Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A hobbim a busz-fényképezés....

A hobbim a busz-fényképezés. Eddig nem is volt ezzel semmi gond. Ma viszont megállt a busz és a sofőr tudatta velem, hogy feljelent személyiségi jogok megsértése miatt. Mi van ilyenkor?

Figyelt kérdés
Persze tudjuk, hogy semmi értelme nincs, mert se a nevem se semmimet nem tudja+a fotón nem is látszik az arca. És ha jól tudom semmit nem tud tenni, gondoljunk csak a Tolvajkergetőkre.

2015. febr. 2. 11:07
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Rendesen is közölhette volna.

Egyébként, mikor Olaszországban voltam, egy buszt akartam lefényképezni, mert olyan jól nézett ki abban az utcában. a legnagyobb meglepetésemre, a sofőr gyorsan megigazította a fazonját és jó képet vágott hozzá. Ilyesmit nem tapasztaltam, de nagyon vicces volt :D

2015. febr. 3. 10:29
 12/14 anonim ***** válasza:
77%

Az engedélye nélkül nem fényképezhetsz le senkit, de ha a buszvezető nincs a képen kiemelve, nem ő a fotó témája, csak egy részeleme a képnek, akkor nem reklamálhat. Feljelenteni meg senki nem tud, legfeljebb beperelhet, amivel ilyen esetben szintén nem lesz könnyű dolga.

Viszont ilyen helyzetben (pláne, ha eleve letámad kérés helyett) az a legrosszabb, amit tehetsz, hogy elkezdesz jogászkodni, hogy kinek mire van joga. Ha szépen kedvesen beszélsz vele, bocsánatot kérsz, megmondod, hogy nem őt akarod fényképezni, hanem csak a busz érdekel, akkor valószínűleg lehiggad és nem pattog tovább. Ha mégis, akkor meg nyugtasd meg, hogy tudomásul vetted és kitörlöd a képet - ne tedd hozzá, mert udvariatlanság lenne, de legyen vele boldog, hogy megakadályozta, hogy lefényképezd.

Megtehetnéd, hogy beszólsz neki, hogy pereljen be, úgyse tud mit kezdeni, de attól csak tüske marad benne és jobban fogja utálni a fotósokat, ami nem csak neked nem fog jót jelenteni, hanem másnak sem, aki fényképezni akarja később őt vagy a buszát.

Az ilyen helyzetek többségében nem az szokott dönteni, hogy kinek van igaza, hanem hogy ki tudja úgy előadni az álláspontját, hogy a másik el tudja azt fogadni - illetve kinek van több félni/veszíteni valója. Sokan csak azért pattognak a jogaik miatt, mert a média felhajtásban megtudták, hogy jogaik vannak (miközben lényegi változás nem történt, csak az újságírók se voltak felkészülve a korábbi gyakorlatból. Másrészt viszont olyanok is akadnak (és BKV-nál sem ritka), akik már megjárták, hogy valaki lefényképezte őket és aztán vagy cikizték, vagy valami balhét rájuk vertek, ezért tartanak tőle, hogy valami bajuk származik belőle.

Minden esetre a helyzet megoldása mindig a békés hangnem, sosem az indulat.

2015. febr. 3. 18:36
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

egyszer egy építkezést fotóztam, volt rajta egy kompresszor is, odajött egy Okoska munkás, és rámszólt, hogy a gépet ne fotózzam a személyiségi jogai miatt

:DD a Gépet !!!!!

2015. febr. 3. 20:21
 14/14 anonim ***** válasza:
13-as: biztos rá volt írva az építési cég neve vagy valami reklám. És azok lehettek a személyiségi jogai :D
2015. febr. 4. 10:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!