Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Végrendelet iratása szülőkkel,...

Végrendelet iratása szülőkkel, volt már hasonló? (lásd beljebb)

Figyelt kérdés

Adott egy ingatlan amelyben szülők élnek, de hitelt törlesztenek rá. Irónia nélkül mondom hogy elképesztően jó vétel volt - de ebbe most ne menjünk bele - ezért az én ráhatásom miatt is vágtak bele a szülők és tudtam is vállalni majdnem az egész havi törlesztést és a mai napig sokat segítek anyagilag és egyéb módon is nekik.

Van három testvérem, ketten nem tudtak segíteni anyagilag a hitel törlesztésébe a harmadik pedig az eddig eltelt tíz év alatt kb tized annyit mint én.

Egyrészt szeretném ha az én részem tisztázva lenne és a köteles részen túl a "befizetéseim" arányában örökölnék. Ennek fixálásához megfelelő végrendelet írására kellene rávenni a szülőket. Kellemetlen téma már csak azért is, mert már nem fiatalok... De előtte a tesóval meg kell egyezni az arányokban, ki mennyit kapjon. Jó a viszony mindenkivel, én hiszek bennük ahogy ők is megbízhatnak bennem, de a feleségem elültette a bogarat a fülembe, hogy jobb lepapírozni előre mindent...

Szóval volt esetleg valaki hasonló szituációban? Voltak jó/rossz tapasztalatok a szeretett szülőkkel, testvérekkel, akikkel soha nem volt ingatag sem a kapcsolat?

2013. febr. 8. 23:02
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
83%

Ebben az esetben nem végrendeletet kellene írni, hanem a ház egy részét egyszerűen rád íratni. A testvéreid nyilván nem lesznek elragadtatva tőle, de így tiszta a helyzet.

A végrendeletet azért sem kellene nagyon erőltetni, egyrészt mert érzéketlenségre utal, másrészt meg mert honnan tudod, hogy nem írtak még? Lehet, hogy már évek óta ott fekszik az ügyvédnél.

2013. febr. 8. 23:20
 2/14 A kérdező kommentje:

Elidegenítési tilalom van a kecón, nem lehet elajándékozni (pedig illetékileg jobb volna)

Kizárt hogy írtak végrendeletet, amúgy meg már beszéltem velük, puhatolóztam, hogy kellene egyszer írniuk a lakás miatt és láthatóan jól, normálisan fogadták. Én is úgy adtam akkor elő, hogy "majd egyszer kellene csinálni", hogy ne érezzék sürgetőnek. De most már szeretném lerendezni és az ügyvédi/jegyzői ellenjegyzést is állom...

2013. febr. 8. 23:24
 3/14 anonim ***** válasza:
88%

Ez egyrészt úgyis meg fog illetni téged, ha - ne adj ég - megtörténik a baj -> ehhez viszont az kell, hogy igazolni tudd minden egyes befizetésedet a törlesztésbe vagy bármilyen módon be tudd mutatni, hogy mennyivel járultál hozzá a ház ilyen-olyan költségeihez.

Akár beleírjátok végrendeletbe, akár nem: a házat fel kell később becsültetni, az értékéből levonni a Te plusz kiadásaidat a házzal kapcsolatosan, majd az ezután fennmaradó részt a szokásos öröklési módon (esetedben 4 felé) elosztani.

Tehát: szerintem most nem kell papír, de Te tudj igazolni mindent, ha szükség lesz rá!

