Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Megtámadható a végrendelet?

Megtámadható a végrendelet?

Figyelt kérdés

Nem tudom merjek-e ezzel ügyvédhez fordulni.

Az lenne a problémám, hogy van egy nagyon erőszakos testvérem (sokan bizonyíthatják ezt), aki jó pár éve keresztanyám házában lakik. A keresztanyám pár évvel ezelőtt meghalt. Hátrahagyott egy végrendeletet, amit nemrég tudtam meg, hogy a testvérem fenyegetéseinek hatására többször is átírt. Eredetileg a háza egyik fele az enyém lett volna, de ez tesómnak nem tetszett, ezért elég durván megfenyegette szegényt, ha nem írja át. Ezekről a dolgokról több ismerősöm és rokonom tudott, de csak most jutott el a fülembe. Az a kérdésem, hogy megtámadhatom-e a végrendeletet így utólag, ha hangfelvételekkel bizonyítom (rokonok, ismerősök elmondása alapján), hogy valójában erős befolyás miatt kényszerült keresztanyám végrendeletének megváltoztatására? Azt nem tudom, hogy az eredeti iratokból van-e vagy volt-e másolat, vagy azok teljes megsemmisítésre kerültek.

2013. márc. 5. 21:48
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
94%
Ez így nagyon meseszerű, mi az hogy rokonok csak most mondták el. El is mennétek tanúskodni bíróságra vagy most egyszerűen csak nagy a szájuk mert azért nem mindegy?
2013. márc. 5. 21:58
 2/20 anonim ***** válasza:
80%

Ugyanígy jártam!

A többszörre megírt, és többféle tintával és különböző írásmóddal "szerkesztett" fecnit, elfogadta hitelesnek a közjegyző.

A nővérem és a lánya forgatott ki az örökségemből!

(Mellesleg egész életemben segítettem őket.)

2013. márc. 5. 22:02
 3/20 anonim ***** válasza:
73%
Természetesen megtámadhatod, ha vannak bizonyítékaid. Hangfelvételekkel nem foglalkozik a bíróság, de ha hajlandók tanúként elmondani az igazságot, akár pert is nyerhetsz a testvéreddel szemben.
2013. márc. 5. 22:02
 4/20 anonim ***** válasza:
Megtámadható. De hogy mennyi az esélyed, azt nem tudom...
2013. márc. 5. 22:04
 5/20 anonim ***** válasza:
100%

Megtámadható a végrendelet

de tudni kell pár dolgot

1. kell az eredeti végrendelet ami még nem nyomás alatt lett rögzítve. Amit két tanú is aláírt.

2. Hangfelvételt nem használhatod fel, így nem is lesz döntő a perben

3. Azt hogy a rokonok, ismerősök azt mondják a testvéred erőszakos, az még nem jelent semmit. Bárki mondhat bármit, ez kevés lesz. A testvéred is hozhat ezer ismerőst, tanút akik az ellenkezőjét fogják mondani.

4. Nem írtad mit jelent az hogy a keresztanyád pár éve meghalt. Ugyanis a halála után kellett lenni egy közjegyző által összehívott hagyatéki tárgyalásnak is, ahol élhettél volna 30 napig azzal a jogoddal hogy felülbírálod a végrendeletet. Gondolom a testvéred akkor is agresszív, kötekedős volt, így akkor kellett volna támadni.

Ezért érdemes utána járni hogy mennyi a végrendelet megtámadásának határideje. Egy idő után már nem lehet megtámadni, vagy perelni.

2013. márc. 5. 22:14
 6/20 A kérdező kommentje:
Ez nem mese, ez a valóság. Azért most tudtam meg, mert eddig senki sem mondta ezt nekem. Egy ismerősöm, konkrétan anyám nagybátyjának a felesége mondta el nemrég. Megkérdeztem erről anyámat is, aki szintén tudott erről (szintén az az illető mondta el neki még előttem), de anyám abban a hitben élt, hogy ezzel már nem kell foglalkozni. Mást is megkérdeztem, hogy tényleg így volt-e, és mondta, hogy igen. Azt kell tudni a kedves testvéremről, hogy cserben hagyott (mondhatni sz..ban, nem kicsiben, kilátástalan helyzetben). Itt vagyok állás, jóformán lakás nélkül, mivel apám egy agresszív erőszakos alkoholista primitív ember, aki elüldözte anyámat pár hete a pszichiátriára a sok éves terrorizálása miatt, engem meg az utcára (most mellékes hol húzom meg magam). Na, most testvérem apám pártját fogja, mivel faterom pénzeli őt (tudom, hogy ezt teszi, mert láttam), anyám nem tud hova menni, meg én sem, ha kikerül a kórházból. Kaucióra apám nem ad pénzt, pedig külföldön dolgozik jelen pillanatban. Engem, meg anyámat magasról let..nak, nem érdekli őket, hogy mi lesz velünk. Ezért elégtételt kérek, amennyiben lehetséges.
2013. márc. 5. 22:15
 7/20 A kérdező kommentje:
Arról nem tudtam, hogy keresztanyám (2009-ben halt meg) nekem is adott volna részt a házából. Mielőtt meghalt már 10 éve ott lakott nála testvérem. Nem tudtam perlekedni perlekedni, mert lila gőzöm nem volt arról, hogy nekem is szánt a tulajdonából kerim valamit. 4 évvel később tudtam meg ezeket a dolgokat.
2013. márc. 5. 22:20
 8/20 anonim ***** válasza:

Nagyon szomorú a helyzeted de a végrendelet támadásával már régen elkéstél.

Nem sokat számít hogy ki mit mond. Tudod erre mondják hogy a szó elszáll az írás megmarad. Csak az számít ami le van írva feketén-fehéren.

A keresztanyád halála után volt hagyatéki tárgyalás. Ott kellett lenni a végrendeletnek amit 2 tanú aláírt. Ők az aláírásukkal igazolják hogy keresztanyád ép tudattal, önszántából írta a végrendeletet. Legalábbis a tanúk feladata ez ilyen esetben. Akkor ott a hagyatéki tárgyalásnál kellett volna szólni, hogy a végrendelet tudomásod szerint erőszakos nyomás miatt íródott, és ezért eljárást kérsz. Ha ez megtörtént volna, akkor a közjegyző leállt volna a hagyatéki tárgyalással, és eljártak volna az ügyben. Ez nem történt meg.

Azt hogy X év múlva anyud és a rokonok mit mesélnek már régen nem számít. Akkor kellett volna megszólalni nem X év múlva. Ne akarlak elkeseríteni, de semmit nem fogsz elérni ez ügyben. Valami más megoldást keres a problémádra..

2013. márc. 5. 22:21
 9/20 A kérdező kommentje:
Igen, sajnos ezt gondoltam, hogy nem lehet ebből utóbb leszűrni, hogy kinek van/volt igaza. Akkoriban ezekről a dolgokról semmit sem tudtam, csak most gyűlt fel bennem az egész, hogy nekik minden a pénzről szól, és saját vérüket tiporják sárba.....én meg csak szalmaszálakba tudok kapaszkodni jelen helyzetemben.. Köszönöm a válaszokat!
2013. márc. 5. 22:26
 10/20 anonim ***** válasza:
Jogilag támadható, csak ugye a magyar bíróság...
2013. márc. 5. 22:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!