Mennyit lehet kapni önbíráskodásért?
A történet az , hogy tegnap délután ellopták a barátnőm 3 hónapos fajtatiszta francia buldogját ( törzskönyves és tenyészetből lett hozva ) . Este felhívott , hogy eltűnt a kutya én akkor az egyik barátom legénybúcsújában voltam és már volt a fejembe . A környéken van egy 40 év körüli ürge aki azzal foglalkozik , hogy kutyákat lop és biztos voltam benne , hogy az ő keze is benne van mivel reggel láttam előttünk biciklizni azzal a német juhásszal amivel elszokta csalatni a kutyákat . Na szóval amikor megtudtam , hogy eltűnt az egyik barátommal odamentem hozzá . A kutya meglett nála ( pont akkor akarta elvinni az akinek eladta ) . Amikor megláttam a barátom mondta , hogy hívjuk a rendőröket de nem halhattam rá és elég rendesen elvertem őket ( aki el lopta a kutyát és a vevőt is mert nem akarta vissza adni ) . Ha jól emlékszem akkor az ( aki kutyalopással foglalkozik )el is terült .
Ha barátom nem csinált semmit csak be állt az ajtóba , hogy ne tudjanak elmenni de ő nem ütött .
Tudom nem az lett volna a helyes megoldás amit tettem de amikor iszom akkor nehéz vissza tartani .
Ha feljelentenek minket akkor én és a barátom mire számíthatunk ?
Ez már nem csak önbíráskodás, hanem testi sértés.
A súlyosságtól függ, hogy könnyű vagy súlyos.
Ha a barátod akadályozta őket abban, hogy elmenjenek, hogy megverhesd őket, akkor simán lehet bűnrészes.
Önbíráskodás: 1-5 év.
Testi sértés: 0-csillagos ég.
De ha megérte az a kutyának gúnyolt lény, akkor hajrá!
Tőlem egy dicséretre. :)
Egyébként pedig az okozott sérülés mértékétől függ. Gyanítom a következőt:
170. § Aki más testi épségét vagy egészségét sérti, ha a sérülés vagy a betegség nyolc napon belül gyógyul, a könnyű testi sértés vétségét követi el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Ez csak magánindítvánnyal büntethető (minimum ~50 Ft), így nem hiszem, hogy fel fog jelenteni. A lopás pedig ugyanennyire büntethető magánindítványra, de ha üzletszerűen régóta foglalkozik, akkor véleményem szerint nagyon könnyen megmondhatod az "áldozatnak", hogy ő fogja húzni a rövidebbet a bíróságon.
"Na szóval amikor megtudtam , hogy eltűnt az egyik barátommal odamentem hozzá......Ha barátom nem csinált semmit csak be állt az ajtóba , hogy ne tudjanak elmenni de ő nem ütött ."
Ha jól értelmezem akkor bementetek az Ő magántulajdonára.....itt azért már változik a felállás......A haverom 2 hete ütött le egy csávót az utcán.1 foga ment ki és felrepedt a fejbőre.....Nem volt semmi magánindítvány stb.....kihívták a jardot,a haverom bevitték ,ki hallgatták és most kapott egy pénzbírságos csekket könnyű testi sértés és garázdaság miatt(asszem 40- 50 Eft)
Kül. jól tetted! Remélem nem lesz bajod :-)
A tolvaj esetében még megértem, de a vevőt minek kellett megverni? Eléggé kétlem, hogy ittasan biztosan meg tudtad állapítani, hogy az a te kutyád. Ilyen alapon a barátnődet is megverhette volna egy részeg, akinek ellopták a hasonló kutyáját.
Amúgy (súlyos?) testi sértés, önbíráskodás, magánlaksértés (akár garázdaság), személyi szabadság korlátozása... valószínűleg hivatalból indul majd eljárás.
KAMUUUUU!!
Tegnap délután BETÖRTEK a barátnődhöz és ellopták a 3 HÓNAPOS kiskutyáját!
Azok még az anyjukkal kell hogy legyenek 3 hónaposan!! Tehát vagy a barátnőd tenyésztő és akkor betörésről és lopásról beszélünk, na meg hogy az anyakutya miért nem védte meg...
Vagy arról hogy 3 hónaposan már rég nem az anyjuknál van a kiskutya ami nagyon durva!!! Tisztességes tenyésztőt nem láttam még aki 4 hónapos kora előtt eladja a kutyát!!
