Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ilyen esetben megtámadható a...

Ilyen esetben megtámadható a végrendelet? (Bővebben lent! )

Figyelt kérdés
Kereszt szüleimnek nincsen gyerekük, keresztanyám anyám legjobb barátnője,és az ő férje a keresztapám,engem úgy kezelnek mintha saját gyerekük lennék. Anyunak elmondták,hogy írattak végrendeletet,és mindenüket rám fogják hagyni. Keresztapámnak csak unokatestvérei vannak, keresztanyámnak vannak féltestvérei. Bár az egyáltalán nem biztos,hogy vér szerinti rokonai, mert keresztanyám intézetben nőt fel, nem ismerte a szüleit, ezekre a "féltestvérekre" valamilyen saját nyomozás útján akadt. Szóval,ha ne adj Isten meghalnak,és a végrendelet szerint én vagyok az örökös,akkor az unokatestvérek illetve a féltestvérek megtámadhatják a végrendeletet?
2014. jan. 11. 00:07
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem hiszem. A törvényes végrendeletet nem lehet nagyon támadni, ha nincs gyermek, akinek kötelező rész járna.
2014. jan. 11. 00:09
 2/11 anonim ***** válasza:
87%
Nem nagyon de inkább ne éld bele magad,sok minden beszélnek aztán majd a végén kiderül. Lehet nem tudja majd senki ápolni őket aztán csak öregotthonába mehetne ahova majd kell a lakás ára beugrónak. Szóval sok víz lefolyik addig még a Dunán.
2014. jan. 11. 00:17
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
támadni bármit lehet, de nem úgy tűnik, mintha lenne esélyük.
2014. jan. 11. 00:17
 4/11 anonim ***** válasza:
66%
Van valamiylen vérrokoni kapcsolat a keresztszülőkkel?
2014. jan. 11. 00:23
 5/11 A kérdező kommentje:
Ha az ápolásukról lesz majd szó, akkor ott leszek én, biztos nem engedném,hogy otthonba menjenek,mivel Ők is nagyon sokat segítettek már nekem az életben. Ennek ellenére nem élem magam bele,csak szerettem volna tudni,hogyha úgy alakul,akkor számíthatok-e ilyenre. A kereszt szüleimmel nincs vérségi kapcsolatunk, keresztanyám anyám legjobb barátnője vagy 30 éve. Nagyon szépen köszönöm a válaszokat,mindenkinek ment a zöld kez!
2014. jan. 11. 01:09
 6/11 anonim ***** válasza:
20%

Akkor a végrendelet 50%-ot ér. Ami a végrendeletben szerepel, annak 50%-át kapod Te, és 50%-a oszlik el a rokonok között a törvényes öröklési rend szerint. Ezt megtalálod öröklési rend elnevezés alatt a Ptk-ban.

Amit most írtam, azt is.:)

2014. jan. 11. 01:34
 7/11 anonim ***** válasza:

ez nem így van.

a köteles rész nem jár mindenféle rokonnak (unokatestvér, testvér, stb) hanem az alábbiaknak, akik úgyis örökölnének.

"Kötelesrészre jogosultak

Ptk.661.§ Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát, bejegyzett élettársát, továbbá szülőjét, ha az öröklés megnyíltakor az örökhagyó törvényes örököse, vagy végintézkedés hiányában az lenne."

slussz-passz

[link]

egyébként arra az esetre, ha mellettük maradnál, és ápolnád őket, az eltartási szerődés van "kitalálva".

Aztán a rokonok fújhatnak egy kiló tollat ...

2014. jan. 11. 14:19
 8/11 anonim ***** válasza:

7: Nem ebből az egy mondatból áll az öröklési rend.

Folytatódik is.

Fejből mondom.

Kiesett hozzátartozó esetén (kiesési ok pl. halál, érdemtelenné válás, és még van néhány) a kiesett hozzátartozó hozzátartozói örökölnek ugyanolyan erősorrendben, ahogy Te is idézted.

Tehát mindenképp eljut valahogy az élő és öröklési képességgel rendelkező vérrokonokhoz az örökség.

A Kérdező azt mondja, hogy CSAK unokatestvérei vannak.

Tehát nincs 1. leszármazottja, 2. testvére, 3. házastársa, 4. felmenője, akkor 1. leszármazottja leszármazottja örököl, ha az nincs, akkor leszármazottja testvére, ha az sincs, akkor leszármazottja házastársa, és így tovább. Végig kell zongorázni. És ha szépen kimatekozod, meglátod, hogy a kieső rokonok miatt szépen eljut a törvény logikájával az unokatestvérekhez az örökség.

2014. jan. 12. 02:57
 9/11 anonim ***** válasza:

7: Itt van levezetve:

[link]

2014. jan. 12. 03:00
 10/11 anonim ***** válasza:

7: Kimásoltam az Általad megadott linkről az öröklésről szóló fejezetet, és 18 A4-es oldal lett. Amiből Te kiragadtál egyetlen mondatot, ami önmagában nem igaz.

A többi 17,5 oldal sorolja azt, ami miatt NEM slussz-passz.

2014. jan. 12. 03:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!