Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Most akkor nem tiltott jelkép?

Most akkor nem tiltott jelkép?

Figyelt kérdés

A múltkor bementünk a városba (Bp) este pár ismerősömmel, és a buli hely előtt bementünk több ivó helyre is. Van sok új hely, így azokat kezdtük el felfedezni.

Betévedtünk a hétker nevű helyre, és én belépéskor egyből felfigyeltem a bicskanyitogató plakátokra és kiírásokra a falakon. Na, mondanom sem kell, morogtam magamban hangosan, és feltűnően elhagytam a helyet, amire felszólítottam társaimat is. Amikor kiértünk, csak akkor lettem figyelmes, hogy a bejáratnál (az utcára nézve) ott van egy kommunista vörös csillag, meg a Népköztársaság címere is. A helység belül is tele van kommunista írásokkal, képekkel (tudjátok, azok a tipikus emberalakok a munkás plakátokon), meg olyan ultraliberális szövegekkel, hogy Pistikének 2 apja van stb.

Most akkor nem az van, hogy a vörös csillag tiltott jelkép?

2014. márc. 20. 22:30
1 2 3 4
 1/40 anonim ***** válasza:
68%

- A jelenelg hatályos törvény:

„269/B. § Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon

a) terjeszt,

b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy

c) közszemlére tesz,

ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.”

- Ez magvalósult?

Illetve:

"(2) Nem büntethető az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt, aki azt ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, művészeti célból vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából követi el."

- Művészeti célnak számít a buli hely díszítése?

2014. márc. 20. 22:39
 2/40 A kérdező kommentje:

Elvégre is megvalósult, mert közszemlére tették, az utcára néz a kinti.

És aligha hiszem, hogy egy kocsma díszítése művészetnek számítana.

Köszi a választ.

2014. márc. 20. 22:44
 3/40 anonim ***** válasza:
az ujabb verzio az, hogy a voros csillag a nemzetkozi munkasmozgalom jelkepe [link]
2014. márc. 20. 22:49
 4/40 A kérdező kommentje:

3: A cikkben nem áll az, miszerint ez nem önkényuralmi jelkép lenne, hanem a munkásmozgalomé. Csupán megint az eu beleszól, hogy mit csináljunk, mit ne. Ennyit a bírák függetlenségéről. Az összeset el kéne küldeni végre nyugdíjba a francba.

"A magyar parlament július 2-ai határozatában kinyilvánította, nem ért egyet a strasbourgi vöröscsillag-perben hozott ítélettel, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett."

2014. márc. 20. 23:00
 5/40 anonim ***** válasza:
52%
belehalsz egy vörös csillagba igaz?
2014. márc. 21. 00:12
 6/40 anonim ***** válasza:
42%
Gondolom akkor te inkább a kőbányai homályost iszod? Mivel ugye a heineken üvegén is ott virít 1 szép nagy ötágú csillag! Vagy ott nem zavar? Esetleg 1 szép nagy dávid csillag alatt jobban esne iszogatni? Nem hinném hogy ez lenne az ország egyetlen problémája!!!!
2014. márc. 21. 00:13
 7/40 A kérdező kommentje:

6: Egyáltalán nem iszok sört, mert nem szeretem. Szóval Heineken-t sem iszok. Most nem tudom hogy jön ide az a másik csillag.

Valóban nem ez a legnagyobb probléma, de ha mondjuk a vörös csillag helyett swastika lenne, akkor minden ezzel lenne tele. Egyiket sem támogatom, de a kettős mércét még annyira sem.

2014. márc. 21. 00:20
 8/40 anonim ***** válasza:
33%
Talán csak arra utaltam hogy a kommunista rendszer jelképe ugyanaz mint a heinekené. És talán ha a sörből lehet kismillió akkor a kocsma falán is elfér 1 nem?
2014. márc. 21. 00:29
 9/40 A kérdező kommentje:
ÉS ha a swastikával lenne ugyanez, akkor mit mondanál? Akkor is ugyanezt, hogy elfér az ott még a kocsma falán?
2014. márc. 21. 07:08
 10/40 anonim ***** válasza:

Ha téged zavar, akkor másik kocsmában fogsz berúgni. Nem kötelező odamenni, nem kötelez rá senki, hogy nézegesd.

Mit zavar az téged, hogy másnak más az ízlése és neked az tetszik?

2014. márc. 21. 07:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!