Mit gondoltok a 8 oras munkaidorol, nem sok? (programozo vagyok)
Ne hasonlítsunk össze egy kőművest egy programozóval mindkét munkának más hátrányai vannak. Egy kőműves sérvet kaphat, rosszabb esetben le is bénulhat a folytonos megterheléstől, de lehet, hogy munka közben éri a végzet.
Egy programozó viszont megvakulhat könnyedén, trombózist is kaphat ha nem mozog óránként legalább 5 percet.
A barátom napi 9 órát dolgozik programozóként, cserébe pénteken csak 5-öt. (Plusz otthon végzett munka) Viszont nekik van 35 perc ebédszünet amit úgy használnak ki, hogy elsétálnak az egyik közeli étterembe. Séta és friss levegő sokat jelent ilyenkor, és ő nem hülye legalább egyszer elmegy wcre minden órában, hogy mozoghasson és ezt senki nem tilthatja meg neki.
Próbáld felosztani az idődet, ne bámuld a gépet 8 órán keresztül egyhuzamban. Vagy ott áll a hátad mögött a főnök és nem enged felállni? Mi van a szünettel? Előírás, hogy számítógép előtt töltött munka közben óránként 5 perc szünetet kell tartani. Azért szólhatnak rád, mert nem állsz fel, nem azért mert ott hagyod a gépet 5 percre.
Neked még szerencséd van ha 8 óra az tényleg 8 óra.
Egy csomó informatikus haverom dolgozik napi 9-10 órákat.
Tehát benn van kb 10 órát, mert a kajaszünetet, a kávézást, rövid pihenőket (ami amúgy _kötelező_ lenne óránként 10 perc) enm számolhatja bele a munkaidőbe, de még azt se, amíg mondjuk vmi gépre, vagy más emberre kell várakozni (ez néha fél óra is lehet)
A telefonhívásokat csak azt számolják el munkaidőnek amiről felvétel van és a vállalati rendszerbe feltöltik. Namármost sok ügyfél nem engedélyezi h felvétel készüljön
És ez csak a jéghegy csúcsa, kizsigerelés, erős szürke munka megy ebben a szakmában is. Csak itt kevesebb a panasz, mert az órabér sok.
Ha minimálbéren lennének, a legtöbb informatikai kiscéget, és nagyvállaaltot már rég felnyomták volna a létező összes szakszervezetnél. Az egyetlen szerencséje a cégeknek, hogy a jó fizuval be tudják fogni az alkalmazottak száját.
De ettől még teljesen tisztességtelen, amit művelnek.
Ehhez képest meg ott vannak mondjuk a tanárok, akiknek a 8 óra munka igazából 5-6, és az is csak 6*45 perc, ami már csak 4.5 óra.
Relatíve órabérben jobban jön ki, mint egy informatikus, mégis őket sajnálja mindenki (mert ők értenek hozzá, hogy kell magukat sajnáltatni)
"ott vannak mondjuk a tanárok, akiknek a 8 óra munka igazából 5-6, és az is csak 6*45 perc"
Csak egy hónapig, egyetlen egyig próbáld ki, mit jelent 30 buksinak tanítani! Úgy néznek rád mint ellenségre a lövészárokból, soha nem tudod, mikor lőnek. ÉS te szeretnéd, ha mindnek fejődnének a képességei, ha egyre értelmesebbek lennének... Hivatástudatból.
16: A tanároknak azért hozzá kell számolni azt is, hogy az óra előtt fel kell otthon készülniük az anyagból ugyanúgy, ahogy te is felkészültél felelés előtt; dolgozatokat kell készíteni, utána ki kell őket javítani, ráadásul állandó stressz van a sok kis kretén miatt... Nem irigylem a tanárokat. Az egyik legidegőrlőbb munkakör szerintem, főleg manapság, amikor tele vannak cigányokkal az iskolák.
A kőművesek télen is dolgoznak, belső vakolás, burkolás (igen, manapság azt is kőművesek csinálják és nem hideg-burkolók), vannak helyek ahol fűtik az épületet ahol dolgoznak, mert szorít a határidő...
A Strabagot meg nem ismerem, de azért az ilyen komolyabb cégeknél oda szoktak figyelni a melegedőre (akár egy fűtött konténerrel) és védőitalra. Legalábbis én ezt tapasztaltam (építészmérnök vagyok). Csak a kisebb vállalkozók oldják meg úgy, hogy Józsiékat beültetik a kocsiba melegedni.
Nem akarom amúgy, hogy ez a kérdés is átcsapjon fizikai munka vs. szellemi munka csatározásba. Én dolgoztam már autógyárban állandó éjszakában 12 órát és dolgoztam már irodában is 8-9 órát. Mindkettő nagyon fárasztó, csak máshogyan. Szerintem amit az első válaszomban is írtam, azt kéne bevezetni. Állandó 6 órás munkaidő. Termelékenységben ugyanannyi, az embereket viszont jóval kevésbé viseli meg a dolog.
Aki bevándorlókat költöztetne be, az meg gondolkodjon egy kicsit. Tele vagyunk cigányokkal. Lenne olyan, aki elvégzi az alja munkát, csak rá kell őket valahogy vezetni.
Amúgy tényleg az a baj, hogy manapság egyre inkább a 10 óra felé tolódik a munkaidő, ahelyett hogy csökkenne.
Még a jobbik eset az, ha ösztönzik a dolgozót, túlórabérrel, és akkor bent marad 10-12 órát is, de legtöbb helyen alap dolog hogy 10 órát dolgoztatnak mikor csak 8 van kifizetve. És ehhez hozzájön hogy szombaton is melózz, meg 1-1 órát utazz reggel-este. Már ott tartasz hogy semmi életed nem marad.
Megnézzük, még a 8 órás munkamenet is olyan, 8-16 között munka, de utazással 6-7-től 5-6ig is eltart. Plusz menj vegyél kaját, fürödj le, és marad 2 órád, ami arra elég hogy megnézz egy filmet, és alhatsz is.
6 órás beosztással lehet hogy több ember kellene, de lenne mondjuk 6-12 és 12-18 közötti beosztás, mindenkinek lenne szabad délelőtt, vagy délután.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!