Ha egy nő megtudja, hogy alacsonyabb a fizetése mint egy ugyanabban a pozícióban lévő férfi munkatársáé, akkor mit tehet jogi úton?
Hát jogi úton perelhetsz diszkriminációért, feltéve ha tudod bizonyítani, hogy azért kapsz kevesebbet, mert nő vagy.
Ameddig erről nem szerzel valami képi/hanganyagot, írásos dokumentumot, addig annyit tehetsz, hogy elmész máshova dolgozni több pénzért.
Amúgy a hozzáállásodban az a felháborító, hogy amikor megkaptad az állást, és nem tudtad mennyit keres a munkatársad, addig kielégítőnek tartottad a fizetésedet. Szóval neked csak az a bajod, hogy másnak jobb, és nem az, hogy nem tudsz megélni.
ne legyetek igazságtalanok!
Mindenkit zavarna, ha a másik többet keres, és teljesítmény nem támasztja alá.
Azt hiszem, csak én vagyok az a hülye, aki úgy indué reggel, hogy az lehet a legnagyobb rossz, hogy a műszakban kihajtom magamat, és én nem kávézgatok, stb.
Én azt csinálnám, hogy keresnék másik helyet, és amikor az már fix, akkor a kimutatásokkal bemennék a főnökhöz, és megkérdezném, hogyha én dolgozom jobban, akkor mi indokolja, hogy kevesebbet keresek.
Ha olyat válaszol, ami nem tetszik, kkor megköszönöd, hogy "ennyi volt".
Nekem meg mindig nem egyertelmu hogy azert kapsz kevesebbet mert no vagy.
Valooszinuleg meg te is becsapod sajat magad es azokat a tenyezoket nem vagy hajlando figyelembe venni amik miatt a kollegad tobbet keres.
De elmondom meg 1x: versenyszferaban nem ugy allapitjak meg a fizetest hogy kinek mi a munkakore es ki mit dolgozik.
Nalunk van 30 ember, kabe mindenki ugyanazt csinalja, megis jelentos szoras van a fizetesek kozott aszerint hogy ki mennyi ideje van itt, ill. mennyit tudott kialkudni maganak. Ez igy mukodik. Ha nem tetszik a fiezetesed, elmehetsz mashova, de lehet hogy ott is lesz olyan aki majd tobbet keres nalad.
Munkaadóként írom (már nem mintha lenne női alkalmazottam, csak az elvekről, a munkaadó észjárásról írok): egy női munkavállaló - ez most kicsit kemény lesz, kérem leülni előtte - NEM ÉR ANNYIT.
Mert
- elmegy szülni (lehet helyette felvenni mást, az új embert betanítani, a régit visszavárni miközben már eltelt 2-3 év és változott a piac, az újtól megválni miközben lehet, hogy jobban dolgozik mint a régi),
- miután gyereke lesz több szabadságot kap.
Ez a munkaerőpiacon nekem - ha olyan munkakörben foglalkoztatnék embereket, amik uniszexek - kb 20-25% különbséget érne meg. Ez az összeg nyilván eltérő lehet annak függvényében, hogy mennyire egyszerű/nehéz betanítani az új munkavállalót (nem mindegy, hogy 1 hét vagy 2 év), hogy mennyire gyorsan változik az adott szakterület (egy textilmérnök lehet, hogy majdnem naprakész 2 év múlva, míg egy telekomos már fel sem ismeri az új telefonokat), de valami ilyesmi arányt kell elképzelni.
Ráadásul az értéket most csak 1 szempont - a szülés - alapján néztem, pedig más is lehet a háttérben (pl 2 különböző csapos egy zűrös környéken, ahol a férfi kolléga egy jobban tudja kezelni a nagyhangú részegeket mint a női kollégája).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!