Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit gondoltok a 8 oras munkaid...

Mit gondoltok a 8 oras munkaidorol, nem sok? (programozo vagyok)

Figyelt kérdés
Azert hangsulyozom ki hogy programozo vagyok, mert nalunk tenyleg kokemenyen 8 ora programozas folyik, mig pl. egy kabel tv szerelonel van, hogy beul a kocsiba, elmegy az ugyfelhez, tehat kikapcsolodik. Mig nalam tenyleg megy a monitor bamulasa folyamatos jelleggel kisebb szunetekkel, es mar tokom ki van vele.
2015. jan. 13. 12:36
1 2 3
 11/27 anonim válasza:
100%

Ne hasonlítsunk össze egy kőművest egy programozóval mindkét munkának más hátrányai vannak. Egy kőműves sérvet kaphat, rosszabb esetben le is bénulhat a folytonos megterheléstől, de lehet, hogy munka közben éri a végzet.

Egy programozó viszont megvakulhat könnyedén, trombózist is kaphat ha nem mozog óránként legalább 5 percet.

A barátom napi 9 órát dolgozik programozóként, cserébe pénteken csak 5-öt. (Plusz otthon végzett munka) Viszont nekik van 35 perc ebédszünet amit úgy használnak ki, hogy elsétálnak az egyik közeli étterembe. Séta és friss levegő sokat jelent ilyenkor, és ő nem hülye legalább egyszer elmegy wcre minden órában, hogy mozoghasson és ezt senki nem tilthatja meg neki.

Próbáld felosztani az idődet, ne bámuld a gépet 8 órán keresztül egyhuzamban. Vagy ott áll a hátad mögött a főnök és nem enged felállni? Mi van a szünettel? Előírás, hogy számítógép előtt töltött munka közben óránként 5 perc szünetet kell tartani. Azért szólhatnak rád, mert nem állsz fel, nem azért mert ott hagyod a gépet 5 percre.

2015. jan. 13. 13:20
 12/27 anonim ***** válasza:
ha kinézel az ablakkon is néha, akkor láthatod: dolgoznak.. errefelé pl a STRABAG vasszerelői dolgoznak, majd betonoznak - hidat, jó nagy szélben, hóban-fagyban, védőital nélkül... Elvileg kötelező lenne védőital, a meleg tea, a melegedő, de senki sem védi az érdekeiket - "örüljön, hogy van munkája " felkiáltással intézik el az érdekvédelmet. A monitor bámulásban tarts néha szünetet, mert kell a szemednek.
2015. jan. 13. 13:20
 13/27 anonim ***** válasza:
100%
Sok, hasonló munkát végzek (webdesign) és 6 óra elteltével agymosott vagyok és nagyon fáradt. Voltaképp az első 4 óra az, amikor jönnek az ötletek, van hozzá kedvem, imádom, a következő két órában már csak vagyok, utána meg minden bajom van. Óránként kellene 10 perc szünet, vagyis kötelezővé is tették, de ha épp benne vagyok valamiben akkor elfelejtem ha abbahagyom és a határidők is szorosak. Szóval nehéz, elég lenne 6 óra. De azt hiszem egy útépítőnek, kőmüvesnek, varrónőnek is elég lenne.
2015. jan. 13. 14:24
 14/27 anonim ***** válasza:
27%
De hát akkor nem lesz pénze a gazdagoknak GUCCI tásákára meg BMW-re ha te kevesebbet dolgozol.
2015. jan. 13. 14:26
 15/27 anonim ***** válasza:
nem sok...én 14 éves korom óta programozást tanulok/programozok...napi 8.5 órát ülök itt a munkahelyen (pénteken csak 6-ot) és mint látod én is és te is ráérünk GYK-zni...nem 8 óra intenzív munka...csináltam régen napi 10-12 órát intenzíven...mondjuk azt nagyon szerettem csinálni saját magamnak csináltam...ha szereted amit csinálsz akkor nem rossz a munka...ha nem szereted akkor mind1 hol dolgozol és mit akkor rossz a kedved is!
2015. jan. 13. 14:47
 16/27 anonim ***** válasza:

Neked még szerencséd van ha 8 óra az tényleg 8 óra.

Egy csomó informatikus haverom dolgozik napi 9-10 órákat.

Tehát benn van kb 10 órát, mert a kajaszünetet, a kávézást, rövid pihenőket (ami amúgy _kötelező_ lenne óránként 10 perc) enm számolhatja bele a munkaidőbe, de még azt se, amíg mondjuk vmi gépre, vagy más emberre kell várakozni (ez néha fél óra is lehet)

A telefonhívásokat csak azt számolják el munkaidőnek amiről felvétel van és a vállalati rendszerbe feltöltik. Namármost sok ügyfél nem engedélyezi h felvétel készüljön

És ez csak a jéghegy csúcsa, kizsigerelés, erős szürke munka megy ebben a szakmában is. Csak itt kevesebb a panasz, mert az órabér sok.

