Ha visszautasítom az örökséget, akkor a gyerekeim örökölnek?
1 hónappal ezelőtt meghalt az édesanyám. Az örökségre nem tartok igényt, mert rengeteg tartozása volt, pl. Cofidis és Provident hitel.
Rajtam kívül van még 3 örökös (a testvéreim).
Viszont az ügyvédem azt mondta, hogy ha visszautasítom az örökséget, akkor a gyerekeim öröklik az én részemet.. ez igaz? Nyílván ők sem akarnak örökölni, mert több az adósság, mint a vagyon.
Ha meg mondjuk a testvéreimnek ajándékozom az én részem, akkor esélyes, hogy ők elutasítják, mert ők sem akarnak több tartozást, meg ugye ajándékozási illetéket is kéne fizetniük..
Mi a legjobb megoldás ebben az esetben? Hogyan oldható meg, hogy ne örököljek én sem és a gyerekeim sem?
Nem lehet negatív az örökség. Adósságot amúgy se lehet ajándékozni.
De legegyszerűbb, ha visszautasítod, majd a gyerekek is (utóbbihoz a gyámhivatal engedélye is szükséges, ha kiskorúak).
" Viszont az ügyvédem azt mondta, hogy ha visszautasítom az örökséget, akkor a gyerekeim öröklik az én részemet.. ez iga"
Ha ezt mondta az ügyvéded, és nem tette hozzá, hogy az adósságot csak a hagyaték erejéig lehet örökölni, akkor cserélj ügyvédet, mert a tied egy pancser.
Adósságot csak a hagyaték erejéig örökölsz. Vagyis ha 3 milliós forint adósság van, de a vagyonérték csak 1 millió, akkor az 1 milliós vagyonértéket beleforgatják az adósságba, és a megmaradt 2 milliós adósság megszűnik, mert nincs miből fedezni. Ha 3 milliós az adósság de a vagyonérték 6 millió, akkor levonva az adósságot marad még mindig 3 millió vagyonérték amiről kár lenne lemondani. Tessék az ügyvédet lapátra tenni, és elmenni a közjegyzőhöz. Ő mindent eltud mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!