Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan vegyem rá testvéremet,...

Hogyan vegyem rá testvéremet, hogy eladja a házunkat?

Figyelt kérdés

Van egy féltestvérem, akivel az anyukánk közös. Én nem laktam velük soha, saját lábon álltam. Anyukánk már korábban eltávozott, nemrégiben pedig követte az apukája, így ránk maradt a ház, ami jog szerint így csak negyed részben illet engem (végrendelet hiányában). Nekem nagy szükségem lenne a pénzre, de testvérem hallani sem akar arról, hogy eladja a családi házat, pedig már nem is ott él. Ezt jogilag kikényszeríthetem valahogy?

Hiszen nekem az én részem jár, viszont testvérem meg nem úgy áll anyagilag, hogy még bírói végzéssel a kezemben is ki tudna fizetni nekem pár milliót. Szóval a legkézenfekvőbb dolog lenne eladni a házat.

2017. jan. 16. 07:17
1 2 3
 21/21 anonim ***** válasza:

Én sose írtam olyat, hogy az egyik kényszerítheti a másikat az eladásra. Ezt honnan vetted?

Olvasd el amit linkeltem.

Le van írva a folyamat, és benne van: "a bíróság végső soron árverést rendelhet el".

Ha nem tudnak megállapodni, ez lesz.

De ez a törvényből idézett részből is kiolvasható.

Egyébként ez akkor is így van, ha a többségi tulajdonos szeretné eladni a lakást és a kisebbségi pedig nem. A többségi sem kényszerítheti eladásra a kisebbségit, de a bíróság igen.

A céges hasonlatod azért rossz, mert ott a tulajdoni hányad csak közvetett tulajdonlást jelent a cég vagyonára. Például ha van 25%-od egy nyomdával foglalkozó cégben, akkor ugye nem mehetsz oda, hogy elviszed a négy nyomdagép egyikét, mert az téged illet. Így pedig a felosztásnak sem lenne értelme, a cégben tulajdonolt hányadodat viszont annak adod el, akinek akarod.

2017. jan. 16. 21:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!