Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A felsőoktatásban szerintetek...

A felsőoktatásban szerintetek igazságos erre a törvényre hivatkozva bárkit is fegyelmi felelősségre vonni?

Figyelt kérdés

Egyes felsőoktatási intézmények SZMSZ található egy olyan rész: "Fegyelmi vétségnek számít a hallgatónak az egyetemen kívül tanúsított olyan magatartása is amely a hallgató jogállásával összeegyeztethetetlen".

Szerintem igazságtalan, hogy bárkit is az egyetem/főiskola után mondjuk elkövet valamit, nem is a felsőoktatási intézmény területén belül, és azért mondjuk kirúghatják, eltilthatják két félévre a tanulmányaitól, stb. Ez az idézett törvény valahogy engem a Rákosi rendszerre emlékeztet.

Mi erről nektek a véleményetek? Szerintetek a jövőben ez változni fog?

2016. szept. 28. 00:17
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Megnyugatalak en kulfoldon jarok egyetemre es ott meg szigorubbak ez ugyben. Egy ostoba facebook poszt es mar buntetnek. Ameddig az adott intezmeny hallgatoja vagy addig oket kepviseled barhol is legyel es ezert megkovetelheto, hogy jo szinben tuntesd fel az egyetemet.

Gondolom az nem bant, hogy magyar allampolgarkent akkor is ervenyesek rad a magyar torvenyek ha nem tartozkodsz Magyarorszagon.

2016. szept. 28. 01:00
 2/14 A kérdező kommentje:

"Gondolom az nem bant, hogy magyar allampolgarkent akkor is ervenyesek rad a magyar torvenyek ha nem tartozkodsz Magyarorszagon."

Azért a kettő nem ugyanaz, a SZMSZ csak az intézmény területére és saját hatáskörébe szervezett programokra kellene hogy vonatkozzon, ezen túl nem szabadna hogy tovább kiterjedjen.

Hihetetlen hogy egy "rossz" facebook posztért bárkit kipaterolhatnak....ennek nem kéne hogy így legyen.

2016. szept. 28. 01:16
 3/14 A kérdező kommentje:
És hadd ne képviseljem már az adott felsőoktatási intézményt az egyetemen kívül...HA ÉN NEM AKAROM.
2016. szept. 28. 01:17
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem is csak a képviseletről van szó. Az egyetem téged befogad a közösségébe, tanít, stb. Viszont elvárja, hogy a közösség szellemiségét mindig képviseld, és ez szerintem rendben van.
2016. szept. 28. 02:18
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Pedig de, ha te XY Egyetemre jársz, akkor te a tanulmányi éveid alatt még hajnali kettőkor, a Jupiteren is az XY Egyetem hallgatója vagy.

Ha dolgozol valahol, ott is ugyanez a helyzet. Felelősségre vonhatnak és ki is rúghatnak a munkahelyedről, ha a magánéletedben olyan viselkedést tanúsítasz, ami nem elfogadható a cég számára.

Ehhez minden iskolának és munkahelynek joga van. Sőt, ha elmúltál 18, még anyádék is kidobhatnak otthonról, ha minden hétvégén részegen esel haza.

Felelősséget minden tettedért vállalnod kell. Ez később is így lesz, mindenhol. Ha ez nem tetszik, akkor költözz egy lakatlan szigetre, esetleg valami jó magas hegyre, az erdőbe remetének, mert ahol társadalom van, ott elvárások is vannak. Szerződések, törvények meg pláne.

Az meg, már meg ne haragudj, de a te szegénységi bizonyítványod, ha egy közösségi oldalra (pláne a legnépszerűbbre, amit nem titkoltan követ minden tanár, igazgató és munkáltató), olyan tartalmat írsz ki, ami miatt fegyelmit kapsz. Vannak olyan poénok meg megnyilvánulások, amik egész egyszerűen nem valók a nyilvánosság elé. De ha mégis kiteszed, akkor vállald a következményeit.

