Ilyenkor mi történne, kit terhel a felelősség?
Először is szeretném leszögezni, hogy ennek semmi valóságalapja nincs, csupán érdekel a jog és ezen elgondolkodtam.
Szóval adott egy 15 éves fiú és egy 14 éves lány, akik távkapcsolatban voltak, de a lány szülei miatt nem találkozhattak. Emiatt szakítaniuk kellett. A lány ezt nem bírta elviselni, nem tudott élni a fiú nélkül ezért egy hónap után öngyilkos lett. A beszélgetések között találhatóak szexuális jellegűek is, ám aktusra sosem került sor.
Ilyenkor kit terhel a felelősség?
Elítélhetik a fiút, mert nem volt képes tovább a kapcsolatban maradni a szülők miatt, ami végül a lány halálához vezetett?
Felelősségre vonhatják a fiút pedofília gyanújával a szexuális témájú beszélgetés miatt? (gondolom nem, de érdekel)
Köszönöm a válaszokat.
19F
Egy 15 éves fiú akkor sem követ el bűncselekményt, ha konkrétan lefekszik egy 14 éves lánnyal. Mi több, te sem. Egy 14 éves lánnyal bárki élhet szexuális életet, feltéve, hogy a lány is beleegyezik.
(Ez a szabály: 14 évnél idősebbel bárki; 12-14 évessel csak 18 éven aluli; 12 évnél fiatalabbal senki)
Az öngyilkosságért két esetben terhel bárkit is felelősség:
1.) ha az öngyilkost kifejezetten rábírja valaki, hogy ölje meg magát
2.) ha valaki segítséget nyújt az öngyilkosság elkövetéséhez.
Az, hogy egy tiniszerelemnek véget vetnek a szülők, nyilván nem szép, de ezért öngyilkosnak lenni erősen túlzó reakció, mondhatni, zavart elmére vall. Nem lenne indokolt, hogy ezért bárkit büntetőjogi felelősség terheljen.
És ha tegyük fel erotikus képek is továbbítva voltak a srácnak? (ezt értettem főleg a szexuális témájú beszélgetés alatt)
Ilyenkor sincs büntetőjogi felelősség, egy külön ügyként?
Szerintem itt nem a társadalomra veszélyességben téved az elkövető, hanem a magatartása valóban nem veszélyes a társadalomra: a jogalkotó szándéka minden bizonnyal nem az volt, hogy kriminalizálja a szerelmespárok közötti szextinget. Annál is inkább, mert ha a törvényalkotó elfogadja azt, hogy egy kiskamasz láthatja a másikat meztelenül, meg is érintheti, sőt, szexuális kapcsolatot is létesíthet vele, akkor miért tartaná elfogadhatatlannak, hogy mondjuk ugyanannak a személynek a meztelen testéről fényképfelvétele legyen?
Egyszerűen az a jogalkotási probléma érhető itt tetten, hogy nem nagyon lehet résmentesen megfogalmazni ezt a tényállást, mert vagy túl szigorúnak látszik, vagy visszaélésre ad lehetőséget.
De ez csak az én véleményem, tudom, hogy sokan a te álláspontodat osztják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!