugyanaz. A legtöbb pénztáros elkéri a jogosultság miatt a diákot. Sőt, a Borsod volánnál van külön bérletváltó kártya, fényképes, anélkül nem tudsz bérletet venni, anélkül érvénytelen a bérleted is, hiába van nálad a diákod.
Szigorú szabályok, nincs kecmec, működnek.
# 36
Elárulnád, hogy miért felesleges hülyeség? Tollal is rá tudod írni, de ha rányomtatnák, mennyire egyszerűbb lenne.. Pl a borsod volánnál akkor a bérletigazolvány számot rányomtatnák és minden adatodat és önigazoláskor elég lenne bemutatni a a személyidet. Így ki van zárva, hogy csalj, mert elkérné minden adatodat a pénztáros és a te adataid lennének a bérleten. Nem adnák ki annak a diákot, aki nem jogosult rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!