A párom elutasítja az orvosi segítséget. Ha történik vele valami, kié a felelősség?
Üdv ! Sajnos barátnőm nagyon rosszúl vanmostanában, szívtájéki panasza mindennapos, 68 évesen és nem egyezik bele az orvosi segítségbe. Megpróbáltam rábeszélni, hadd hívjam ki rá az ügyeletet vagy menjen el orvoshoz kivizsgűltatni magát, de makacsúl elutasít
Mivel én a barátja vagyok és tudok a vélt vagy valós betegségéről. Koszorúérelzáródása, korábbi szívizomelhalásra gyanakszom és ezt közőltem vele. Nem vagyok orvos. A gond az, mi van akkor, ha vele tőrténik valami? Ki vállán nyugszik a felelősség, ha én kínálom fel az orvosi segítséget ? Kinek a felőssége?
Tudnátok olyan trükköt, amivel rá lehetne bírni arra, hogy orvoshoz fordúljon?
Sajnos törvényileg büntethető vagy, ezt egy orvos is elmondja ha "barátnőd" kórházba kerül.
Vannak olyan súlyosságú betegségek, ahol ez a büntetési tétel mint vád, megvalósul.
ÉS bizony volt hogy kis hazánkban letöltendőt mértek ki, emiatt, mert meghalt valaki.
igaz, fogház kategóriában, de nyaralni ment.
Orvosok között több van aki ilyen miatt ül.
üdv!
Egy jogot ismerő
#1: EZ MOST KOMOLY??? Ekkora baromsagot nagyon regen olvastam mar...
Ne szorakozzunk mar, felnott emberekrol beszelunk, ha elutasitja az orvosi segitseget, es belehal, rajta kivul senki nem lesz ezert felelos. Cselekvokepes allampolgart akarata ellenere gyogykezelni nem lehet. Ha o nem akarja, akkor nem akarja, pont. Nincs 'trukk', hacsak nem nyilvanittatod beszamithatatlannak (nyilvan nem fogod).
Az első tényleg hülyeséget írt.
Nagykorú, cselekvőképes ember szabadon dönthet az egészségügyi ellátás igénybevételéről, felelősség rajta kívül senki mást nem terhel. Ha kiskorút vagy gyámság alatt állót nem visznek el orvoshoz, akkor vonják felelősségre a gondviselőt.
Ha életveszélybe kerül, akkor nem tagadhatja meg az orvosi beavatkozást, életmentő műtétet, beavatkozást mindenképpen elvégeznek.
Úgyhogy a legjobb, amit tehetsz, hogy figyelsz, és kihívod a mentőt, ha gáz van.
A beteg egészségügyi önrendelkezése kiterjed arra, hogy akarata ellenére őt ne lehessen életben tartani, vagyis a betegnek jogában áll visszautasítani az életben tartó kezeléseket. Ezt nevezzük önkéntes passzív eutanáziához való jognak, és csak döntésképes személyek gyakorolhatják. Magyarországon a BTK csak az aktív eutanáziát bünteti, azt ugyanis az Alkotmánybíróság öngyilkosságban való részvételnek tekinti, amit a törvényalkotó minden esetben büntet.
Szerintem egyszerűbb lenne, ha jogi jellegű kérdéseidet nem a GYK-n tennéd fel, mert ugyan hemzsegnek itt a "jogismerők", általában mégis baromságokat beszélnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!