Hagyatéki tárgyalás minden esetben van?
Az elhunytnak az első házasságából van 3 felnőtt gyermeke, illetve a második házasságából 2 kiskorú gyermeke.
Az nem tiszta, hogy írt-e végrendeletet az elhunyt.Ha írt, akkor valaki szerint így is kell lennie hagyatéki tárgyalásnak, ugyanis az első házasságból születettekkel is közölni kell ezt, de van, aki azt mondja, hogy mindenképpen a végrendelet az irányadó, és emiatt nem kell a tárgyalás.
/Tegnap egy kisebb vita alakult ki emiatt a munkahelyemen, mindenki máshogy vélekedett. Én csak kívülállóként hallgattam, sosem voltam szerencsére még hagyatéki tárgyalásban érintett, ezért nem tudom, hogy hogy működik, de ez most kíváncsivá tett./
Ha van is végrendelet, a köteles rész akkor is jár, ergo van hagyatéki (amennyiben van mit örökölni).
Csakhogy: Az örökösök nevét a közvetlen hozzátartozó adja le a hagyatéki leltárral egyetemben. És ott bizony időnként "kifelejtődnek" a korábbi házasságból született gyermekek.
A leltárt a helyi önkormányzatnál kell leadni, ott érdemes érdeklődni.
Akárhány házasságból, akárhány kapcsolatból, akárhány gyereke volt az elhunytnak egyformán örökölnek.
A végrendeletből kizárni csak nagyon szigorú kitételek miatt lehet, pl. életére tör, börtönviselt stb.
Sajnos kevesen tudják, hogy aki hamis adatokat diktál be hagyatéki ügyben - "elfelejtkezik" a gyerekekről - az bűncselekményt követ el.
Hagyatéki tárgyalás örökösödés esetén mindenképpen van, végrendelet ide vagy oda.
#4: Nem kutatnak fel senkit. Nem egy esetet tudok, amikor valaki "kifelejtődött"...
A közvetlen hozzátartozó leadja a névsort, és ez alapján mennek.
Csak akkor kutatják fel az örökösöket, ha nincs olyan ismert örökös, aki leadja a listát!
Abban az esetben kutatják az örökösöket, ha valaki meghal és senki nem jelentkezik a hagyatékért.
Egyéb esetben minek kutakodnának?
A bediktáló büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik az örökösökről, a felelősség annak valós tartalmáról őt terheli. Ilyen esetben nem állnak le nyomozni, hogy hátha van mégis más is! Hol és kinek lenne erre kapacitása?
17.48.
Lehet, hogy az természetes kéne legyen, hogy a nyilatkozó "büntetőjogi felelőssége tudatában" közölje a dolgokat, amik vagy igazak, vagy nem. De a hagyatéki eljárás papírjaiban ez nincs benne. Még ha valaki szóban mondja is aláíráskor, de nem kell ilyesmit aláírnia, hogy amit bejelentett, az igaz.
Szerintem a közjegyző le sem ellenőrzi, biztos nincs benne a feladatainak a konkrét leírásában.
És ha nincs örökös, szerintem akkor sem nyomoznak, hanem az államra száll és kész. Ki fizetne a nyomozásra? Csak kifüggesztik a közjegyzői kamara oldalán, talán 2 hétre, beírják, hogy senki nem jelentkezett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!