Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lelőhetek vakit, ha betör a...

Lelőhetek vakit, ha betör a lakásomba? (bővebben lent)

Figyelt kérdés
Ha valaki betör a lakásba, akkor szabadon lelőhetem? Főleg, ha veszélyeztetve érzem magam? Mi "lehet a különbség", ha egy olyan lőné le a betörőt, akinek van fegyvertartási engedélye, vagy ha egy olyan, akinek nincs? Igaz, hogy úgy kéne lelőnöm, hogy többet ne keljen fel? Csak mert azt hallottam, hogy ha úgy lövöm le, hogy felkel, utána tanúskodni fog ellenem és végül én járok rosszul. Vélemények?

2017. febr. 17. 08:59
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:
100%

Újra megkérdezem.... Honnan tudhatom én, akinek a házába valaki betör, mondjuk éjszaka... hogy az illető az életemre tör, vagy csak ki akar rabolni.

Honnan tudhatom én, hogyha meglepem, miközben kirabol, nem fog kinyírni.

Tényleg van időm rá, hogy analizálgassam a szándékait?

És tényleg el kellene tűrnöm, hogy valaki kiraboljon, mert talán nem tör az életemre, csak a javaimra?

2017. febr. 17. 18:24
 22/45 A kérdező kommentje:

Észrevettem, hogy alapból jól írtam le a "ne keljen fel"-t, csak nem tudom törölni a kommentet :D

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

Sokat gondolkoztam már ezen, főleg mikor egyedül vagyok otthon. A kutyák ugatnak, viszont semmit nem csinálnak ezen kívül.

2017. febr. 17. 20:50
 23/45 anonim ***** válasza:
41%

"És tényleg el kellene tűrnöm, hogy valaki kiraboljon, mert talán nem tör az életemre, csak a javaimra?"

Ilyet senki se írt, de azért vannak opciók a végignézés és a megölése közt is.

Szándékára pedig rá lehet jönni jogi diploma nélkül is, hogy a nagy találkozás után menekülőre fogja, vagy épp megindul feléd egy baráti ölelésre.

2017. febr. 17. 21:06
 24/45 anonim ***** válasza:

"Szándékára pedig rá lehet jönni jogi diploma nélkül is, hogy a nagy találkozás után menekülőre fogja, vagy épp megindul feléd egy baráti ölelésre."

Igen, persze! Így a fotelból!

De egy felfokozott, adrenalinnal feltöltött pillanatban (mindkét részről) nehéz tiszta fejjel gondolni bármire is! Nemhogy filózni azon, hogy vajh' mit fog tenni az aki akinek amúgy semmi keresnivalója a nappalidban! Továbbra is azt mondom nem kockáztatnék!

2017. febr. 17. 21:15
 25/45 anonim ***** válasza:

Hanyatt lehet esni ennyi agyzsugortól.. még mindig nyomja a sok okos az "arányos védekezés" mantrát, hogy ha svájcibicskával támadnak, akkor te csak körömollóval védekezhetsz, stb, szóval ti "arányosan védekezők" hülyék vagytok.

2013 óta szerencsére több lehetősége van az áldozatnak, végre eljutott oda a jog, hogy a támadó viselje a kockázatot, ne csak a szabad rablást élvezhesse:

[link]

A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha

a) azt személy ellen

aa) éjjel,

ab) fegyveresen,

ac) felfegyverkezve vagy

ad) csoportosan

követik el,

b) az a lakásba

ba) éjjel,

bb) fegyveresen,

bc) felfegyverkezve vagy

bd) csoportosan

történő jogtalan behatolás, vagy

c) az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás.[7]

Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.[8]

A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.[9]

És ilyen cifra esetek is történnek azóta:

"Verekedés közben a megtámadott kést rántott, és ötször megszúrta a támadót. A támadás éjszaka történt, ami a jogos önvédelemre lehetőséget adó feltételek egyike. Erre hivatkozva a bíróság jogerősen felmentette a késelő férfit."

[link]

Szóval kérdezőkém, ha pl. éjjel betörnek és van egy engedélyes stukkered, akkor lukaszd ki a tetvest és az erre a célra félretett, minden nyomtól megtisztított konyhakést nyomd a markába.

Egyébként a Néphadseregben valóban azt ajánlották a kiképzés során, hogy őrségben a támadót úgy kell lábon lőni, hogy már ne tudjon válaszolni. Sok probléma megszűnik, ha már csak egy álláspont marad.

2017. febr. 17. 21:47
 26/45 anonim ***** válasza:

zoligyerek!

+1

2017. febr. 17. 22:11
 27/45 anonim ***** válasza:
46%

"még mindig nyomja a sok okos az "arányos védekezés" mantrát, hogy ha svájcibicskával támadnak, akkor te csak körömollóval védekezhetsz, stb, szóval ti "arányosan védekezők" hülyék vagytok."

Zoligyíerek, te egy birge vagy! Ne oszd az észt, mert neked is kib. kevés jutott.

Akkor lőheti le a betörőt a támadót a kérdező, ha éjjel tör be hozzá. Ha ugyanez nappal történik, akkor nem.

Arányos védekezés pedig létezik, még ha te a köcsög formáddal ezt képtelen vagy tudomásul venni, akkor is.

Szép is lenne, ha valaki mnondjuk betérne egy presszóba éds ott egy illetőt az esernyőjével véletlenül, figyelmetlenségből megszúrna, az a másik meg erre lelőné mint egy kutyát.

Az ilyen birgéket, mint te is, mondjuk tényleg lelőhetné valaki, akkor legalább megtudnád, mekkora hülyeséget makogsz. Még arra sem vagy képes, hogy az általad idézett jogszabályt értelmezd.

2017. febr. 18. 07:46
 28/45 anonim ***** válasza:

62%-os!

Nem megy a néma értő olvasás!

A kérdés sem szólt presszóról, meg a válasz sem!

A jogszabályt meg te nem érted. Nem baj!

Ha bemennek hozzád beszélges velük! Várd meg mit szeretnének!

És még te birkázol?

2017. febr. 18. 09:17
 29/45 anonim ***** válasza:

28:

"A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha

a) azt személy ellen

aa) éjjel,"

Tanulj meg olvasni, érteni is amit olvasol és utána óbégass.

Aki egy betörőt megöl, az ellen vádat emelnek ma is és sitten fog rohadni. Akkor is, ha éjjel törnek be hozzá.

2017. febr. 18. 09:31
 30/45 anonim ***** válasza:

Idézgethetsz, de akkor se sikerült értelmezned! Olvass tovább!

"A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha

b) az a lakásba

ba) éjjel,

bb) fegyveresen,

bc) felfegyverkezve vagy

bd) csoportosan

történő jogtalan behatolás.

Tehát nem kell éjjel, elég, ha van nála egy csavarhúzó/pajszer, ketten vannak stb.

2017. febr. 18. 09:53
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!