Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Miért kéne ismernem a törvénye...

Miért kéne ismernem a törvényeket, ha iskolában nem tanították?

Figyelt kérdés

Lehet fárasztó a kérdés, de most őszintén, ha iskolában mindenféle felesleges dolgot megtanítanak, akkor inkább azok helyett a törvényeket miért nem tanítják? Azt várják, majd az érett ember jókedvéből, nagy unalom közepette elolvassa a több ezer oldalas törvénykönyvet?

Ehhez hasonlóan sok-sok valós életbeli dolgot nem tanítanak meg, például az emberek jogait, vagy hogy hogy kell helyesen kitölteni az adóbevallást, feladni egy csekket, stb...

Gondolom azt várják, hogy a szülők majd megtanítanak mindent a gyereküknek, vagy majd előbb-utóbb valahogy megtanulják maguk...

Manapság egyre több az analfabéta. Hogy fogják ezek az emberek megtanítani a gyermekeiknek azokat az ismereteket, amikről fogalmuk sincs?

2014. nov. 18. 22:14
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

Az oktatással alapból van baj! Magolásra és nem értelmezésre tanít, semmire sem jut igazából idő, olvasni is villámgyorsan kell megtanulni, ha lemaradsz, így jártál, te is a funkcionális analfabéták népes táborát fogod erősíteni!

Az iskola lenevel a gondolkodás képességéről.

A TB-s dologra mindenképpen fel kéne hívni a figyelmet, mert nem forog közszájon, így sokakhoz tényleg csak késedelmi felszólításként jut el.

2014. nov. 19. 08:43
 22/26 anonim ***** válasza:
Jó kérdés, első adóbevallásom alkalmával én is kiakadtam, de aztán átolvastam a tájékoztatót, és megcsináltam jól. Ezek a dolgok is lehetnek idegesítők tehát, de komolyabb baj, mégpedig SOKKAL komolyabb, hogy nincs jogi oktatás a középiskolákban. Ének helyett szerintem is hasznosabb lenne. Olyan dolgok miatt például, hogy a jog nem követi elég gyorsan a civilizáció, a társadalom fejlődését, a szokások változását, és így az aktuális normálisat is szankcionálhatja. Ha pedig valami normális és természetes, az ember nem is hiszi bűnnek, és mivel nem is tudja, hogy az, mivel senki se tudatta vele, könnyen megszívhatja a tudatlanságát. Például hányan tudják, hogy ha a rendőr akar, 30k-ra is lehúzhat egy Balaton melletti városban nyáron, ha férfi létedre póló nélkül mászkálsz az utcán?! Honnan kéne ezt tudnom?!
2014. nov. 19. 10:27
 23/26 anonim ***** válasza:

Jogászokat azért nem lehetne képezni a suliban, tehát a törvényeket megtanítani az lehetetlen lenne stb.

De az tényleg igaz, hogy bizonyos jogi alapismereteket taníthatnának, hogy milyen részei vannak a jognak, mik az alapvető emberi szabadságjogok, és hogy hol, milyen törvénykönyvben kell utánanézni az egyes jogszabályoknak. Mi az a polgári peres eljárás, hogy kell feljelentést tenni stb. ilyeneket tényleg lehetne tanítani.

2014. nov. 19. 17:37
 24/26 anonim ***** válasza:

20: "Azt, hogy az APEH-ra rá lehet sózni, bemondja a TV, a rádió, még újságcikkek is foglalkoznak vele. Ne kelljen már tényleg 60 helyen elmondani :-("

