Mi lessz a haszonélvezővel ha a tulajdonos elutasitja az örökséget?
Bocsánat, csak kétfelé oszlik, mert ha jól értem, az özvegy fia nem édesapád vér szerinti fia..
Szóval fele az özvegyé, fele a tiéd.
Fontos hangsúlyozni, hogy az özvegy haszonélvezeti joga "holtig tartó", tehát egy későbbi házasságkötés esetén sem szűnik meg.
Az özvegy a közös lakás és az ahhoz tartozó berendezési, felszerelési tárgyak haszonélvezeti jogán kívül mindabból a vagyonból, amelynek a haszonélvezeti jogát nem örökli, egy gyermekrészt, azaz annyit örököl, amennyit egy gyermek örökölne (egy leszármazó esetén a felét, két leszármazó esetén a harmadát, stb.).
Igaza van az előzőnek, 1/2-et örököl a túlélő házastárs, plusz a haszonélvezetet.
Ha lemondasz róla, akkor pedig ő az egészet. Az ingóságokat nem tudod megszerezni ebben az esetben, mert a hagyatékról, csak mint egészről lehet lemondani.
Ha lemondasz az örökségről, akkor az özvegy teljes egészében tulajdonossá válik haszonélvezet nélkül (ugyan arra a részre nem lehet haszonélvezetet és tulajdonjogot is bejegyeztetni). Ha nem fizeti a hitelt így, akkor elárvereztethetik az ingatlant és kitehetik...
Ha elfogadod az örökséget, akkor fél részre haszonélvezetet kap, árverezés után is tovább használhatja az ingatlant.
én mindenképp lemondok,nincs nekem pénzem h fizessem a hitel felét a semmire,mert jó 20-30 év mire a házba mehetek.
Ő meg nem fogja tudni fizetni. ha árverezik az ingatlant akkor a butorok,meg a többi ingóség se lehet az övé?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!