2013. febr. 8. 23:26
 4/14 anonim ***** válasza:
90%
Nem egyszerű a helyzeted. Arányokban megegyezni addig nem tudtok, míg (már elnézést, de) élnek a szüleid. Hisz így nem tudod, hogy mennyi is az összeg ami részedről a többlet. Inkább gyűjtögetned kellene a befizetéseidről az igazolást vagy csekkeket amit majd a hagyatékin be tudsz mutatni. Attól még persze írásba foglalhatjátok, hogy a testvérek tudtával neked nagyobb részed lesz a hagyatékból. Ez tényleg egy kellemetlen téma, de valóban beszélnetek kellene róla, nehogy az eddigi jó viszony rámenjen.
2013. febr. 8. 23:27
 5/14 anonim ***** válasza:
92%
Ha nincs papír róla,felejtsd el a testvéri szeretetet! Az én Anyukám is azt mondta a 2 testvérem előtt,hogy aki gondozni fogja,azé lesz a fél ház,a másik fél pedig a másik 2 gyermeké,vagyis a testvéreimé.Nálam volt,én gondoztam,meghalt.Mire a hagyatéki tárgyalásra mentünk,addigra a két testvérem elfelejtette ezt a kijelentést.Sőt visszakérdezett az egyik,pont akiről nem gondoltam volna,hogy:papir van róla! Tehát,igenis,fixáld le amit te pótolsz,te segítesz!
2013. febr. 8. 23:28
 6/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi kommenteket.

Nem tudom igazolni a befizetéseket, csak a szüleim vezetik egy füzetkében, hogy kitől mennyit kaptak erre a célra.

Tehát kell a papír, de ezt már írtam.

Nehezen tudom elképzelni, elhinni, hogy a testvéreim közül bármelyik harácsolni akarna a hagyatéki tárgyalásnál... Ahogy én sem tenném... Persze, könnyű nekem, mert mindegyiknél jobb anyagi helyzetben vagyok a masszív középosztályban, ezért is tudtam/tudok segíteni...

De ez talán nem bűn, hogy szeretném is a "befektetést" visszakapni, hogy én is odaadhassam majd a gyermekeimnek...

(bocs csak egy adalék: idősebb tesóm már dolgozott amikor engem az iskolában cikiztek hogy mindig ugyanabban a ruhába járok, vett nekem a tesó egy szép kabátot... később amikor nekem ment jobban csak úgy adtam neki pénzt stb)

A felosztást már most rögzíteni lehetne, matek kérdése, bár ez másik téma, mert itt is több módozat lehet(befizetések mindenkori kamattal alapból járnak vagy az ingatlanbumm előtti vételárba fizetett pénz % os aránya a majdani eladási árra vetítve kb ez a kettő lehet)

2013. febr. 8. 23:44
 7/14 anonim ***** válasza:
81%
Ha a testvéreid is aláírnák a füzetkében a befizetéseidet, az is hiteles ám. Kézzel kell írni, te is aláírod, a testvérek pedig tanúk lesznek az aláírásukkal.
2013. febr. 8. 23:48
 8/14 A kérdező kommentje:
Köszi, momentán a feleségem jogász és azt mondja, az efféle sajtcetlik könnyen támadhatók esetleges peres ügyben. Ezért igazság szerint ő "erölteti" a papírozást...
2013. febr. 8. 23:54
 9/14 anonim ***** válasza:
87%
Elhiszem, hogy nem tudod elképzelni a testvéreidről, de hidd el, ha pénzről van szó, megőrülnek az emberek! Nálunk is volt ilyen a családban, sok cifra eset, három testvér közül kettő sokat kapott, egyre maradt volna a kis parasztház, mert az nem kapott semmit, egyiknek nem is volt ezzel baja, de a másik egyből körmeszakadtáig, hogy ő szegény neki akkor is kell.. De olyan is volt, hogy ugyanígy összeültek a végrendelet tisztázására, és akkor jött az, hogy a Jani úgy is olyan jól áll, neki minek annyi, mint nekünk stb.
2013. febr. 9. 02:08
 10/14 anonim ***** válasza:
87%
Mivel még mindkét szülőd él, ezért én sem sürgetném még a dolgot. Majd, ha egyikük elmegy, akkor már tolakodás nélkül előjöhetsz az igényeddel.
2013. febr. 9. 07:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!