Ha minimálbéren lennének, a legtöbb informatikai kiscéget, és nagyvállaaltot már rég felnyomták volna a létező összes szakszervezetnél. Az egyetlen szerencséje a cégeknek, hogy a jó fizuval be tudják fogni az alkalmazottak száját.

De ettől még teljesen tisztességtelen, amit művelnek.

Ehhez képest meg ott vannak mondjuk a tanárok, akiknek a 8 óra munka igazából 5-6, és az is csak 6*45 perc, ami már csak 4.5 óra.

Relatíve órabérben jobban jön ki, mint egy informatikus, mégis őket sajnálja mindenki (mert ők értenek hozzá, hogy kell magukat sajnáltatni)

2015. jan. 13. 14:49
 17/27 anonim ***** válasza:
86%

"ott vannak mondjuk a tanárok, akiknek a 8 óra munka igazából 5-6, és az is csak 6*45 perc"

Csak egy hónapig, egyetlen egyig próbáld ki, mit jelent 30 buksinak tanítani! Úgy néznek rád mint ellenségre a lövészárokból, soha nem tudod, mikor lőnek. ÉS te szeretnéd, ha mindnek fejődnének a képességei, ha egyre értelmesebbek lennének... Hivatástudatból.

2015. jan. 13. 14:55
 18/27 A kérdező kommentje:
Amikor meg fiatal voltam en is sokat programoztam, mert a munkam egyben a hobbim is volt. De mostmar senior lettem es kokemeny feladatokat csinalok, mar nekem a hobbi munka lett, amit ugyanugy tudasom alapjan a legjobban elvegzek, de 30 ev felett mar nekem fontosabb a szabadido, es az hogy formaban legyek. 20 evesen nem veszed eszre, de 30 evesen mar megsinyli a szervezeted.
2015. jan. 13. 15:07
 19/27 anonim ***** válasza:
73%

16: A tanároknak azért hozzá kell számolni azt is, hogy az óra előtt fel kell otthon készülniük az anyagból ugyanúgy, ahogy te is felkészültél felelés előtt; dolgozatokat kell készíteni, utána ki kell őket javítani, ráadásul állandó stressz van a sok kis kretén miatt... Nem irigylem a tanárokat. Az egyik legidegőrlőbb munkakör szerintem, főleg manapság, amikor tele vannak cigányokkal az iskolák.

A kőművesek télen is dolgoznak, belső vakolás, burkolás (igen, manapság azt is kőművesek csinálják és nem hideg-burkolók), vannak helyek ahol fűtik az épületet ahol dolgoznak, mert szorít a határidő...

A Strabagot meg nem ismerem, de azért az ilyen komolyabb cégeknél oda szoktak figyelni a melegedőre (akár egy fűtött konténerrel) és védőitalra. Legalábbis én ezt tapasztaltam (építészmérnök vagyok). Csak a kisebb vállalkozók oldják meg úgy, hogy Józsiékat beültetik a kocsiba melegedni.

Nem akarom amúgy, hogy ez a kérdés is átcsapjon fizikai munka vs. szellemi munka csatározásba. Én dolgoztam már autógyárban állandó éjszakában 12 órát és dolgoztam már irodában is 8-9 órát. Mindkettő nagyon fárasztó, csak máshogyan. Szerintem amit az első válaszomban is írtam, azt kéne bevezetni. Állandó 6 órás munkaidő. Termelékenységben ugyanannyi, az embereket viszont jóval kevésbé viseli meg a dolog.

Aki bevándorlókat költöztetne be, az meg gondolkodjon egy kicsit. Tele vagyunk cigányokkal. Lenne olyan, aki elvégzi az alja munkát, csak rá kell őket valahogy vezetni.

2015. jan. 13. 15:10
 20/27 anonim ***** válasza:

Amúgy tényleg az a baj, hogy manapság egyre inkább a 10 óra felé tolódik a munkaidő, ahelyett hogy csökkenne.

Még a jobbik eset az, ha ösztönzik a dolgozót, túlórabérrel, és akkor bent marad 10-12 órát is, de legtöbb helyen alap dolog hogy 10 órát dolgoztatnak mikor csak 8 van kifizetve. És ehhez hozzájön hogy szombaton is melózz, meg 1-1 órát utazz reggel-este. Már ott tartasz hogy semmi életed nem marad.

Megnézzük, még a 8 órás munkamenet is olyan, 8-16 között munka, de utazással 6-7-től 5-6ig is eltart. Plusz menj vegyél kaját, fürödj le, és marad 2 órád, ami arra elég hogy megnézz egy filmet, és alhatsz is.

6 órás beosztással lehet hogy több ember kellene, de lenne mondjuk 6-12 és 12-18 közötti beosztás, mindenkinek lenne szabad délelőtt, vagy délután.

2015. jan. 13. 15:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!