A másik hogy délután ellopta és te éjszaka odamentél a haveroddal ittasan(gondolom nem vezettél hanem taxival!!) és PONT elkaptátok azt az ürgét is aki elvitte a 3 hónapos kiskutyát???
Ja és akkor a többiek számára a jogi tényállás:
Aki hallgatta a budapesti szórakozóhelyes vádemelést az tudja hogy mostanában nem viccelnek azzal ha "beáll az ajtóba és nem engedi ki"! Innentől már tevőlegesen is részt vett a barátod a dologban tehát csoportosan elkövetett lesz a tett!
Minimum személyi szabadság megsértése, tettlegesség és magánlaksértés!
Mint előttem is írták, ha utcán bunyózol az nem akkora gáz. De ha bemész a lakására, nem engeded elmenni és megvered őket és ezt csoportosan teszitek az már elég súlyos ahhoz hogy fennáljon a börtön lehetősége!!
Ja és Syrakusa írására:
Valóban a barátod olcsón megúszta magát a büntetőjogi részét... Ugyanakkor egy polgári pert a barátod ellen könnyedén megnyer az illető ezzel az ítélettel a sértett aki gondolom amiatt a legdrágább implantátummal pótolja a fogát és persze betegállományba is elmegy egy időre stb.
Mert ugye az okozott kárt teljes mértékben meg kell térítenie!!! És azon felül akár még a teljes perköltséget is!
Így lesz egy 50.000-es bírsága és egy félmillás vagy 1 millás polgári kártérítési pere... vagy több ha ügyes az ügyvéd!!
Barátomnak egyetlen foga amit kihúztak és implantátummal pótolták, vagy 200ezer volt! És akkor még nem dumálta meg a fogdokival hogy "ugye a többi is meglazult az ütéstől és így kezelést igényelnek"...
Nem értem sokan miért hiszik hogy egy sima büntetőpernél megáll a történet és annyival megússza...
Köszönöm a válaszokat . Már beszéltem egy vámos ismerősömmel és ő azt mondta , hogy ne izguljak mert már halott olyat is , hogy kést nyomtak az ürge torkához és nem merte feljelenteni mert akkor lenne bizonyíték ellene és több évre lecsuknák .
De 7-es ! Áruld már el , hogy mitől lenne kamu ?
"Azok még az anyjukkal kell hogy legyenek 3 hónaposan!! "
Értesz te egy kicsit is a kutyákhoz vagy a naptárt nem ismered ? Mivel általában 8 hetes korában szokták elválasztani a kutyákat ( tehát akkor még nem 3 hónapos ) .
"A másik hogy délután ellopta és te éjszaka odamentél a haveroddal ittasan(gondolom nem vezettél hanem taxival!!) és PONT elkaptátok azt az ürgét is aki elvitte a 3 hónapos kiskutyát??? "
Személygépkocsival mentünk és csak én voltam ittas ( tehát a barátom józan volt ) . Körülbelül fél 4 körül lopta el mi meg 7 körül mentünk oda és amikor mentem oda az ajtóhoz akkor akart ki jönni kezében a kutyával .
6-os .
"A tolvaj esetében még megértem, de a vevőt minek kellett megverni? Eléggé kétlem, hogy ittasan biztosan meg tudtad állapítani, hogy az a te kutyád."
Nem voltam annyira be rúgva , hogy ne ismerjem fel a kutyát , pláne nem a fekete folttal a fején és a barátom is egyből felismerte a kutyát ( 2 házzal lakik arrébb és minden nap látja amikor elmegy előttünk mivel drótkerítés van ) .
Minden részlet nem tiszta de először elvettem tőle a kutyát és átadtam . Ő meg erre rám lökött és valamit elkezdett kiabálni . De nem igazán foglalkoztam vele mivel be léptem a kapun belülre és a falhoz szorítottam az ürgét aki el lopta . Ekkor lökött hátba az akitől elvettem a kutyát és utána ha jól emlékszem akkor kétszer megütöttem és fellöktem és utána hagytam .
Azért majd írd le ide pár hét múlva hogy lett-e belőle valami, kíváncsi vagyok. Remélem nem lesz semmi és megússzátok!
Magánvélemény, de szerintem jól tetted. Ha minden mocskos bűnözőt megpofoznának párszor akkor lenne egy kis rend ebben az országban.
És most kedves TASZ-os bűnözővédő csírák, jöhet a szokásos kicsinyes lepontozásotok.
7 - es
Elhiszem amit írsz,mert ebben a részében laikus vagyok,de hidd el TUDOM,hogy megúszta ennyivel...... :-)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!