Hogyan ellenőrizhető, hogy töröltek-e a bűnügyi nyilvántartás rendszeréből?
Nem a bűntettesek nyilvántartási rendszeréről van szó!
Több hozzászólásban, fórumban is olvastam, hogy jogilag
kötelességük törölni a gyanúsított személyt, amennyiben jogerős ítélet nélkül megszüntetik az eljárást. Tehát
csak arra lennék kíváncsi, hogy milyen módon ellenőrizhető, hogy benne vagyok-e még a nyilvántartásba, vagy még éveken keresztül törvénytelenül tárolnak a rendszerükben? Kérem csak a témában illetékes, hozzáértő személyek szóljanak hozzá a kérdéshez.
Nem értesítenek ki kúlön.Hogy kéne vagy nem azt nem tudom.
Kérvényezheted az ügyészségen de igényelj egy erkőlcsi bizonyítvànyt és abban benne lesz.Igaz hogy be kell jelölj valmi jogszabàlyt hogy mire igényeled.
Mostmàr a hàromezervalahàny forint illeték se keĺl hozzà csak a 150forintos nyomtatvàny a postàról.
Elkúldöd pàr hét és hozza a postàs a bizonyítvànyt.
3 hónapig érvényes.
Nekem nem az erkölcsi bizonyítvány a gondom.
Azt megkaphattam eddig is tisztán. Nekem nincs
priuszom. Én csak a számítógépes adatbázisra
értettem a kérdést, hogy rabosítás után, ha
megszűnik az eljárás, és ejtik a vádat akkor
vajon tényleg törölnek-e a rendszerből, vagy
nem, s ha esetleg nem törvénytelenül még tárolnak.
Akkor ezt hogyan tudom kideríteni?
Rabosítás szlengben gyakorlatilag nyilvántartást jelent.
Nem a bűntett előéletűek nyilvántartásában szereplek! :D
Csak a bűnügyi nyilvántartásba, ahová gyanúsítottként
mindenki bekerül, akit kihallgatnak. A kérdés akkor harmadjára is nekifutok, hogy ha jogerős ítélet nem születik az ügyben, tehát ártatlan vagyok. Akkor vajon kitörölnek a rendszreből az eljárás befejeztével vagy sem? Törvény szerint törölniük kell! De a gyakorlatban nem biztos a dolog, na és ezt, hogyan lehetne ellenőrizni? Hogy még benne vagyok a rendszerben törvénytelenül vagy sem? Jobban nem tudom megfogalmazni a kérdést elnézést. :)
Nemtörölnek!
Kérvényt kell benyujtanod a bírósághoz hogy foglaljon állást az ügyed lezárása után, ezzel az állásfoglalással keresd fel azt a rendőrkapitányságot ahol rabosítottak és ott tisztázd az ügyet a bírósági állásfoglalással, kérd a rabosítás törlését.
Értem.
A BNYR-ből csakúgy nem törlődsz csak 20év utàn,ha addig nincs újabb bejegyzés.
Ahogy fentebb ìrtàk kérvényezned kell hogy mentesültél-e és alkalmas vagy arra amire kéred.
Ha nem kap letöltendőt az illető akkor büntetlen előéletű hàtrànyos jogkövetkezmények alatt àlló személy.
Bűncselekményért kiszabott felfüggesztett vagy próbàrabocsàtàs leteltétől szàmított x év utàn mentesül.
Ez az idő ami szàmít.
Pl.:5év próbaidő+5év mondjuk egy súlyos testisértésért.
Egy pàr éve volt valmi módosítàs és rövidültek ezek az idők.
De ettől függetlenül is làtszol a rendszerben.
Úgyhogy menni kell ügyészségre vagy bírósàgra,hogy ki az illetémes pontosan azt nem tudom.
Ha telik rà beszélj egy ügyvéddel akàrcsak szaktanàcsadàs szintjén vagy meg is bizhatod vele hogy intézze el.
Azta! :D Hát itt tényleg mindenki félreérti a dolgot!
Volt egy ügyem, az esetet nem részletezném sértettből végül is gyanúsítottként kerültem ki, tehát ha valakit gyanúsítanak valamivel azt rabosítják, nyilvántartásba veszik, ahogy velem is ez történt. Az ügyben az ügyész elrendelte a vádemelés elhalasztását egy évre. Ez azt jelenti, hogy nyilván mivel eddig nem volt gondom
a rendőrséggel egy év után, ha nem lesz semmi zűr megszüntetik az eljárást, és törölnek a rendszerből.
Az ügyet nem emelték bíróságra. De! Itt szó nincs jogerős ítéletről, nemhogy felfüggesztettől, meg próbaidőről. Na mind1 köszönöm az eddigi válaszokat.
Ha vádemelés elhalasztása volt, akkor a büntetőeljárás hatálya alatt állók nyilvántartásában szerepelnek az adatok, amennyiben a vádemelés elhalasztása "eredményesen" eltelt (vagyis nincs újabb bűncselekmény) akkor 3 évig szerepelnek az adatok benne.
Ellenőrizni úgy lehet, hogy erkölcsit igényelsz és ha nincs benne semmi, akkor valóban töröltek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!