A ház tulajdonosa a barátnőm, de sajnálatos módon anyósom a haszonélvező. Nagyon sok mindenbe beleszól, olyanba is amihez szerintem semmi köze (ezt most nem fejtem ki bővebben). Tehát akkor ha vana valami oldal vagy pdf fájl ahol konkrétan le van írva hogy mit szabad és mit nem akkor azt NAGY örömmel fogadom. Erre az e-mail címre is lehet küldeni: szzoli1995@citromail.hu előre is köszönöm.
Úgy tudom, hogy az eladáson kívül mindenhez van joga. Azt is megszabhatja, hogy ki lakjkon az ingatlanban és el sem lehet adni a beleegyezése nélkül.
2016. nov. 28. 08:01
2/13 anonim válasza:
A haszonélvezeti jog magasabb a tulajdonjognál. A haszonélvező megszabhatja, hogy ki lakjon az ingatlanban, és akár a tulajdonosnak is megtilthatja, hogy be tegye a lábát oda. Tehát az anyósodnak van igaza, a barátnődnek semmi beleszólása, hogy anyósod mit csinál a házban. Akár bérlőket is fogadhat, nem kell hozzá a tulaj beleegyezése. Eladni is csak az ő beleegyezésével lehet.
De a teljes törvényt megnézheted a neten is.
2016. nov. 28. 08:06
3/13 A kérdező kommentje:
Ezzel tisztában voltam mivel mikor én oda költöztem az ő aláírása kellett. Hanem inkább itt a felújítás érdekel, mert abba is beleakar szólni. Hogy mit újíthatok, meg mit nem. Meg hogy lenne jobb meg stb. Igazából azt mondta hogy elfog költözni 2 éven belül, de addig nem fogok várni a felújítással mert elég ramatyul néz ki minden.
2016. nov. 28. 08:07
4/13 anonim válasza:
Egyezzetek meg vele, de a beleegyezése nélkül nem lehet semmit csinálni.
2016. nov. 28. 08:20
5/13 anonim válasza:
A haszonélvezönek teljes körü használati joga van a lakásra.
Ez azt jelenti, hoyg kizárlóag ö döntheti el, ki és hogy használhatja a lakást, adott esetben akár a tojaldonost is kizárhatja a használaból, azaz megtilthatja neki is, hogy ott lakjon.
Szóval BÁRMIT megtilthat, erre minden joga megvan.
2016. nov. 28. 08:47
6/13 anonim válasza:
Ö dönt minden, a lakással kapcsoaltos kérdében, így a elújításban is.
Amíg nem egyezik bele, addig sem te, sem más nem csinálhat semmit a lakással.
2016. nov. 28. 08:49
7/13 anonim válasza:
Az nem igaz, hogy a haszonélvezettel terhelt lakás nem adható el. A tulajdonos eladhatja, nem kell a haszonélvező beleegyezése. Viszont a haszonélvezeti jog megmarad, így kérdés, hogy ki veszi meg /meg mennyiért/!
2016. nov. 28. 08:54
8/13 anonim válasza:
A haszonélvező gyakorlatilag a tulajt is kidobhatja a házból, és ezen kívül mindenbe van beleszólása. Egyedül eladni nem adhatja el. De ha a tulaj adja el akkor eladhatja azzal a feltétellel ha a haszonélvező írásban belemegy a dologba és azzal lemond a haszonélvezeti jogáról. Ha nem mondd el a ház nem adható el.
A haszonélvező az ingatlanra történő bejutásotokat, bejárásotokat is megtilthatja, így felújítani sem lehet. Valami olyasmibe lehetne kapaszkodni, hogy veszélyhelyzet elhárítása teszi sürgősen indokolttá a felújítást. De az meg micsoda procedúra, ügyvéd, miegymás. Csellel kell élni, kamu szakértőt vinni aki jól beijeszti a mamát, hogy rádől, kilukad, szénmonoxid mérgezést kap ilyesmi.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!