Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Miért kell azért megbüntetni...

Miért kell azért megbüntetni valakit buszon, mert nincs nála a diákigazolványa?

Figyelt kérdés
Miért hajtanak be mindenkin minden hülyeségért pénzt. Pl ha nincs nála a diákigazolványa? Vagy a jogosítványa? Pl a kedvezményes bérletet ki sem adják diákigazolvány nélkül, ennyi eszük nincs? Vagy pedig ha tudja, mutassa be utólag az okmányt és a be tudja mutatni, akkor ne büntessék meg x ezer forintra, főleg ne egy kisgyereket. Ti mit gondoltok erről?

2017. jún. 11. 10:45
1 2 3 4
 1/37 anonim ***** válasza:
22%
Az ellenőrök ebben lelik örömüket, hogy a gyengébbet csesztetik, aki nem mer védekezni. Undoritóak.
2017. jún. 11. 10:49
 2/37 anonim ***** válasza:
86%
Van az a szolgáltató, ahol diákigazolvány nélkül is tudsz venni kedvezményes bérletet (lásd BKK automata). Elég világosan benne van a szabályzatban, hogy csak azzal együtt érvényes. Ha nincs nálad, akkor nem érvényes. El nem tudom képzelni, hogy miért okoz gondot magadnál tartani egy darab plasztik kártyát...
2017. jún. 11. 10:55
 3/37 anonim ***** válasza:
86%

"Pl a kedvezményes bérletet ki sem adják diákigazolvány nélkül, ennyi eszük nincs?"

Nem biztos az. Egyébként meg azt, hogy az utas jogosult kedvezményre, az igazolvány bizonyítja. Ha kedvezménnyel szeretne utazni, lesz szíves magánál tartani. Ha meg kényelmetlen neki, vegyen teljesárú bérletet, ott nem kell igazolványt hordania magával. Ugyanez a helyzet a 65 éven felüliekkel is: a "Há' de nem lássa, hogy émmá nyugdijjas vagyok?" nem jogalap a kedvezményre, a személyi igazolvány meg igen. Nem szakad bele senki, ha magánál kell hordania.

2017. jún. 11. 11:04
 4/37 anonim ***** válasza:
89%

Elméletileg ha utcán megállít a rendőr, tudnod kell igazolni magad. Tehát személyi/lakcímkártya nélkül ki sem léphetsz az utcára.

A diákigazolvány is hasonló kaliber, azért kell, hogy tudd igazolni magad. A diák bérlet diákigazolvánnyal együtt érvényes, de valahol még útviszonylat igazoló is kell. Még régebben amikor valakinél nem volt útviszonylat igazoló, azt is megbüntették a buszon 8 ezer forinttal. Viszont azt be lehetett később mutatni, és a büntetés redukálódott talán egy ezresre.

Mondjuk ezt már tényleg disznóságnak tartom, mert a diák+személyi+lakcímkártya+bérlet egyértelműen mutatja ki merre utazik. Viszont, a diákigazolvány/személyi hiányának büntetését megértem.

Mindenki felszáll a vonatra/buszra valaki más bérletével, úgy utazik egész évben, és ha valamikor lebukik, egyszeri alkalommal fizet egy 8-10 ezer forintot, azt megint utazik egy évig ennyi pénzből. Ezért nem lehet utólag sem megúszni a büntetést, mert akkor elég lenne csak annyit csinálni, hogy csak akkor veszel bérletet, amikor lebuksz. Így is meglehet spórolni egy jó pár hónapot.

2017. jún. 11. 11:07
 5/37 anonim ***** válasza:
88%

Pontosan. Amúgy meg az ellenőr honnan tudja igazolás nélkül, hogy te arra jogosult vagy? Teszem azt egy 23 éves férfiből kötelező neki kinézni, hogy mondjuk egyetemre jár? Vagy a nyugdíjas. Láttam már 50 évesen olyat, aki úgy nézett ki, mint a múmia. Ő még nem nyugdíjas, de lehet annak néz ki. Ezért van valami érdekes csoda folytán, az igazolvány...(mint, benne is van a nevében mire szolgál)

És mégegy: A BKK-nál pl van lehetőség utólagos bemutatásra is, és mérsékelik a büntetést...