Jó, csak épp nem Nyaló Világban VV Bögyöske szájából hangzik el és nem szúrja be a bulvárlap a "Sokkoló!!! Az állatkerti medve fingott egyet" hír után - vagyis sokakhoz mégsem jut el a hír. Nem mindenki tájékozott és nincs is igénye a tájékozódásra sajnos. És épp ez a baj. A csekkfeladás csak egy példa, most az internetes átutalások korában nem ez a legfontosabb. Általánosságban hasznos információkról, ismeretek oktatásáról lenne szó, amelyekkel a mindennapokban már lehetne kezdeni valamit. Na meg a folyamatokról, pl. dolgozol - adót fizetsz - ez hová kerül és hogyan jut el oda, hogy lebetonozzák az utcát a házad előtt. Vidéken van pár ismerős, barát, ők mesélték, hogy beszélgetések során felmerül, hogy nincs pénz, az államnak több segélyt kéne fizetni. És ezt egyszerűen úgy kell - szerintük - megoldani, hogy több pénzt nyomtatnak. Hogy ez mit okoz, hogy mit jelent az, hogy az egyiknek levonják a fizetéséből az adót és te hogy kapod meg segélyként, arról fogalmuk sincs. Pénz kell? Indítsák be a pénznyomdát! És ezeknek az embereknek szavazati joguk van! Nem paragrafusokat kell tanítani, hanem ezt!

Emellett lehet verset elemezni, Ady költészetéről beszélgetni, csak mondjuk ne évi - hasra csapok - 200 verset szedjenek szét és szavanként elemezzék, hanem fele mennyiséget. Bőven elég az is, akit érdekel az úgyis utánaolvas, a többi az magolással majd gyors felejtéssel letudja (vagy épp annyit tanul, hogy kettessel átcsússzon). A felszabaduló időben pedig lehet(ne) hasznos ismereteket tanítani, mert jelenleg tovább már nem terhelhetők a diákok.

2014. nov. 20. 01:37
 25/26 anonim válasza:
Szerintem nagyon igazad van kérdező, én is rengetegszer gondolkodtam már el ezen. Annyi dolog van, amiről nem szóltak az iskolában. Ha már sokaknak nem tetszik a példád a csekkfeladásról vagy az adóbevallás kitöltéséről, szerintem ugyanilyen fontos lenne az egészséggel, higiéniával kapcsolatos dolgokról tanítani az iskolákban - hogyan kerülhetőek el a betegségek, de ha megkapjuk, akkor kihez fordulhatunk...vagy például a hivtalos ügyekkel kapcsolatban, sokszor tényleg elég lenne, ha azt elmondanák struktúráltan, hogy mikor kihez kell fordulni válaszokért, segítségért, hogy ne az utcán, évek alatt kelljen minden tudást felszedni, sokszor kellemelten tapasztalatok révén...
2014. nov. 21. 16:36
 26/26 anonim ***** válasza:

# 24/25 Időpont tegnap 01:37

Nagyából egyet értek veled. Ami az én bajom volt elsősorban, hogy rosszabbnál rosszabb példák jöttek elő, eddig. A címzett hozzászólásban már ott jó példa, továbbra is támogatom egy hasonló bevezetését. Amivel nem értek egyet, az annyi, hogy nyugodtan lehetne a mostani erkölcs vagy hittan helyett akkor már. Az alapoktól kellene teljesen átdolgozni a rendszert, általánostól az egyetemekig, az a foltozgatás amit az utóbbi időben (kormányfüggetlenül!) műveltek csak ront a helyzeten. Arra meg nem fognak vállalkozni. A politikusoknak nem érdeke, hogy a nép tanult és okos legyen, ezt sose feledjük...

Verselemzéssel kapcsolatban ennyit hadd fűzzek hozzá:

Diákéveken keresztül nem igazán értettem miért utálja mindenki, aztán volt "szerencsém" egy másik típusú magyartanárhoz mint ami addig volt nekem (bő 10 évről beszélünk). Neki a verselemzés 1:1ben azt jelentette, hogy lediktálta mit jelent a vers, és azt kellett megtanulni. Bár mindig is inkább reálos voltam, ez sokkolt. Az méginkább, hogy (legalábbis ismerőseim nagyrésze alapján) a magyartanárok általánosságban ilyenek... Ezek után értettem meg, miért mindenki a "verselemzés hülyeség"-gel kezdi a középiskola "bemutatását" :-)

2014. nov. 21. 17:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!