Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan vegyem rá testvéremet,...

Hogyan vegyem rá testvéremet, hogy eladja a házunkat?

Figyelt kérdés

Van egy féltestvérem, akivel az anyukánk közös. Én nem laktam velük soha, saját lábon álltam. Anyukánk már korábban eltávozott, nemrégiben pedig követte az apukája, így ránk maradt a ház, ami jog szerint így csak negyed részben illet engem (végrendelet hiányában). Nekem nagy szükségem lenne a pénzre, de testvérem hallani sem akar arról, hogy eladja a családi házat, pedig már nem is ott él. Ezt jogilag kikényszeríthetem valahogy?

Hiszen nekem az én részem jár, viszont testvérem meg nem úgy áll anyagilag, hogy még bírói végzéssel a kezemben is ki tudna fizetni nekem pár milliót. Szóval a legkézenfekvőbb dolog lenne eladni a házat.

2017. jan. 16. 07:17
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Inkább adjátok ki bérbe.

Amúgy pedig bármikor eladhatod a saját tulajdoni részed, nem kell hozzá más engedélye.

Persze bíróságon is kérhető a közös tulajdon megszüntetése, de így titeket terhel a perköltség és ha el is árverezik, általában az a piaci ár alatt történik.

2017. jan. 16. 13:02
 12/21 anonim ***** válasza:

1. Nem kell arról moralizálni hogy kinek van igaza és kinek nem. Az egyik el akarja adni, a másik meg nem.

2. Hogyhogy 25%-od van? Övé a 75%? Vagy ő a fiatalabb és felesben volt anyudé 50 és nevelőapádé 50, úgyhogy ő a saját apjától megkapta az 50-et, te meg anyudtól a 25-öt és ő is tőle 25-öt?

3. Amúgy tényleg nem tudsz tenni semmit, ha övé a 75 és ő nem akarja. Gondolj inkább úgy a dologra, hogy van egy néhány milliós befektetésed valahol, amihez igaz nem férsz most hozzá de ott lesz az még később is. Lehet 5-10 év múlva megváltoztatja a véleményét. Azért ne izgulj a pénz miatt, mert úgy sem kenyérre kell vagy a gyereked egyetemi tandíjára, vagy hasonló értelmes és fontos dologra. Egy időre felejtsd el a dolgot. Csúnya az igazság, de ez a helyzet.

2017. jan. 16. 13:14
 13/21 anonim ***** válasza:

Eladhatod a részed, ha találsz rá vevőt, de ez a vétel a vevőnek nagyon rizikós, így az ár még annál is alacsonyabb lenne, mintha a bíróság árvereztetné el az ingatlant. Persze az tény, hogy legalább azonnal kapnál valamennyit, ha ez fontosabb, mint az ár, akkor választhatod ezt is.

Kényszerhelyzet elé kell állítani a tesót: vagy beleegyezik az eladásba vagy per lesz (akkor is ez lesz, ha a kérdező eladja valakinek a részét), ami végén úgyis el kell adni. Nincs más opció, ha nem tudja ő megvenni, akkor el lesz adva. Ha nem a saját zsebének az ellensége, akkor beleegyezik az eladásba.

2017. jan. 16. 13:33
 14/21 anonim ***** válasza:

13:

Igen, pont ez az hogy ki a fa sz venné meg egy ház negyed részét, amit aztán az idióta érzelgős többségi tulajdonos nem akarna eladni?

2017. jan. 16. 14:22
 15/21 anonim ***** válasza:
#14: Az, aki úgy gondolja, hogy megéri: aki rászánja a pénzt és időt, hogy beperelje a másik tulajdonost az eladás miatt. Ha jó áron veszi meg, sokat kereshet rajta.
2017. jan. 16. 14:41
 16/21 anonim ***** válasza:

15:

Ilyen nincs. A többségi tulajdonos "A" tulajdonos, aki eldönti mi legyen a dologgal.

Ha van egy céged, amiben neked csak 51%-os tulajdonrészed van, más embereknek meg összesen csak 49%, akkor is te vagy a főnök. Azt csinálsz amit akarsz, amíg az törvénybe nem ütköző. A többi tulajdonos max annyit csinálhat hogy eladja a tulajdonjogát valaki másnak olyan áron, amilyenen mások hajlandóak azt megvenni. Ugyanez igaz a házra is

2017. jan. 16. 14:44
 17/21 anonim ***** válasza:

#16: #6 leírta a bűvös kifejezést: közös tulajdon megszüntetése

Polgári törvénykönyv:

5:84. § [A közös tulajdon megszüntetése]

(1) A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani. [...]

(2) Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, vagy a természetbeni megosztás jelentős értékcsökkenéssel járna vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.

De linkelek egy emészthetőbb formát is egy ügyvédtől:

[link]

2017. jan. 16. 15:24
 18/21 anonim ***** válasza:

Egy 20 millás házban van szerinted 5 millió forintot érő berendezés, amit el lehet adni?

Vagy mire gondolsz? Elad a kérdező a házból egy fürdőszobát és egy hálószobát? Ha egyik sem, akkor kérlek fejtsd ki közérthetőbben, hogy a gyakorlatban mire gondoltál

2017. jan. 16. 15:39
 19/21 anonim ***** válasza:
#18: Tedd fel a kérdésed egy másik kérdésként és akkor majd kapsz rá választ. Ez a kérdés másról szól.
2017. jan. 16. 17:31
 20/21 anonim ***** válasza:

19:

Nem magyaráztad el hogy a 17-ben mire gondoltál, pedig ezt kértem.

Ha valakinek 75%-os részesedése van egy ingatlanban/cégben, akkor a 25%-os tulajdonos nem kényszerítheti őt arra, hogy a 75-ös kivásárolja a 25-öst, se arra hogy akarata ellenére a 75-ösnek el kelljen adnia a(z) ingatlant/céget.

(Mintha azt mondanád ha eladod nekem a lakásod/kocsid 10%-át, akkor utána én el tudom azt adatni valahogy a beleegyezésed nélkül)

2017. jan. 16. 19:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!