Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Bolti megkárosítás kapcsán...

Evele123 kérdése:

Bolti megkárosítás kapcsán lenne jogom önvédelmi eszközt használni? Önbíráskodás lenne?

Figyelt kérdés

Történt minap, hogy egy perui indián bejött a boltba és eladásra kínált 1 (lopott???) telefont nagyon olcsón. Mondtam, hogy nem kell. Erre kivett egy dobozos üdítőt a hűtőből és azzal a mozdulattal fel is bontotta. Idehozta a kasszához, majd elkezdett matatni a zsebeiben. -Hűha, nincs nálam pénz, de kiugrok a kocsihoz és beadom neked. - Mondta emberünk és vitte volna ki az üdítőt. Mondom neki, az itt marad és majd ha behoztad a pénzt, akkor vidd el, amúgy se lett volna szabad addig kinyitni, amíg ki nem fizeted. Mire ő: -Akkor idd meg te magad!!! és sietősen kiment, utána elszaladt.

A kérdés: milyen eszközöm lett volna rá, hogy megakadályozzam ezt? 200 forint is kárnak tekinthető, filmfelvétel is van róla a biztonsági kamerának köszönhetően.

Még mielőtt valaki rasszistázna, másodlagos dolog, hogy roma volt a srác, ugyanígy rosszul esne egy nem romától.

Pszichológiai része annyi, hogy "Ha már egyszer felbontottam, a boltos kára úgy is megvan, csak odaadja az italt". Nem adtam neki oda, inkább kiöntöttem.

Jött utána az egyik barátom, akinek megcsináltam valamit a telefonján. Megkérdezte, mire hívjon meg? Hát mondom nem innám meg, de az a bizonyos üdítő pont jó is lenne, hogy ne legyen hiányom...

A boltban engedéllyel tartott riasztó pisztoly és gázspray van, de egyiket sem érezném arányosnak...

2014. jan. 25. 12:40
 1/2 anonim ***** válasza:

Sajnos semmit nem tudsz tenni. Fizikai lehetetlenség, hogy abban a pillanatban amikor bontja az italt ott legyél. megfogni megfoghatnád az italt, hogy először fizess, de mást nem tehetsz. Mindemellett semmi nem bizonyítja és nem is áll meg a lopási szándék, mivel nem jelentette ki, hogy nem akar fizetni.

Gyakran lehet látni üzletekben, hogy a gyerek majszolja a csokit stb. De a szülő a pénztárnál odaadja a csokipapírt és fizet. Ezzel semmi baj nincs, itt nem áll fent az, hogy lopni akarna.

Akkor van a baj, ha vinné ki és nem teszi le. Te megfoghatod a karját vagy az italt, hogy adja vissza de ennyi.

Persze ha erősködik veled, ellök stb és elviszi az italt arányosan felléphetsz vele pl lefújod ha ütni akar stb. De elég ha meglök és elviszi az italt, ez már nem lopás, hanem rablás. Pár évet azonnal kapna.

2014. jan. 25. 17:11
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Igazándiból nekem természetes, hogy addig nem bontom ki az árut, ameddig nem fizettem ki. A kibontott árut meg azért nem adtam neki oda, mert akkor vérszemet kapna és jönne minden nap, hogy ő már viszi is a kibontott italát... Hát ezt neki!!!

Ahogy kivette és kinyitotta, bele is hörpintett egyet - miheztartás végett. Ha hagytam volna elvinni neki, simán mondhatná nekem azt, hogy "Igen, akkor minden nap jövök ingyen italért!"

Ez egy hónapban 6.000,- forint kár, egy évre levetítve 72.000,- forint kár lenne.

Nem pálya.

És csodálkoznak, hogy egyeseknek tele van a hócipője az ország legnagyobb kisebbségével (-->lásd: Jobbik népszerűsége)?

Tisztelet a kivételnek, mert a sógorom is egy dolgozó, sportoló roma ember, kivételek mindig vannak!!! Ezzel az emberrel sem az etnikai hovatartozásával volt bajom!

Üdv. Evele

2014. jan. 25. 18:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!