Van most felmondasi ido vagy megteheti a munkavallalo hogy egyik naprol a masikra lelep?
A munkatörvény szerint 30 nap felmondási idő van ha a munkavállaló már nem próbaidős.
A felmondási idő ledolgozásáról a cég dönthet úgy, hogy
1. nem dolgoztatja le a 30 nap felmondási időt de ki kell, hogy fizesse
2. 15 napot dolgoztat le, de kifizeti a teljes 30 napot
3. Ledolgoztatja a 30 napos felmondási időt amit ki is fizet.
1.pontot azt,hogy nem kell ledolgozni a 30 nap felmondási időt, és kifizetik a 30 napot akkor szokták alkalmazni amikor
- a cégnél több emberes létszámleépítés van
- a cég elköltözik így a munkavállaló bejárása többe kerülne.
- cégnek felesleges a munkavállaló jelenléte, mert az új kolléga már ott van, így helyhiány miatt..
köszönöm mindenkinek a választ. :) Én is így tudtam, de most azt mondták nekem, h ez nem így van.
Több év után több hónapos felmondási idő is lehet, vagy akkor is csak 1 hónap?
Munkavállalói felmondás esetén (korábban munkavállalói rendes felmondás) a próbaidő letelte után, hacsak a felek nem állapodtak meg másképpen a felmondási idő 30 nap. A 30 nap letöltésétől a munkáltató eltekinthet részben vagy egészben, de meg is követelheti a felmondási idő letöltését. Amennyiben eltekint, az utolsó munkában töltött napig kell kifizetnie.
Munkáltatói felmondás (korábban munkáltatói rendes felmondás) esetén, próbaidőn túl hacsak a felek másként nem állapodtak meg a munkaviszony első 3 évében 30 nap a felmondási idő. Ezt követően az évek számának növekedésével kb. 3 évente 5 nappal növekszik a felmondási idő időtartama. Ilyen felmondási forma esetén a munkáltatónak kötelessége felmenteni legalább a felmondási idő 50%-ban a munkavállalót a munkavégzés alól, és ezen időtartamra távolléti díjat kell fizetnie. Emellett 3 évnél hosszabb munkaviszony esetén 1 havi távolléti díjnak megfelelő végkielégítés jár, mely 5 évnél 2 hónap, majd ezt követően 5 évente +1 havi távolléti díjat jelent.
A távolléti díj fixbéres pozíciók esetén megegyezik az alapbérrel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!