Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Most akkor nem tiltott jelkép?

Most akkor nem tiltott jelkép?

Figyelt kérdés

A múltkor bementünk a városba (Bp) este pár ismerősömmel, és a buli hely előtt bementünk több ivó helyre is. Van sok új hely, így azokat kezdtük el felfedezni.

Betévedtünk a hétker nevű helyre, és én belépéskor egyből felfigyeltem a bicskanyitogató plakátokra és kiírásokra a falakon. Na, mondanom sem kell, morogtam magamban hangosan, és feltűnően elhagytam a helyet, amire felszólítottam társaimat is. Amikor kiértünk, csak akkor lettem figyelmes, hogy a bejáratnál (az utcára nézve) ott van egy kommunista vörös csillag, meg a Népköztársaság címere is. A helység belül is tele van kommunista írásokkal, képekkel (tudjátok, azok a tipikus emberalakok a munkás plakátokon), meg olyan ultraliberális szövegekkel, hogy Pistikének 2 apja van stb.

Most akkor nem az van, hogy a vörös csillag tiltott jelkép?

2014. márc. 20. 22:30
1 2 3 4
 31/40 A kérdező kommentje:

30: te most mire akarsz kilyukadni? Itt van a vörös csillag:

[link]

[link]

2014. márc. 21. 09:04
 32/40 anonim ***** válasza:
De nem kellene a sárga csillagot is betíltani? Hiszen 60 millió ember haláláról van szó!
2014. márc. 21. 09:05
 33/40 anonim ***** válasza:

'Ugyanakkor a mi 40 évnyi szocializmusunk sem 40 évnyi férfürdő volt, és akik megélték, azok sokszor nosztalgiával gondolnak a fiatalkorúkra, és az az részben meghatározó munkásmozgalmi hangulatra. Aki nem élte meg, annak meg ez retró. Bűnök tekintetében "nácik és komcsik" fej-fej mellett vannak, de illúzió azt elvárni a magyar társadalomtól, hogy ugyanúgy álljon hozzá két különböző jelképhez.'

Megj: igenis voltak a 40 évi magyar komcsi uralomnak sötét fejezetei, hogy utaljak Rákosi kormányára és ne feledjük a kádári megtorlást se. A nosztalgiáról annyit, az embernek szíve joga emlékezni a múltra, de amit itthon művelnek nosztalgia címén az már inkább múltba révedésnek nevezhető, plusz az átlagember sokszor nagyvonalúan átsiklik afölött, hogy a gulyás korának mekkora ára volt, hogy a 'színfalak mögé tekintést' ne is emlegessem. Egy szó mint száz, az a korszak még nincs kellőképp megemésztve. Utolsó mondatoddal viszont maximálisan egyet tudok érteni, de tegyük hozzá, amíg a magyar mentalitás olyan, amilyen, addig valóban illúzió marad jelképekhez való hozzáállás.

2014. márc. 21. 13:20
 34/40 anonim ***** válasza:

A vörös csillag ugyan a ma hatályos törvények szerint elvben tilos, de mégsem az.

EZ A NEMZETKÖZI MUNKÁSMOZGALOM LEGÁLIS JELKÉPE, teljesen normális európai jelkép. A harmonizáció folyamatban van.

Bírd ki addig, T kérdező.

2014. márc. 21. 13:31
 35/40 anonim ***** válasza:

Nem veszitek észre, hogy a kérdező csak provokálni akar?

Ezt csinálta a kocsmában is, hiszen ő maga írta le, hogy miként balhézott ott is.

Kár hogy nem az ilyen emberek a kommunizmus áldozatai.

2014. márc. 21. 13:56
 36/40 anonim ***** válasza:
Csak halkan jegyezném meg T.kérdező hogy a swastika és a nácik által használt horogkereszt nem ugyanaz. Csak azért mondom neked mert te itt folyamatosan swastikázol ami ugye 1 vallási jelkép és sosem volt betiltva. Picit olyan mintha fogalom zavarban(is) szenvednél.
2014. márc. 22. 01:04
 37/40 anonim ***** válasza:

Nos az kérdés kiírójától a következő üzenetet kaptam:

Honnan veszed a bátorságot, hogy ilyet írj, te kis taknyos? Attól, hogy a te felmenőiet ausvicba szállították, még nem kell a másikat leszólni.

Azt hiszem ez meg fog érni egy feljelentést, és egy egyben minősíti is a kérdezőt.

2014. márc. 23. 07:10
 38/40 anonim ***** válasza:
A Btk. 269. §-a egyértelműen megvalósult, egy följelentést megér a dolog. Nem is értem, mit képzelnek magukról az ilyen szórakozóhelyek...
2014. márc. 23. 09:53
 39/40 A kérdező kommentje:

38:

269. § Aki

a) mást hatóság előtt szabálysértéssel vagy közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegéssel hamisan vádol,

b) mást hatóság vagy a fegyelmi jogkör gyakorlója előtt fegyelmi vétséggel hamisan vádol,

c) más ellen szabálysértésre, közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegésre vagy fegyelmi vétségre vonatkozó koholt bizonyítékot hoz a hatóság vagy a fegyelmi jogkör gyakorlójának tudomására,

vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Pontosan mire célzol ezzel a paragrafussal?

2014. márc. 23. 14:43
 40/40 anonim ***** válasza:

Sorry, a korábbi Btk. 269. §-a szabályozta a témát, nekem még az van a fejemben...

A jelenleg hatályos BTK-ban a 335. § szól erről:

335. § Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon

a) terjeszt,

b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy

c) közszemlére tesz,

ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.

2014. márc. 23. 15:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!