Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ami örökséget visszautasítok...

Ami örökséget visszautasítok a halott fiaként, azt megöröklik a kiskorú gyermekeim? Ha akarjuk, ha nem?

Figyelt kérdés
Visszautasítottam Édesapám adóssághalmazzal terhelt házát,amit ketten örököltünk a testvéremmel.Ő is ezt tette,Neki nincs gyereke.Én,mint szülő,a két kiskorú (8 ill.2éves) gyermekemet nem óvhatom meg az adósságöröklés terhétől?!A gyámügyön értelmes,világos választ nem kaptam ezügyben...

2014. júl. 15. 21:24
 1/8 anonim ***** válasza:
Nem örököl semmit a gyereked, és eleve nem örökölhet adósságot, legfeljebb elviszik az egész házat és 0-án van az örökös. Csak az örökség mértékéig áll helyt az adósság után.
2014. júl. 15. 21:34
 2/8 anonim ***** válasza:
33%
Örökölheti a kiskorú gyermek is. Az öröklési rendnek megfelelően "lefelé" száll ha van leszármazott. Viszont, "ők" is visszautasíthatják. Erről neked kell nyilatkoznod és a gyámhatóságnak kell jóváhagynia. Nem vagyok benne biztos, de lehet hogy a kiskorú gyermek is örökölhet adósságot de nem tudom, neked kell-e rendezni vagy elkerülhető a kifizetése vagy vinnék a házat és rendezve lenne.
2014. júl. 15. 22:01
 3/8 anonim ***** válasza:
87%

Adósságot csak a hagyaték erejéig lehet örökölni.

Értsd:

Édesapádnak van 10 millió forint értékű öröksége. Az adóssága pedig 12 millió.

A 12 milliós adósságból lejön a 10 milliós örökség része, a többi adósság elvész, mert nincs miből levonni.

Így az örökös ha nem is mond le az örökségről akkor is nullára jön ki.

Vagy:

Apudnak 10 milliós öröksége volt, az adóssága csak 4 millió. Akkor a 10 milliós örökségből levonják a 4 milliót, és az örökös még mindig kap 6 milliós örökséget. Ebben az esetben kár lemondani az örökségről.

A kérdésedre a választ meg itt olvashatod.

[link]

2014. júl. 15. 22:18
 4/8 anonim ***** válasza:
70%

"lehet hogy a kiskorú gyermek is örökölhet adósságot "

Soha senki nem örökölhet adósságot. Ha örökölsz, abból elvesznek annyit, amennyivel az a személy, akitől örököltél, tartozott. A többit kapod meg örökség gyanánt, ha ugyan marad. Ha nem marad, semmit se kapsz. Adósságot nem lehet örökölni soha, semmiképpen itthon.

2014. júl. 15. 23:12
 5/8 A kérdező kommentje:
A gyámügyes azt mondta,ha a gyerekek nevében is vissza akarjuk utasítani az örökséget,járjunk utána a pontos tartozásnak,majd értékeltessük fel annál kevesebb összegűre az ingatlant.Csak ebben az esetben visszautasítható.Nagyon rotty ház,nagyon az Isten háta mögött;lehet többet ér az adósságnál,de évek óta hirdetve van;eladhatatlan.
2014. júl. 16. 06:46
 6/8 A kérdező kommentje:
Jah,és a plusz csavar:mivel visszautasítottam az örökséget,nem vagyok illetékes,nem adnak ki információt sehol,hogy mennyi a pontos tartozás.Még úgy sem,hogy a gyerekeim gyámja én vagyok...A megkapott hivatalos iratokban csak az alaptartozások vannak feltüntetve,a kamatok,bírságok az homály.Ami biztos,hogy több 100ezerre rúg.
2014. júl. 16. 07:43
 7/8 anonim ***** válasza:

A kérdező valószínűleg arra kíváncsi, hogy az adóssággal terhelt házat örökölhetik e meg a gyermekei. Egyébként de, formailag adósságot is örökölhet bárki (aktívák, és passzívákat egyaránt), de nem korlátlan mértékig, azaz valóban csak a hagyaték mértékéig.

Tehát a gyermekek is megörökölhetik a szülő lemondása után, de a szülő(k) tehetnek lemondó nyilatkozatot a kiskorú gyermek nevében, és valóban a gyámügy hozzájárulása is kell (gondolom ez a gyermekek védelmében, a visszaélések elkerülése végett kell). Én még olyanról nem hallottam, hogy a lemondás bármihez kötve lenne, szerintem elvileg bármikor, bárki lemondhat az örökségéről, akkor is, ha többet ér a ház, mint az adósság, maximum akkor elesik a megmaradt összegtől. Lehet, hogy itt arról van szó, ha maradna az adósság kifizetése után pénz, azt nem lehet a gyerekektől úgymond elvenni. Ebben az esetben teljesen mindegy, lemondtok e vagy sem, valószínűleg árverés lesz, ha kevesebbért megy el a ház, számotokra ugyan azt jelenti, 0-án vagytok, ha többért, akkor meg megkapjátok a fennmaradót. Rosszul nem tudtok kijönni belőle.

Ha mindenki lemondott, akkor az örökség adóssággal együtt örökösök hiányában az államra száll.

Lemondani a hagyatéki tárgyaláson is le lehet, és ha máshol nem is, de ott kötelezően számba veszik az örökhagyó minden örökölhető vagyonát, illetve adósságát összegszerűen. Tehát ha máshol nem, ott ki kell derülnie pontosan, mennyi az adósság. Bár véleményem szerint az adósságkövetelőnek ki kellene adnia ezt az információt egyéb kérésre is.

2014. júl. 16. 15:01
 8/8 A kérdező kommentje:
Hagyatéki tárgyalás megvolt,nem kaptunk tájékoztatást a tényszerű,pontos tartozásról.Egyedül a bankban mondták meg,hogy a frank alapú hitel,amit 1 milliónak tudtunk meg a hagyatékin,az valójában a kamatokkal,stb együtt 1,3 milla.De hogy a kifizatetlen közüzemi számlák,ill más egyéb dolgok hol tartanak,az rejtély...Nem adnak tájékoztatást,mert nincshozzá közöm :D .Vicc...Most akkor a 8 vagy a 2 éves gyerekemet bízzam meg,hogy menjen intézkedni?!
2014. júl. 16. 15:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!