Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » BKK büntetés utáni behajtás...

BKK büntetés utáni behajtás miatt beterhelték a bankszámlámat. Mit lehet tenni?

Figyelt kérdés
Néhány hete kaptam egy levelet egy ügyvédi irodától, hogy 78ezer forintot követelnek tőlem és ezt sürgősen fizessem be. Ez összesen kettő büntetés (az egyik kettő évvel ezelőtti volt már), a másik pedig májusban történt. Ehhez még hozzájött mindenféle horribilis ügyvédi, kezelési összeg. Az imént látom, hogy levonták a bankszámlámról az összeseget és így mínusz 78ezer forint van rajta. Én képtelen vagyok 23 évesen kifizetni ekkora összeget. MIt lehet tenni jogi úton???
2016. júl. 26. 10:11
1 2 3 4 5
 11/48 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy pofátlanul magasnak tartod az ügyvédi költséget, de nekik is meg kell élniük valamiből. Sajnos sok olyan ember van, aki úgy gondolja, hogy nem akar fizetni, ellenük tenni kell valamit, és a munka nincs ingyen, és nyilván végső soron annak kell ezt kifizetni, aki miatt van az egész hercehurca. Ráadásul ez nem csak az ügyvédek saját költsége, hanem nekik a végrehajtási eljárás során egy csomó pénzt meg kell előlegezni, azt is rajtad hajtják be.

Figyelj, még az is elképzelhető, hogy jogtalan. Csakhogy ez már nem kérdés. Ugyanis jelenleg már végrehajtás történt, ez a legutolsó lépcsője a folyamatnak.

A végrehajtás nem úgy működik, hogy valami füttyent egyet, és hozzáférnek a privát bankszámládhoz. A végrehajtást megelőzi pár fizetési felszólítás, majd egy fizetési meghagyás vagy polgári per. Valószínűleg küldött neked egy közjegyző fizetési meghagyást, amit te figyelmen kívül hagytál. Ilyenkor automatikusan jogerőre emelkedik, és a tartozás végrehajtható.

Sok mindent tehát már nem tudsz tenni. Az általános elévülés egyébként 5 év.

2016. júl. 26. 10:34
 12/48 A kérdező kommentje:
"Az általános elévülési idő 5 év" -- én mindenhol azt olvastam, hogy már csak egy év (akár kötöttpályás, akár nem kötött pályás).
2016. júl. 26. 10:40
 13/48 A kérdező kommentje:
Azért azt felháborítónak tartom, hogy két év alatt most értesítenek először. És most sem a BKK, hanem egy ügyvédi iroda. Értem én, hogy magától kellene az embernek tudni, hogy rendeznie kell, de attól még szemétségnek tartom, hogy direkt az utolsó pillanatban értesítik csak az embert, amikor már 3x-osára nőtt az összeg.
2016. júl. 26. 10:42
 14/48 anonim ***** válasza:
Igen, egy évre csökkentették, csak több kiskapu van, hogy mitől indulhat újra az elévülési idő, és hogyan jár le.
2016. júl. 26. 10:43
 15/48 A kérdező kommentje:
Jó lenne tudni ezeket a kiskapukat, de sajnos nincs jogász, ügyvéd ismerősöm, aki segítene.
2016. júl. 26. 10:59
 16/48 anonim ***** válasza:

#14-es

Kérlek, mutasd meg azt a jogszabályhelyet ami szerint a szerződésen kívüli károkozásból származó követelés elévülése nem 5 év.

2016. júl. 26. 11:04
 17/48 anonim ***** válasza:
100%

Nincsenek nagyon kiskapuk. A régi tróger szabály, ami szerint az elévülést újraindította egy fizetési felszólítás, már nincs benne a 2014-től hatályos Ptk-ban.

Az általános elévülés a Ptk. szerint 5 év. Nem tudok olyan szabályról, ami ennél kevesebbet állapítana meg. Inkább csak ilyesmi pletykákról tudok, de konkrét jogi forrást nem találtam erre.

2016. júl. 26. 11:11
 18/48 ConnectCare ***** válasza:
100%

A kedves kérdező minimum egy fizetési meghagyást kellett, hogy kapjon postán, amiben benne volt, hogy kinek mivel tartozik, illetve, hogy ha nem vitatja a dolgot, akkor úgy fogják venni, hogy elismerte a tartozást.

Ez a BKK-nak minimálisan 5000,- Ft + ügyvédi munkadíjba került.

Majd beadták végrehajtásra, ami újabb 5000,- Ft + ügyvédi munkadíjba fájt a BKK-nak.

Ekkor a végrehajtó szintén kérhetett egy olyan 20.000,- Ft körüli összeget, hiszen neki is meg kell élnie és merülnek fel költségek a behajtás során.

Szóval minimálisan egy olyan 40.000,- Ft plusz teljesen korrekt módon rajta van az ilyesmin.

Mikor XY közjegyző küldött egy levelet a kedves kérdezőnek, nem merült fel, hogy azzal kellene kezdeni valamit?

2016. júl. 26. 12:12
 19/48 kovpet ***** válasza:
Amikor megbüntettek (pótdíjaztak, mert ez nem büntetés), nem kaptál csekket?
2016. júl. 26. 12:52
 20/48 A kérdező kommentje:
De biztosan kaptam csekket "pótdíjazáskor" a helyszínen, ugyanis mindig adnak. De valószínűleg felelőtlenül kidobtam.
2016. júl. 26. 12:55
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!