Mi a véleményetek a vasárnapi zárva tartásokról?
ma 08:56-nak
Én is pont ezt akartam írni. Jó magam is Kőbányán éltem (Kőrösi lakótelep) és én is úgy emlékszem, hogy szombaton jó ha délig nyitva voltak a boltok, de vasárnap nem volt nyitva szinte semmi. Arra is emlékszem, hogy amikor bevezették a vasárnapi nyitva tartást az emberek teljesen fel voltak háborodva, hogy vasárnap dolgozniuk kell. Most meg azért mert pihenniük kell??? Semmi sem jó az embereknek, legyen bármi..
"Most akkor nem értem, mi is ezzel, a kötelező vasárnapi zárva tartással, a probléma?"
Nem ezzel van a probléma. Legyen vasárnap zárva a bolt, érdekel is engem. Majd máskor elmegyek bevásárolni.
A baj az, hogy ez a jogszabály az indoklás szerint azért született, hogy a vasárnap a családoké legyen: ne vásárolni menjenek együtt, hanem közös programokat szervezzenek, a kereskedelmi dolgozók pedig ne a pénztárban üljenek vagy a polcokat töltsék vasárnap, hanem szintén a családjukkal lehessenek, mer' az jó.
Csak arról feledkezett meg a marha nagy népnemzeti keresztény bődületében a KDNP, hogy ebben az országban van néhány ember, aki a vasárnapjait nem a kassza mögött ülve vagy a sorok között, bevásárlókocsit tolva tölti, hanem dolgozik. Áll a szalag mellett, vezeti a mozdonyt, cseréli az ágytálat, esetleg hétvégén a munkahely melletti saját vállalkozását nyomja 0-24-ben, hogy kicsit több pénze legyen. Ők pedig kicsit többen vannak, mint a vasárnapi plázázók vagy a bevásárlóközpontokban dolgozók.
De erről szó sem esik, az tökre rendben van, ha valaki vasárnap is 12 órás műszakban melózik, esetleg 24 órás ügyeleti munkarendje van. Az nem megy a család rovására. De ha kinyit a mocsok multi, az igen, mer' az tönkreteszi a családot. Ha apa-anya elmegy reggel 5-kor dolgozni és hazaesik este 7-re, az nem.
Itt van a bibi: az indoklás elég erősen sántít. Tök értelmetlenek a kivételek is. Eleinte az volt, hogy a világörökségi területen működő boltok nyitva lehetnek vasárnap. De ugyan miért? Az ottani árufeltöltő vasárnapja nem ér annyit, mint azé, aki máshol dolgozik? Ott tolhatja együtt a bevásárlókocsit a család vasárnap délelőtt ahelyett, hogy Viktort imádná? Vagy például a kisboltok, ahol a tulajdonos állhat a pult mögé, az alkalmazott nem. A tulajdonos vasárnapja akkor nem számít? Vagy ő szemét burzsuj, aki úgyis ki tudja, hány milliót keres havonta és csak hadd szenvedjen vasárnap? Vagy például miért adhat egyedi felmentést a miniszter? Miért csak a 200 négyzetméter fölötti üzletekre vonatkozik a szabály?
Az a baj, hogy több millió ember csak annyit ért az egészből, hogy "hááádehááát mit hőbörögnek ezek itten, régen se vót vasárnap nyitva a bót, oszt' akkó' is megvótunk valahogy!". Csak ez egy kicsit többről szól. Ez arról szól, hogy látványosan hülyének nézik a választót, mert hoztak egy olyan törvényt, ami nem hogy nem teljesíti az indoklásában foglalt célt, de nincs is hozzá különösebben sok köze. Tehát a kormány indoklás nélkül, "csak azért, mert én azt mondtam" jelszóval ráerőltet az országra valamit, ami ráadásul teljesen átgondolatlan (hiszen még múlt héten is változtattak rajta, kikerült a világörökségi területen fekvő boltok mentessége), semmilyen egyeztetés nem előzte meg és úgy tűnik, hogy már megint a haveri kör helyzetbe hozásáról szól. Ez nagyobb gond, mint az, hogy vasárnap nem tudok kiflit venni.
Tegnap egy eddig nagyon fideszes ismerősöm aki coop-ban dolgozott eddig kiakadt, elkezdte nekem szidni a kormányt, már majdnem sírt hogy mivel vasárnap nem dolgozhat mert nincs nyitva a coop így aggódik hogy fizeti majd a hitelét. Hát mondtam neki remélem tanult belőle.
Ja amúgy rászorultam hogy kis boltba mennyek kenyérért, azért nem tudom ti hogy vagytok vele de itt a pékek nem sütöttek már vasárnap, szóval szombati volt, titeket nem zavar hogy nincs friss kenyér - pékáru? (Vidéki vagyok nem pesti! lehet arra dolgozik a pék vasárnap is)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!