Házunkat szeretnénk a gyerekeinknek ajándékozni, de ők nem akarják. Mi van ilyenkor?
Válunk, és a közös, elég nagy értékű házunkat a gyerekek tulajdonába szeretnénk adni. Ők viszont köszönik szépen, nem kérik.
Tartanak attól, hogy mint tulajdonosnak, hozzá kell járulniuk a ház állagmegóvási stb. költségeihez, bár az épület 16 éves, korszerű és jó állapotú.
Főleg jogban járatos hozzászólók véleményét kérdezem, elképzelhető olyan eset, hogy valakinek akarata ellenére tulajdont ajándékozzanak?
Ha nincs végrendelet, akkor a törvényes öröklés az érvényes. Közös vagyonnak is csak az 50%-val rendelkezhet a házastárs.
Ezt böngészd át:
Nincs ilyen, a házasságba bevitt vagyon mindig különvagyon lesz. Ez a 15 éves szabály valami néphiedelem, de nincs ilyen.
Különvagyon: ami a házasság előtt megvolt, illetve a házasság előtt meglévő vagyontárgy értékén a házasság fennállása alatt keletkezett. Tehát ha a férjed újranősül, a házasságuk alatt eladjátok a házat, és ő az árán vesz egy kisebbet, majd elválnak, az a kisebb lakás, amit a korábbi árán vett, az övé marad.
Közös vagyon: minden, amit a házasság alatt közös bevételből vesznek a felek.
De az öröklés teljesen független a házassági szerződéstől is. Az ingatlanrész a férjed nevén van, a gyerekei öröklik, pont. Ilyen esetre nem ügyeskedni kell, hanem végrendeletet írni, illetve a férjednek házassági szerződést a majdani feleségével (vagy neked a következő férjeddel). Nagy értékű ingatlan esetében bőven megéri mindent ügyvéddel elintéztetni, mert sokat lehet bukni, ha félreinformáltan hoztok döntéseket.
De azt még hozzátenném, hogy ha a férjed majd az ingatlanrészét másra akarja hagyni, akár átíratni, megteheti. Az ő tulajdona, nem köteles a gyerekeire hagyni, még akkor sem, ha te úgy látnád jónak. Te azt csinálsz a fél házaddal, amit akarsz, ő is az övével. Ha akarja, akár a leendő asszonyra, vagy annak gyerekeire is írathatja, vagy vehet rá fel hitelt, amiből körbeutazhatja a világot, adhatja árvaháznak, vagy bármit tehet vele. Mert az övé, akár tetszik neked, akár nem.
Ezt jobb tisztázni, mielőtt még esetleg magadra haragítod azzal, hogy te akarsz rendelkezni a vagyona felett.
Hát itt a bökkenő. Hogy én nem tudhatom, 10-15 év múlva hogy fog gondolkozni, mire veszi rá az új asszony. Valóban azt csinál a saját tulajdonával, amit akar, még az is elképzelhető, hogy a gyerekeinket kisemmizi.
Abban bízhatom talán, hogy nehéz lesz neki úgy eladni egy háztulajdon felét, hogy a másik tulajdonos benne lakik.
Nagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólását, sok új szempontot kaptam és persze feladatot, hogy a jogszabályoknak is pontosan utána kell nézni.
Köszönöm a segítségeteket.
Az én ingatlanos ügyvédem legutóbb 5000 Ft-ot kért egy egyórás konzultációért.
Szerintem egy többgenerációs vagyon elosztásáról való elmélkedés megérne ennyit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!