2017. jún. 11. 11:12
 6/37 A kérdező kommentje:

"Ezért nem lehet utólag sem megúszni a büntetést, mert akkor elég lenne csak annyit csinálni, hogy csak akkor veszel bérletet, amikor lebuksz."

De én most a diákigazolványról beszélek. Az tényleg nagyon igazságtalan, aki szemtelenül ingyen utazik és ilyen esetben nem engedném, hogy utólag mutassa be a bérletét, hisz evidens, hogy annak mindig nála kell lennie. Én a diákról beszéltem. Nem tudhatja az ellenőr, hogy én jogosult vagyok e a diák bérletre, na de azt be tudom mutatni utólag. Ha meg nincsen diákigazolványom, akkor azt úgy sem tudom később bemutatni. Errefelé nem adják ki a bérletet, matricás diákigazolvány kell és mindig nézik.

Visszatérve én azt meg jobban büntetném, aki szemét módon ingyen utazik arra nem jogosultan. Vagy pedig gyakrabban kellene ellenőrizni az ellenőröknek. Előfordulhat bárkivel, hogy véletlenül nem viszi magával a diákot. Én egyszer véletlenül kint hagytam az irattartót, mert kivettem belőle egy okmányt és nem tettem be utána a táskámba, amiben benne volt a diákigazolvány. Az olyat nem kellene megbüntetni, aki valószínűleg nem csaló és be tudja mutatni a diákigazolványt utólag. Aki meg ingyen utazik jogtalanul, azt annál inkább..

2017. jún. 11. 11:40
 7/37 A kérdező kommentje:
Bár még ha a bérlet nincs nála véletlenül, azt is be lehet mutatni, hisz rajta van, hogy mikortól érvényes, visszamenőleg nem tud vásárolni, ha eleve nincs bérlete, akkor nem tud vásárolni arra a napra érvényeset, amikor megbüntették. Aki csal, arra úgy is könnyen rá lehet jönni, aki meg nem, az be tudja mutatni, amit kell.
2017. jún. 11. 12:08
 8/37 anonim ***** válasza:
74%

Ezt hívják szerződésnek, adott szolgáltatást veszel igénybe, adott feltételek mellett.

Nem tudom, miért olyan bonyolult egy olyan tartót beszerezni, ahol egymás mellett van a bérlet és az igazolvány. Több, mint 8 éve használok tömegközlekedést, és a helyi bérlet mindig diákom mellett volt. Egyszer sem fordult velem elő olyan, hogy nincs nálam diák csak bérlet.

"a kedvezményes bérletet ki sem adják diákigazolvány nélkül,"

Ez szerintem a helyközi közlekedésre érvényes. A MÁV-nál mindig elkérték, amikor bérletet vettem. Városon belüli közlekedésnél sohasem, pedig vettem már diákbérletet Egerben, Miskolcon, Budapesten.

2017. jún. 11. 13:02
 9/37 anonim ***** válasza:
59%
Az ellenőrnek az a dolga, hogy egyértelműen kiderítse, jogosult vagy-e az utazásra. Vagy nálad van az összes szükséges irat és akkor rendben van minden, vagy nincs és akkor megbüntet. Ez a két lehetőség létezik. Világosan, előre le van írva a szabályzatban, sírásnak és okoskodásnak helye nincs. Megszegted a szabályokat, fizetsz. Ennyire egyszerű.
2017. jún. 11. 13:13
 10/37 A kérdező kommentje:

Ezért mondom, hogy meg kellene ezt változtatni ezt a törvényt. Nem nehéz magadnál tartani, de bárkivel megeshet véletlenül.

Az meg teljesen felháborító tényleg, ha véletlenből kifolyólag nincs nálad, akkor ugyanannyira büntetnek meg, mint aki ingyen utazott mondjuk egy hónapig. Gyakrabban kellene ellenőrizni.

2017. jún. 11. 13:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!