Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Házunkat szeretnénk a gyerekei...

Házunkat szeretnénk a gyerekeinknek ajándékozni, de ők nem akarják. Mi van ilyenkor?

Figyelt kérdés

Válunk, és a közös, elég nagy értékű házunkat a gyerekek tulajdonába szeretnénk adni. Ők viszont köszönik szépen, nem kérik.

Tartanak attól, hogy mint tulajdonosnak, hozzá kell járulniuk a ház állagmegóvási stb. költségeihez, bár az épület 16 éves, korszerű és jó állapotú.

Főleg jogban járatos hozzászólók véleményét kérdezem, elképzelhető olyan eset, hogy valakinek akarata ellenére tulajdont ajándékozzanak?

#tulajdonjog-átruházás
2015. aug. 2. 18:47
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Minek akarjátok elajándékozni ?
2015. aug. 2. 18:54
 2/16 anonim válasza:
Fogalmam sincs jogilag ilyenkor mi van...de ha nekik nem kell, én szivesen elfogadom! :D
2015. aug. 2. 19:05
 3/16 anonim válasza:
Hány évesek?
2015. aug. 2. 19:08
 4/16 anonim ***** válasza:
Ezt a kérdést miért nem a Politika -> Törvények, jog kategóriába írtad? :)
2015. aug. 2. 19:24
 5/16 anonim ***** válasza:

Miért kéne rájuk erőltetni? A későbbiekben nem tudnak majd állami támogatást sem igényelni, amit első lakásra lehetne (most ilyen a CSOK, régen a szocpol).

Ha annyira segíteni akarjátok őket, akkor adjátok el a házat, és osszátok el a gyerekek között az árát, ez a legegyszerűbb megoldás. A pénzből akkor és olyan házat, lakást vesznek maguknak, amilyet akarnak, és ott, ahol a legjobb nekik munka, tanulás gyereknevelés szempontjából.

2015. aug. 3. 14:01
 6/16 anonim ***** válasza:
ajándékozzátok a máltai szeretetszolgálatnak
2015. aug. 3. 17:39
 7/16 A kérdező kommentje:

5-ös, köszi!

Erre nem is gondoltam (a gyerekek se mondták), hogy ilyen szocpol, kedvezmények stb. vonatkozása is lehet a dolognak.

A gyerekeink egyébként felnőttkorúak.

Én benne maradnék a házban haszonélvezettel.

A lényeg az, hogy ha a férjem válás után újranősül, a későbbiekben, halála esetén a ház felét ne tudja örökölni a feleség, ne kerüljön ki a gyerekek tulajdonából.

2015. aug. 3. 18:21
 8/16 anonim ***** válasza:

5-ös vagyok.

A feleség mindig hátrébb lenne az öröklési sorrendben, mint a gyerekek, így értelmetlen az egész felvetés. :) Házastárs csak akkor örököl, ha nincs gyerek. Így van a sorrend: gyerek > házastárs > szülő > testvérek. Értelemszerűen akkor következik a sorban következő, ha az előtte lévő lehetőségek kiesnének.

Haszonélvezettel terhelten pláne nem kellene nekem sem ingatlan, pedig most sincs saját lakásom (a férjemnek van csak). Eladni nem tudom, kedvezményeket nem tudnék rá igényelni, lakhatási támogatást adott esetben ezért nem kapnék a munkáltatómtól stb. Sok hátránya lehet, előnye meg a nagy semmi. :)

2015. aug. 3. 18:42
 9/16 anonim válasza:
A gyerek az elsődleges örökös, egyébként én sem mennék bele, ha a szüleim ilyet terveznének. Nekem fontos, hogy ne függjek tőlük. A ti gyerekeitek még veletek élnek vagy már külön?
2015. aug. 3. 21:08
 10/16 A kérdező kommentje:

Külön élnek a gyerekek, az egyik házas.

Nem úgy van, ha valaki 10 (15?) évig él házasságban, a házastárs tulajdona közös vagyon lesz?

Tegyük fel, hogy nem kötöttek házassági szerződést, ahol kikötnék, hogy a bevitt tulajdonhoz a házastársnak később se lesz semmi köze.

Ezt akarom megakadályozni, hogy a férjem halálakor az új feleség örököljön utána.

Tehát akkor a házat mindenképpen a gyerekek kapják?

2015. aug. 4. 18:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!