Megtámadható a végrendelet?
Nem tudom merjek-e ezzel ügyvédhez fordulni.
Az lenne a problémám, hogy van egy nagyon erőszakos testvérem (sokan bizonyíthatják ezt), aki jó pár éve keresztanyám házában lakik. A keresztanyám pár évvel ezelőtt meghalt. Hátrahagyott egy végrendeletet, amit nemrég tudtam meg, hogy a testvérem fenyegetéseinek hatására többször is átírt. Eredetileg a háza egyik fele az enyém lett volna, de ez tesómnak nem tetszett, ezért elég durván megfenyegette szegényt, ha nem írja át. Ezekről a dolgokról több ismerősöm és rokonom tudott, de csak most jutott el a fülembe. Az a kérdésem, hogy megtámadhatom-e a végrendeletet így utólag, ha hangfelvételekkel bizonyítom (rokonok, ismerősök elmondása alapján), hogy valójában erős befolyás miatt kényszerült keresztanyám végrendeletének megváltoztatására? Azt nem tudom, hogy az eredeti iratokból van-e vagy volt-e másolat, vagy azok teljes megsemmisítésre kerültek.
Megtámadni meg lehet, de tanúk kellenek hozzá. Ha a végrendelet hivatalos, a hagyatéki tárgyaláson elfogadták, senki se élt akkor a fellebbezési jogával, akkor nem sok esélyt látok a nyerésre. Az, hogy te viszel tanúkat, a testvéred is tud vinni, gyors megoldás nem lenne a problémádra, egy ilyen per évekig is elhúzódhat!
Ha nem tanulsz tanácsolom, keress te is valamilyen munkát, vagy suli mellett dolgozz. Így össze tudsz gyűjteni kaucióra pénzt, gondolom édesanyád is fog dolgozni, ha kiengedik a kórházból.
Sajnálom az eseted, erre azt tudom mondani, hogy a testvéred nagyon szemfüles volt, ebben a világban szomorú, hogy nagyon sokan ezt csinálják, rengeteg ember az örökségre hajt, a rokonok folyamatosan ki akarják semmizni egymást. Mindenki magának akarja a pénzt, ingatlant, úgy hogy semmit se tesz érte. Igazából az tűnt fel nekem, hogy most te is bajban vagy, de az helyett, hogy elmennél dolgozni, ha korod és az iskola engedi, inkább te is munka nélkül akarsz sok pénzhez, ingatlanhoz jutni. Valóban szemét dolog amit veletek tett a testvéred, de a pereskedés nem megoldás rövid távon, hosszú távon hozhat eredményt, de arra is nagyon minimális az esély!
Igen, megtámadhatod, ha kényszer és/vagy fenyegetés hatására írta.
Javaslom, hogy először keresd meg ezt a helyet:
www. grafint.hu
A kényszer vagy fenyegetettség hatása alatt írt okiratból a kényszer és fenyegettettség ma már kimutatható és bebizonyítható, a bíróságon pedig bizonyító erővel bír - azaz megnyered a pert egy jó ügyvéddel.
Ne sajnáld a lóvét, mert itt nem csak a pénzről van szó, hanem arról is, hogy az erőszakos, szemét testvéred végre legyőzd minden szempontból. Neked magadnak is sokat jelentene.
15: Igen, így van. A végrendeletre való kényszerítés valóban bizonyítható, és börtönbe is lehet kerülni miatta. A testvéred alaposan megütheti a bokáját.
Másrészt pedig, ha van végrendelet, és az érvényesnek bizonyul, akkor is kell, hogy kapjál úgynevezett köteles részt (ami a törvényes örökrész fele). Akkor nem kaphatsz semmit, ha kitagadott a végrendelkező, és a kitagadás a törvényben felsorolt ún. kitagadási okok valamelyikének megfelel. Ezek a törvényben pontosan fel vannak sorolva. Ha ezek egyike sem érvényes rád, akkor meg kell kapnod a köteles részt.
Keress fel egy jó ügyvédet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!