Igazságtalan az lenne, ha az egyetemnek szó nélkül el kéne tűrnie, hogy a hallgatói az órák után bármilyen ocsmány módon viselkedhetnek, és az iskola ezekről a diákokról lenne híres.

Lassan te is felnősz, hepciáskodás helyett inkább ismerd be, hogy hibáztál, bután viselkedtél, és többször nem csinálsz ilyet. A fiókodat meg mindenhol szépen beállítod privátra, nem jelölsz be 3000 embert ismerősnek, csak a barátaidat, és akkor azt írogathatsz ki, amit csak akarsz.

2016. szept. 28. 02:26
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Ja bocs, most két embernek válaszoltam egyszerre. :D

Na de a lényegen nem változtat. Akármit is csináltál, valószínűleg nem volt túl szép, mert apróságokért nem osztogatnak fegyelmit. De le is írhatod, hogy mi volt a probléma. Ha mered.

2016. szept. 28. 02:27
 7/14 A kérdező kommentje:

"Igazságtalan az lenne, ha az egyetemnek szó nélkül el kéne tűrnie, hogy a hallgatói az órák után bármilyen ocsmány módon viselkedhetnek, és az iskola ezekről a diákokról lenne híres. "

Nyilván ha elkövet valamit, és nem áll fent valamilyen büntethetőséget kizáró, akadályozó, vagy megszüntető ok akkor a bíróság majd elítéli, és megbünteti. Különben is...tudomásom szerint bűncselekmény esetében csak bíróság ítélhet el és szabhat ki büntetést... de ezt úgy látszik a fegyelmi bizottságok mindig máshogy gondolják, mert hát náluk a BTK le van szarva, helyette sokkal fontosabb az adott intézmény SZMSZ.

Most gondolj bele lehet hogy a bíróság az adott elkövetőt mondjuk 150000Ft pénzbüntetésre ítéli, viszont ha az egyetemi fegyelmi bizottság ítéli el akár kizárás az adott felsőoktatási intézményből büntetés is lehet.

Azért ismerjük el a pénzbüntetés és a rugjuk ki az egyetemről/főiskoláról között óriási különbség van. Vagy tévedek talán??

2016. szept. 28. 02:54
 8/14 anonim ***** válasza:

A kerdezo kerdesebol, valaszaibol es velemenyebol megertettem, miert tart ez az orszag ott, ahol.

Amig bent vagyunk az egyetem epuleteben, addig szepen es jol viselkedunk, az epuleten kivul pedig hajra, mindent bele!

Szoval az Orszaghazban ugy kell viselkedni ahogy az elvarhato. Amikor nincsenek bent a politikusaink, akkor hajra, mehet a mutyi es a legjobb haverunk is lehet az alvilag legsotetebb alakja!

Sajnos, nem csak a kerdezo gondolja igy, hanem sokan masok is :(

2016. szept. 28. 03:15
 9/14 anonim ***** válasza:

"Nyilván ha elkövet valamit, és nem áll fent valamilyen büntethetőséget kizáró, akadályozó, vagy megszüntető ok akkor a bíróság majd elítéli, és megbünteti. "

Nem kell ahhoz törvényt sérteni hogy az egyetem hallgatójaként szégyent hozhass az adott felsőoktatási intézményre valami minősíthetetlen viselkedéssel. Amit nyilván senkitől nem várható hogy retorzió nélkül tűrjön.

Nem vagy köteles egyetemre járni, ha viszont mégis így teszel, akkor nem csak jogaid, de kötelességeid is vannak az intézmény felé. Szóval igen, teljesen jogos hogy felelősségre vonjanak, ha a viselkedésed olyan.

2016. szept. 28. 03:48
 10/14 Andizsuzsi ***** válasza:
Adott egyetemnek adott feltételekkel lehetsz hallgatója. Ezeket a feltételeket a beiratkozással elfogadtad.
2016. szept. 28. 06:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!