Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A felsőoktatásban szerintetek...

A felsőoktatásban szerintetek igazságos erre a törvényre hivatkozva bárkit is fegyelmi felelősségre vonni?

Figyelt kérdés

Egyes felsőoktatási intézmények SZMSZ található egy olyan rész: "Fegyelmi vétségnek számít a hallgatónak az egyetemen kívül tanúsított olyan magatartása is amely a hallgató jogállásával összeegyeztethetetlen".

Szerintem igazságtalan, hogy bárkit is az egyetem/főiskola után mondjuk elkövet valamit, nem is a felsőoktatási intézmény területén belül, és azért mondjuk kirúghatják, eltilthatják két félévre a tanulmányaitól, stb. Ez az idézett törvény valahogy engem a Rákosi rendszerre emlékeztet.

Mi erről nektek a véleményetek? Szerintetek a jövőben ez változni fog?

2016. szept. 28. 00:17
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Azért azt gondolom tudod, hogy ezt csak kivételes esetben alkalmazzák. Leggyakrabban ha bűncselekményt követ el a hallgató, de ha mondjuk Facebookon nyomsz egy rasszista üzenetet, amiből aztán országos botrány lesz, hogy Kuruc Zebulon a Bivalybasznádi Egyetem emberi jog szakos hallgatója rasszista üzenetet tett ki a Facebookra, akkor is jogosan fogják alkalmazni. Ha egy egyetemen kívüli rendezvényen összehányod a koncerten a nézőteret, akkor kétlem, hogy ezt alkalmaznák.
2016. szept. 28. 08:10
 12/14 anonim ***** válasza:
Ez mindenhol így van; sőt, megnyugtatlak: később, a munkahelyeden fokozottan így lesz!
2016. szept. 28. 10:37
 13/14 árokpart ***** válasza:
Azt is kellene tudnunk, hogy mit csináltál, mert anélkül nem tudunk még csak tnácsot sem adni.
2016. szept. 28. 11:46
 14/14 anonim ***** válasza:

Egy egyetemi polgárnak az értelmiségi léthez méltóan kell viselkednie, hiszen egyrészt a tudás felelősséget jelent, másrészt képviseli anyaintézményét is.

Nyilvánvalóan nem viselkedhet botránykeltően, nem követhet el bűncselekményeket, nem hozhat szégyent egyetemére.

Egyébként eféle követelményeket mindenféle szakmai kamara, köztestület is támaszt a tagjaival szemben. Sok külföldi egyetem még szigorúbb szabályokat hoz.

2016. szept. 28. 13:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!